14/2022 - Musiikin sivuaine

06.04.2022

Moikka Lapikas!

Olipa vaikea miettiä, mitä kaikkea kerron musiikin sivuaineesta, koska se on niin paljon kaikkea. Päällimmäisenä mieleen tulee monet tunnit musaluokassa, kahvi (tämän sivuaineen erittäin hyviä puolia), treenit, keikka, yhdessäolo, oppiminen, soittaminen, kokeileminen ja rento ilmapiiri. Musiikin sivuaine on muun muassa kaikkea edellä mainittua, mutta jos tarkastellaan sitä vähän tarkemmin, koostuu se monesta hieman suppeammasta ja laajemmasta kurssista: 

LAER1037 Musiikin elementit ja musisoinnin taitovaiheet 2 op
LAER1028 Sovittamisen perusteet 3 op
LAER1039 Musiikin luovan tuottamisen työtapoja 2 op
LAER1030 Pianonsoitto 3 op
LAER1041 Yhtyesoitto 4 op
LAER1042 Äänenhallinta 3 op
LAER1025 Musiikkiteknologian työpaja 3 op
LAER1032 Musiikin mobiilit oppimisympäristöt 1 op
LAER1043 Musiikin seminaari 3 op

Kuten kurssien nimistä näkyy, on koko sivuaineen sisältö hyvin monipuolinen, sillä kurssia löytyy aina soittamisesta ja laulamisesta sovittamiseen ja musiikkiteknologiaan. Kuitenkin koko sivuaineen huipennus on ehdottomasti keikka, joka tänä vuonna järjestettiin etänä, mikä toi kyllä mukanaan monenlaisia haasteita, mutta joiden ratkominen oli sitäkin opettavaisempaa. Keikkaan valmistautuminen, itse keikka ja siitä selviytyminen olivat todella mahtavia kokemuksia, jotka antoivat paljon eväitä myös työelämää ajatellen. Opittiin muun muassa ryhmätyötaitoja, ryhmänhallintataitoja, soittamaan, kuuntelemaan, miksaamaan ja ottamaan vastuuta. Joinain vuosina ryhmästä riippuen sivuaineen keikkoja on voinut olla kaksi: jouluna ja keväällä. Keikka/keikat on myös loistava tilaisuus päästä näyttämään taitojaan, ylittämään itsensä sekä esittämään omia biisejä, joita meidän sivuaine-keikalla kuultiin myös yhden kappaleen verran.

Koska musiikkiin voidaan liittää hyvin olennaisesti soittaminen, päästiin näitä taitoja todellakin treenaamaan ja hiomaan monenlaisilla soittimilla aina koulusoittimista perinteisimpiin bändisoittimiin. Myös laulamista ja äänenhallintaa treenattiin, jolloin etenkin moniääninen laulaminen, äänenavauksen suunnittelu ja lasten laulattamiseen liittyvät jutut tulivat tutuiksi.

Musiikin sivuine oli itselleni helppo valinta, sillä halusin oppia soittamaan enemmän soittimia, saada konkreettisia vinkkejä ja rohkeutta musiikin opettamiseen ja muutenkin oppia enemmän kaikesta musiikkiin liittyvästä. Voin vaan todeta, että voi pojat siellähän sitä vasta oppi! Mutta sivuaine ei varmasti olisi ollut läheskään yhtä mukava ilman mahtavaa porukkaa, jonka kanssa päästiin viettämään monta tuntia treenaten, oppien, suunnitellen ja kahvitellen. Ja sillä ei todellakaan ole väliä, onko mitään aiempaa musiikillista osaamista taustalla, koska musiikin sivuaineessa saa varmasti paljon tsemppiä, apua, vinkkejä ja vertaistukea niin muilta sivuaineopiskelijoilta kuin itse opettajiltakin.

Toivotankin kaikille lämpöisiä, aurinkoisia ja keväisiä sivuaineterkkuja. Jos valitset musiikin sivuaineen, et tule katumaan!

<3:llä Ellu

P.S. Jos tullee enemmän kysyttävää sivuaineesta, kerron enemmän kuin mielelläni lisää, koska hyvin suurella todennäköisyydellä unohdin kirjottaa yhden jos toisenkin jutun musiikin sivuaineesta tähän postaukseen!