10/2022 - Tuutorointi

09.03.2022

Hiihtolomaviikko on täydessä vauhdissaan, samoin myös tuutorihaku. Tuutorihakemuslomake on auki vielä muutaman päivän, joten siitä syystä olen täällä teille kertomassa omasta vuodestani tuutoroinnin parissa.

Jo fuksisyksynä olin innostunut tuutorin pestistä, mutta haun alkaessa pohdin, riittääkö mulla aika opiskelun ja ainejärjestöhommien ohella myös tähän. Kavereilta tuli kuitenkin kannustusta ja koin, että haluaisin ehdottomasti olla mukana tekemässä tulevien fuksien ensimmäisestä opiskeluvuodesta ikimuistoista. Pienen pohdinnan jälkeen pistin hakemuksen menemään ja jäin hieman jännittyneenä odottelemaan haun tuloksia.

Tässä muutama cool juttu tuutorointiin liittyen! SOOL muisti meitä juomapulloin, itse tilasimme tiimihupparit ja -haalarimerkit. Fuksit täytyi myös perehdyttää norsupallon saloihin, joten pallo pääsi ennen Suskalla pelailua kiertämään yliopistoa luentosalia myöten... :)
Tässä muutama cool juttu tuutorointiin liittyen! SOOL muisti meitä juomapulloin, itse tilasimme tiimihupparit ja -haalarimerkit. Fuksit täytyi myös perehdyttää norsupallon saloihin, joten pallo pääsi ennen Suskalla pelailua kiertämään yliopistoa luentosalia myöten... :)

No, huhtikuun alussa tuutorivalinnat oli tehty. Odottelin silloin soittoa kesätöiden tiimoilta, joten yllätys oli suuri, kun LYYltä tuli puhelimitse onnittelut tuutoriksi pääsemisestä. Pian soiton jälkeen lähtikin käyntiin tuutorikoulutukset, joissa käsiteltiin mm. uuden opiskelijan kohtaamista, mahdollisia ongelmatilanteita ja ryhmäyttävien tapahtumien järjestämistä. Viime vuonna koulutukset järjestettiin etäyhteyksin, joka oli hieman harmillista. Olisi ollut mukavaa nähdä livenä meidän omaa tuutoripoppoota ja tutustua myös muiden alojen tuutoreihin, joten toivotaan, että tulevat tuutorit pääsevät paikan päälle kouluttautumaan ja samalla ryhmäytymään myös keskenään.

Vaikka monelle tuutorointi näyttäytyy fukseille järjestettyjen orientaatioviikkojen tapahtumien muodossa, pestiin kuuluu valtavasti suunnittelutyötä ja muuta oheishommaa. Jo keväällä kirjoittelimme itsestämme tuutoriesittelypostauksen tänne Lerpakkeeseen, jonka lisäksi kokosimme yliopiston verkkosivuille kirjeen fukseille. Kirje sisälsi kaikki tärkeimmät linkit ja infot tulevaa lukuvuotta ajatellen. Lisäksi kesän aikana suunnittelimme syksyn tapahtumat valmiiksi Mimmun opastuksella, joka toimi tuolloin Lapikkaan fuksivastaavana. Suurkiitos kuuluukin hänelle, kun auttoi meitä pestin parissa!😊

Meillä on kyllä huippu tuutoripoppoo! Lisäksi pakko vielä mainita yksi huikea tapahtuma, nimittäin KTK:n Suurmestari! Se järkättiin yhteistyössä Lastun tuutoreiden kanssa. Fuksit lahjoivat meitä kyseiseisessä tapahtumassa mm. ruusuilla
Meillä on kyllä huippu tuutoripoppoo! Lisäksi pakko vielä mainita yksi huikea tapahtuma, nimittäin KTK:n Suurmestari! Se järkättiin yhteistyössä Lastun tuutoreiden kanssa. Fuksit lahjoivat meitä kyseiseisessä tapahtumassa mm. ruusuilla <3

Alkusyksy oli todella vauhdikas. Ensimmäisellä viikolla meillä oli päivisin yliopistolla virallisempaa tehtävää, kuten esimerkiksi opettajatuutoreiden tapaamista, opiskelualan ja yliopiston esittelyä fukseille sekä HOPSien kokoamisen aloittelua. Näiden jälkeen oli vuorossa iltaohjelmaa, jota olimme järjestäneet fukseille ensimmäisen viikon jokaiselle päivälle. Ensimmäiset viikot olivatkin todella kiireisiä, ja myönnettäköön, että tuolloin tuntui melko raskaalta olla mukana sekä tuutoroinnissa että ainejärjestöhommissa. Mutta onneksi fuksiviikot kestävät vain sen kolmisen viikkoa, sen jälkeen tuutorointi ei ole aivan niin intensiivistä. Onneksi myös tuutorointia tehdään yhdessä porukalla, jolloin apua ja tukea saa muilta tuutoreilta tarpeen vaatiessa.

Vanhana lerpsuihmisenä suunnittelin kotiapproille "Keitä ne on ne tuutorit" -rastin, jossa testattiin, miten hyvin fuksit tuntevat meidät. Vastaukset löytyivät mm. Lerpake-postauksesta ja IG-esittelyistä, jonka lisäksi joukkoon mahtui ensitapaamisessa kertomamme randomfaktat :D
Vanhana lerpsuihmisenä suunnittelin kotiapproille "Keitä ne on ne tuutorit" -rastin, jossa testattiin, miten hyvin fuksit tuntevat meidät. Vastaukset löytyivät mm. Lerpake-postauksesta ja IG-esittelyistä, jonka lisäksi joukkoon mahtui ensitapaamisessa kertomamme randomfaktat :D

Jos muutama kohokohta tuutorivuodesta tulisi mainita, niin kyllähän ne lempparimuistot painottuvat eri tapahtumiin. Oli esimerkiksi todella hauskaa suunnitella tapahtumarasteja (oma suosikkini oli Amazing Race Rollossa pitämämme Rovaniemi-tietovisa tukkihumala- ja krokettitvisteillä) ja ihailla fuksien heittäytymistä suoritusten parissa (Fuksiaisten olympialajipantomiimaukselle erityiskehut). Pikkujouluissa perinteisesti fuksit ovat hoitaneet esiintymispuolen, joten on pakko shout-outata meidän R1:n mussukoiden panostus kyseisten pippaloiden ohjelmaan, ootte kultaa💛 Innokkuus ja hyvä ryhmähenki välittyi joka tapahtumassa koko vuosikurssin kesken!

Yleisesti kohokohtiin päätyy myös kaikki huikeat kohtaamiset uusien opiskelijoiden kanssa. Oonkin iloinen siitä, miten hyvin fuksit näyttävät ainakin mun silmissä ryhmäytyneen ja sopeutuneen Lapin yliopistoon - ne ovatkin olleet tuutoroinnissa yks päätavoitteemme. On hieman haikeaa ajatella, kuinka nopeasti tää tuutorivuosi onkaan mennyt. Vastahan me tavattiin ensikertaa ylpän edustalla ja jo ens viikolla pääsen näkemään pikkufuksimme opiskelijahaalareihin sonnustautuneina haalarikastajaisissa. (Kyseisessä tapahtumassa palkitaan ruhtinaallisesti  fuksipassinsa täyteen saaneita, joten ottakaahan loppukiri vielä tämän reilun viikon aikana suoritusten suhteen!)

Fuksiaisissa oli huikea tunnelma, teemaksi valitsimme ajankohtaisesti olympialaiset :)
Fuksiaisissa oli huikea tunnelma, teemaksi valitsimme ajankohtaisesti olympialaiset :)

Fuksit, ootte huipputyyppejä, joista jokaisessa on sellasia piirteitä, joista on hyötyä tuutorin pestissä. Kannustan ehdottomasti lähettämään hakemuksen, sillä vaikka fuksivuosi onkin ikimuistoinen, niin kyllä tuutorointi teki kakkosvuodestakin vähintään yhtä mahtavan! 

Summasummaarum tuutorointiin liittyen:

Tuutorihaku on auki 13.3. asti, laitahhan hakemusta menemään! Klikkaamalla tästä pääset LYYn tuutorihakusivulle. Myös kansainvälisyystuutorihaku on auki, tästä pääset KV-tuutoroinnin sivulle.

Ihanaa kevättalvea kaikille, törmäillään tapahtumissa! 

- Minna-tuutori

Ps. Jos on kysyttävää tuutorointiin liittyen, niin meille tuutoreille voi laitella tänkin asian tiimoilta viestiä, kyl te tiiätte😎