16/2023 - Lapikas tasting pt. 2: Sekalainen seurakunta oluita

19.04.2023

Enemmän tai vähemmän asiantunteva, mutta tiukka raatimme kokoontui maistelemaan juomia toimitussihteeri Siirilän kotiin. Tällä kertaa jokainen toi kaksi itselleen tuntematonta, hieman erikoisempaa olutta koko raadin nautittavaksi. Arvostelimme kunkin oluen asteikolla 1-10, ottaen huomioon oluen maun, hajun ja ulkomuodon.

Bronx Happy Hoppy IPA 5% Bronx brewery

Tämä olut valikoitui marketin hyllystä täysin tölkin tyylikkään ulkomuodon perusteella. Ulkonäöltään hyvin samea olut jäi hieman pettymykseksi. Tuoksultaan olut on hyvin sitruksinen. Sitruksisuus jää tosin maun puolelta täysin puuttumaan ja maku onkin lähinnä hyvin vehnäinen, joskin raikas. Ihmetystä raadissa herättää oluen paksu olemus. Sitä ei todellakaan juoda nopeasti, vaan sitä saa siemailla hissukseen omassa rauhassa.

6/10

Helsinki Porter 5,5% Suomenlinnan panimo

Maamme pääkaupungista ponnistava porter tekee edellisen juoman jälkeen välittömästi paremman vaikutuksen raatiimme. Mikäli porter on hieman tuntemattomampi oluttyyppi, on tämän oluen myötä helppo lähestyä porterien maailmaa. Olut on helposti juotava ja mausta erottuu oluen lisäksi vahva savun maku. Etenkin saunaoluena tai nuotion äärellä tämä tuote voisi päästä vieläkin paremmin oikeuksiinsa. Raatimme antaa plussaa myös tölkkiin kirjoitetuista kattavista tarjoiluehdotuksista.

7,5/10

Karlsbräu Helles Natur Weizen 5,2%

Edellinen juoma jätti sen verran vahvan jäljen suuhumme, että tämän oluen maistelu osoittautui huomattavaksi haasteeksi. Se, mitä mausta erotamme, on hento mausteisuus normaalin oluen maun rinnalla. Koko raadin mielestä kyseinen juoma on helposti juotava, mutta itse arvosanan suhteen raatimme mielipide on jakautunut.

6/10

Keisari Munchener (Nykyään Keisari Amber) 4,5% Nokian panimo

Edellinen olut toimi lähinnä makunystyröiden puhdistajana, joten jo tästä oluesta raadilla on hieman enemmän sanottavaa. Olut on maultaan mieto ja helposti lähestyttävä, eikä siitä pistä mitään erikoisia makuja läpi. "Olueltahan se maistuu", tiivisti eräs raatimme jäsen. Yhtenäinen mielipide on, että olut on hieman mitäänsanomaton. Tästä syystä tämä on kuitenkin ensimmäinen maistelun olut, jota voisi jopa nautiskella hieman enemmän kerralla. Hintakaan ei päätä huimaa, jonka vuoksi olut saa hieman lisäpisteitä.

7/10

Mökkitie Lager 4,7% Rock Paper Scissors

Arttu Wiskarin levy-yhtiön nimissä kulkeva lager on yllättävän samea kyseisen tyypin olueksi. Tuoksu on hyvin lagermainen, tosin normaalia hedelmäisempi. Maku on juuri sitä, mitä tuoksukin lupaa: olut on makea ja hedelmäinen. Maku jää tosin melko laimeaksi ja jälkimaku ei miellytä raadin jäseniä. Taisipa joku jopa verrata jälkimakua oksennukseen, joka on tuttu maku pöntön halailusta tykkääville. Tölkin design saa raadilta kehuja sen hauskojen yksityiskohtien vuoksi.

4,5/10

Laavu Smoky ESB 5,5% Tornion panimo (GLUTEENITON, VEGAANINEN!)

Tämä Lapissa pantu ihme on etelän vetelien stoutia savuisampi yksilö. Oluen vaalea ulkonäkö hämää, sillä savuisuus iskee kuin nyrkki oluen osuessa kielen päälle. Tämäkin savuisa olut toimisi erittäin hyvin saunan lauteilla juotuna. Uskomme jopa, että sähkösaunakin tuntuu hieman paremmalta tämän oluen kanssa nautittuna. Savuisuus jää elämään pitkäksi aikaa suuhun, joka saattaa joissain herättää mielikuvia tupakan polttamisen jälkeisestä tunteesta suussa. Tästä huolimatta olut on aiempiin verrattuna varsin mainio tapaus.

7,5/10


Mikäli sinulla on ideoita siitä, mitä raadin tulisi maistella seuraavaksi, vinkkaa ideasi joko suoraa Lerpakkeen toimitukseen, tai Lapikkaan Instagramiin! Myös uudet innokkaat maistelijat ovat aina tervetulleita joukkoomme.

-Teo, Jani ja Joonas