H A A L A R I E T I K E T T I

Oletko kuullut tarinaa siitä, miten lapikaslaiset saivat ensimmäiset haalarinsa? Legendan mukaan eräillä talvipäivillä opiskelijoiden keskuudessa alkoi näkyä enemmän opiskelijahaalareita. Elettiin 80-lukua, eikä lapikaslaisilla vielä kyseisiä opiskelijan tunnusmerkkejä ollut, joten he riensivät paikalliseen rautakauppaan ja ostivat itselleen haalarit. Siitä lähtien lapikaslaiset on voinut tunnistaa sinisistä haalareistaan.

Voiko tänä päivänä kuka tahansa astella lähimpään rautakauppaan ja ostaa itselleen opiskelijahaalarit? Vastaus on yksiselitteinen: Ei. Opiskelijahaalarit voi hankkia itselleen kyseisen alan opiskelija kuuluessaan ainejärjestöön. Tällä Haalarietiketti-sivulla opit Lapikkaan haalareista kaiken.


Haalarietiketin lyhyt oppimäärä

Pukiessasi haalarit yllesi edustat omaa ainejärjestöäsi, joten kanna haalareitasi ylpeydellä ja muista käyttää niitä mahdollisimman paljon. Muistathan kuitenkin käyttäytyä ystävällisesti ja muut ihmiset huomioiden, etkä aiheuta ylimääräistä mielipahaa kenellekään. Yleisesti siis haalareita käytetään erilaisissa opiskelijatapahtumissa, mutta voit myös käyttää niitä muualla, mikäli tilaisuuden luonne sen sallii. 

Haalarimerkit tulee ommella niin, että sponsoreiden logot eivät peity. Saat ommella merkkejä logojen päälle vasta sitten, kun kaikki muu pinta-ala on täytetty haalareista. Sääntö koskee erityisesti myös selässä olevaa Lapikkaan logoa. 


Usein kysytyt haalarikysymykset

Kuka saa käyttää haalareita?

Lapikkaan haalareita saavat käyttää ainoastaan Lapikas ry:n jäsenet. Täällä ohjeet jäseneksi liittymiseksi.

Kuinka saan opiskelijahaalarit?

Joka syksy fukseista kootaan joukko haalarivastaavia, joiden tehtävänä on hankkia vuosikurssilleen opiskelijahaalarit. Haalarihankinnassa on opastamassa edeltävän vuoden haalarivastaavia. Tarkemmin projektista voit lukea Lerpake-blogin postauksesta täältä.

Miten haalarit solmitaan?

1. Taita haalarin kaulukset sisäpuolelle

2. Ota kiinni olkasaumoista ja suorista Lapikkaan logo selkäpuolelle

3. Solmi haalarit hihoista vyötärölle

Fuksimerkit vuosimallia 2013 & 2014
Fuksimerkit vuosimallia 2013 & 2014

Saako haalarit pukea kokonaan ylle?

Saa. Lapissa on sen verran kylmä, että on jopa suotavaa lämmitellä haalarit kokonaan puettuna. 🥶

Saako haalareita käyttää ennen haalarikastajaisia?💦

Saa käyttää, mikäli on maksanut Lapikkaan jäsenmaksun ja on sellainen tapahtuma, johon haalarit on hyvä pukea. Voit myös ommella jo muutaman merkin haalareihin, jos intoa löytyy.

Vuosien 2015 & 2016 fuksimerkit näyttivät tältä
Vuosien 2015 & 2016 fuksimerkit näyttivät tältä

Saako haalareita lainata kaverille?

Haalareita ei tulisi lainata kaverille tai vastaavasti käyttää kaverin haalareita. Ainoastaan pätevästä syystä voit pukea kaverisi haalarit tai lainata omiasi, esimerkiksi osaksi sitsien asua. Lisäksi käytettyjä haalareita ei olisi suotavaa myydä eteenpäin. 

Voinko vaihtaa haalarin hihan tai lahkeen jonkun toisen kanssa?

Kyllä. Voit vaihtaa haalareidesi lahkeen kumppanisi kanssa, joka opiskelee esimerkiksi toisessa tiedekunnassa tai toisella alalla. Tämän lisäksi voit vaihtaa vaikka hihan hyvän ystävän kanssa. 

Tässä fuksimerkit vuosilta 2017 & 2018
Tässä fuksimerkit vuosilta 2017 & 2018

Miten haalarimerkit tulee kiinnittää?

Haalarimerkit tulee ommella käsin samalla vuodattaen verta, hikeä ja kyyneliä. Liimaaminen ei ole oikeaoppinen merkkien kiinnitystapa, saati ompelukoneen käyttäminen. Etupisto on nopea tapa saada merkki ommeltua, mutta suosittelemme esimerkiksi jälkipistoa, joka on huomattavasti kestävämpi ommel.

Haalarimerkkejä ei tule ommella sponsorilogojen päälle. Tämä on sallittua vasta sitten, kun muualla haalareissasi ei ole enää tilaa. 

Miksi melkein kaikilla roikkuu kuksa haalareissa?

Lapin yliopiston ainejärjestöjen opiskelijoilla on perinteisesti kuksa kiinnitettynä haalareihin. Se ei ole kuitenkaan pakollinen, mutta viestii siitä, että opiskelemme Suomen pohjoisimmassa yliopistossa. Kuksaa voi hyödyntää kätevästi tapahtumissa, esimerkiksi Lapikkaan Pönttäreissä. Voit myös tuunata muillakin tavoilla haalareitasi, kuten esimerkiksi pullonavaajalla ja led-valoilla. 

Vuosien 2019 & 2020 fuksimerkit
Vuosien 2019 & 2020 fuksimerkit

Mitä teen, jos haalarini likaantuvat?

Haalareita ei saa pestä muuten kuin itse olemalla niiden sisällä. Uiminen voi olla toimiva tapa tai mukavuudenhaluisena voit käväistä suihkussa ne ylläsi. Pesukone ei ole siis vaihtoehto.

Mitkä on haalarikastajaiset?

Haalarit tulee kastaa, jotta niitä voi käyttää opiskelijatapahtumissa. Haalarikastajaiset järjestetään fukseille haalareiden saavuttua, tapahtuman kulku selviää paikan päällä😏

Fuksimerkit vuosimallia 2021 & 2022
Fuksimerkit vuosimallia 2021 & 2022

Mikä on fuksimerkki?

Lapikkaan perinne on, että tuutorit tekevät fukseille omat haalarimerkit, jotka henkivät fuksiaisten teemaa. Fuksimerkki tulee ommella oikeanpuoleiseen takataskuun. Ylhäällä näetkin Lapikkaan fuksimerkkejä vuosien varrelta - ehkä osan olet bongannut bileissä!