S I T S I O H J E E T

Sitsit - tämä kumma sana tulee enemmän kuin tutuksi opiskeluaikanasi. Sitseillä tarkoitetaan akateemista pöytäjuhlaa eli kyseessä on tapahtuma, joka pitää sisällään ruokaa, juomaa, juomalauluja, yhdessäoloa ja rutkasti hauskanpitoa. Sitsiperinteitä on kuitenkin useita erilaisia, ei ole siis yhtä ja oikeaa tapaa sitsata.

Sitsi-illallinen koostuu perinteisesti lämpimästä ruoasta, muutamista snapseista (jotka otetaan tiettyjen laulujen jälkeen) sekä parista oluesta/siideristä. Sitseille voi osallistua myös alkoholittomilla juomilla. Sitsit kestävät yleensä neljä tuntia. 

Jokaisille sitseille on nimetty turvallisuusvastaava, jonka päätehtävänä on pitää huolta tapahtuman turvallisuudesta. Turvahenkilö esitellään jokaisen tapahtuman alussa. Jos siis kohtaat epäasiallista käytöstä, älä epäröi ottaa yhteyttä turvahenkilöön.

Sitsit ovat siis akateemista hauskanpitoa vanhoja perinteitä kunnioittaen. Sitsikulttuuri on opittava luonnossa, mutta tässä muutama vinkki:

(Sitsisäännöt käydään kuitenkin aina sitsien alussa läpi)

I Sitsien kulku


🎉 Sitseille on valmisteltu istumajärjestys. Saavu paikalle hyvissä ajoissa ja etsi oma paikkasi ennen sitsien virallisen osuuden alkamista. Älä kuitenkaan istu paikallesi ennen kuin olet saanut siihen luvan.

🎉Toastmasterit eli sitsien johtajat toimivat usein pareittain tai kolmestaankin. Kun toastin kello soi, on kaikkien paitsi toastien oltava hiljaa.

🎉Sitsien ensimmäinen laulu on Helan Går. Yleisö aloittaa hiljaisuudesta ts-tss-ts-tss rytmityksen ja toastit kajauttavat laulun ilmoille. Laulun loppupuolella kumotaan ensimmäinen snapsi eli kaato.


Navettasitsit 2019
Navettasitsit 2019


II Sitseillä saa/täytyy


🎉 Tutustu pöytäseurueeseen, nauti ruuasta - vaikkakin se useimmiten on kylmää - juomasta, hyvästä seurasta ja esityksistä.

🎉 Kuuntele mitä toastmastereilla on sanottavaa. Myös muiden esityksiä ja puheita pitää kuunnella. Älä siis puhu puheiden, esitysten, toastien tai punishmentien päälle. Ja luonnollisesti laulujen aikana lauletaan eikä jutustella.

🎉 Skålaa aina vierustoverillesi laulun päätteeksi tai kun muusta syystä kippistetään yhdessä. Sitsien alussa määritetään ketkä skålaavat ensin vasemmalle, oikealle ja edessä istuvalle ja ketkä oikealle, vasemmalle ja edessä istuvalle.

🎉 Katso vanhemmista tieteenharjoittajista mallia (tämä ei välttämättä päde enää loppuillasta...).

🎉 Mikäli rikot sitsisääntöjä tai käyttäydyt sopimattomasti sinua rangaistaan punishmenteilla, joihin sinun täytyy osallistua. Hyvä tietää ennen kuin tulee sitseille.

III Sitseillä ei saa


🎉 Nousta pöydästä ellei ole sinun vuoro esiintyä, saada rangaistusta, ellei ole virallisesti ilmoitettu tauko tai toastit muuten kehottavat nousemaan.

🎉 Taputtaa. Sitseillä vain hakataan pöytään.

🎉 Häiritä puhumalla toastien työtä tai muiden ryhmien esiintymistä.

🎉 Punishmentin saaneille ei saa missään nimessä hurrata tai taputtaa, korkeintaan buuataan.

🎉 Käyttäytyä epäkunnioittavasti tai häiritsevästi!

Valevujusitsit 2018
Valevujusitsit 2018

IV Sitseillä on suositeltavaa


🎉 Sitsien aluksi on hyvä esitellä itsensä pöytäseurueelleen.

🎉 Syödä aina kun on mahdollista. Syömiseen ei jätetä yleensä turhan paljon aikaa.

🎉 Pyytää puheenvuoroa toasteilta viittaamalla ja puhutella toasteja heitä kunnioittaen.

Emännille kiitos!

- Tuntematon veteraanisitsaaja