H A K I J A L L E

Valintakokeet

Päivitetty 3.1.2024

Hei sinä luokanopettajaksi opiskelusta kiinnostunut, 

mahtavaa, että eksyit juuri tänne meidän sivullemme! Olemme koonneet juuri sinua varten valintakokeisiin liittyen tiiviin paketin, jotta valintamenettely tuntuisi hieman selkeämmältä. Tänä vuonna Lapin yliopiston luokanopettajakoulutukseen otetaan 90 uutta opiskelijaa, joista vähintään 65 ovat ensikertalaisia. Meidän yliopistossamme voi opiskella luokanopettajaksi myös kestävyys- ja luontokasvatuspainotteisella eli LUKA-linjalla. 

Opetusaloille valintaprosessi on kaksivaiheinen:


1. VAIHE: Todistusvalinta tai VAKAVA-koe

Todistusvalinta: Olet automaattisesti mukana todistusvalinnassa, mikäli olet suorittanut ylioppilastutkinnon tai suoritat sen keväällä 2024. Suomalaisen ylioppilastutkinnon lisäksi todistusvalintaan kuuluvat IB-tutkinto, EB-tutkinto ja Suomessa suoritettu RP-/DIA-tutkinto.

Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta voit saada pisteitä äidinkielestä, matematiikasta, enintään yhdestä ainereaalista ja enintään yhdestä kielestä. Todistuspisteet katsotaan parhaimmat pisteet tuottavien kirjoittamiesi aineiden perusteella. 

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5.2024.

VAKAVA-koe: Tarkoittaa valtakunnallista kasvatusalojen valintakoetta. VAKAVA-koe koostuu kokeessa jaettavasta aineistosta, eli perinteisesti kasvatustieteellisistä artikkeleista. Itse koe on monivalintakoe. 

Ensisijaisesti hakija on mukana todistusvalinnassa. Jos hakijan todistusvalinnan pisteet eivät riitä toiseen vaiheeseen, hakijan on mahdollista tulla VAKAVA-kokeen pistemäärän kautta kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen. Kannattaa siis valmistautua osallistumaan myös VAKAVA-kokeeseen, jotta kasvatat mahdollisuuksiasi soveltuvuuskoekutsun suhteen.

VAKAVA-koe järjestetään 24.5.2024 klo 9-12.


2. VAIHE: Soveltuvuuskoe

Soveltuvuuskoekutsu lähetetään sähköpostitse. Osallistut ainoastaan yhteen soveltuvuuskokeeseen, jonka pistemäärä käy kaikkiin valintakoeyhteistyötä tekeviin hakukohteisiin, joihin ensimmäisen vaiheen pisteesi riittävät. Soveltuvuuskoe tehdään ylimmäksi laitetun kohteen paikkakunnalla, jonne pisteesi riittävät kutsuun, joko todistusvalinnalla tai VAKAVA-kokeella.

Soveltuvuuskoe on haastattelu, jossa arvioidaan viittä eri osa-aluetta. Nämä osa-alueet perustuvat moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin.

Lopullinen opiskelijavalinta tapahtuu ainoastaan soveltuvuuskoepisteiden perusteella. 

Soveltuvuuskoe järjestetään 12.-14.6.2024 ja se suoritetaan yhtenä päivänä. Sinulle annettua koeaikaa ei voi muuttaa, joten varaa kaikki päivät itsellesi vapaiksi.

Tärkeät päivämäärät:

Korkeakoulujen yhteishaku: Opintopolku.fi:ssä 13.3. klo 8 − 27.3.2024 klo 15.

Todistusvalinnan tulos julkaistaan viimeistään: 27.5.2024

VAKAVA-koe: 24.5.2024 klo 9-12

Soveltuvuuskoekutsu lähetetään sähköpostitse viimeistään: 5.6.2024

Soveltuvuuskokeet: 12.-14.6.2024


Lisätietoa: 

Luokanopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, Rovaniemi (Opintopolku.fi)

Kasvatusalan valintayhteistyöverkosto (Ohjeet ja aikataulut VAKAVA- ja soveltuvuuskokeeseen)

Sisältöä löytyy myös ainejärjestömme Instagram-tililtä @lapikasry