17/2021 - Vappuviikot ennen vanhaan

28.04.2021

Taas on kuulkaa se aika vuodesta. Kelit lämpenevät, lumet sulavat ja linnut laulavat. Munkki tuoksuu, nakit maistuu ja simaa läikkyy. On vappu! Oi, ihanaa. Paitsi tänä vuonna se on etänä, kuten viime vuonnakin. Suruvalitukset kaikille fukseille ja etenkin kakkosille, jotka ette vieläkään pääse kokemaan Rovaniemen vappua. Mutta aikanne koittaa vielä! Vielä enemmän suruvalittelut wanhoille, jotka eivät pääse viettämään viimeisiä vappujaan.

In the meanwhile minulle langetettiin tehtäväksi muisteloida menneitä vappuja ja kertoa millaista vappuviikkojen vietto olisi, jos tilanne olisi nyt toinen. Mutta kuten kunnon lapikaslaiselle kuuluu, minulla ei ole kovin tarkkoja muistikuvia vapusta! Siksi otin tehtäväkseni koota waka wanhojen wapikaslaisten kertomuksista koherentin (tai sinne päin) kokonaisuuden RÖLLÖWAPUSTA.

Wappuviikot alkavat joskus virallisesti, joskus epävirallisesti Jalojen Villien vesibussilla, joka nimensä mukaisesti tarjoaa märkää kyytiä. Vesibussin ideana on käydä kiertämässä arvotuissa ryhmissä Rovaniemen etäisimmätkin kapakat ja eniten juomia ostanut tiimi voittaa. Tässä erään lapikaslaisen muistot fuksivuotensa vesibussista:

"Vesibussin alussa jaettiin vesipullot ja me fuksit jännättiin, kun meidät jaettiin tuntemattomien ihmisten kanssa sekaryhmiin. Siinä me sitten lähdettiin kiertämään baareja linja-autolla. Puniksen muistan yhdeksi kohteeksi ja jostain syystä muistelen, että LKS:lläkin käytiin??? Baarikierrosten päätteeksi menimme jollekin hylätylle varastoalueelle, jossa teimme valtavan ringin ja lauloimme yhdessä "ken on fuksi". Hauskaa oli, mutta vettä tuli yllättävän vähän juotua."

- Lepuutan-vain-silmiäni

Tämä pahamaineinen päivä oli myös se, jona julkistettiin Aviciin kuolema. Se kosketti meitä kaikkia. Illalla kosketti myös pukukilpailu, jonka kunnian toi kotiin ei kukaan muukaan kuin Lapikkaan oma Antti Croissantti Isosomppi tyylikkäällä Suomen joukkueen asustuksellaan (teema taisi olla kisavappu).

Vappuna järjestetään niin omille ainejärjestöille kuin kaikille avoimia tapahtumia. Lapikkaan oman porukan juhlat tapahtuvat Lapikkaan simailujen merkeissä, jossa saa maistella itse tehtyä simaa! Joinakin vuosina on tullut turhan turbohiivan makuista litkua, kun toisina on ollut ihan siedettävääkin vedenkorviketta tarjolla. Lisää aiheesta voi lukea Pekan kirjoittamasta vuoden 2018 jutusta täältä.

Koko kansalle avoin tapahtuma taas on jo legendaksi muodostunut Lapikkaan päivätanssit. Näissä on ollut Lapikkaan omia muusikoita tai vierailevia tähtiä nostamassa tunnelmaa kattoon samalla, kun ollaan puuhailtu jotain leikkisää tai kilpailuhenkistä. Seuraavaksi saatte kuulla vuoden 2016 päivätansseista kokeneelta vappuilijalta:

"Lapikkaan päivätanssit Valdemarissa vappuna 2016. Tunnelma ja meno oli uskomaton. Tapahtuman kruunasi jo legendoihin kuuluvan JKT:n ensikeikka. Siitä Uiton kautta Roippariin jatkoille. Tuota iltaa muistelen vieläkin lämmöllä!

Tulevien vuosien vappuilijoille haluan antaa muutaman vinkin:

1) Fuksina vappukasteessa kannattaa ottaa kaikki arvotavarat taskuista pois. Sun haalarit kastetaan, ei kännykkää.

2) Salmari kannattaa juoda shottilasista, ei valkolakista.

3) Rollon vappu on kylmä. Pue hyvin päälle, jos jostain syystä päädyt vappujatkoille aamulla klo 6 juomaan kiljua jäisen Kemijoen rantaan."

- Vuoden 2019 vesibussin haippivoittaja

Itse muistan elävästi vuoden 2019 päivätanssit, jonka dramaattisten käänteiden kautta lattia oli veren peittämä (no joke) ja selät olivat katkenneet, kun kaksi kovapäistä lapikaslaista taisteli limbokisojen herruudesta.

Röllöwappuun kuuluu myös tärkeänä elementtinä kostajaiset. Fuksit pääsevät kostamaan kaikki ne kamaluudet ja nöyryytykset, mitä wanhat heille tekivät fuksiaisissa. Omana fuksivuotenani olimme suunnitelleet keppariesteradan ja oli kyllä nautinnollista nähdä etenkin omat tuutorit kompuroimassa mahdollisimman nopeasti ja tyylikkäästi lumisen esteradan läpi. Meidän vuotenamme vappuna tosiaan oli lunta vielä aikalailla. Toki eihän kostajaisia taidolla voiteta, vaan lahjuksilla.

Kostajaisista on myös eräällä lapikaslaisella muistoja, kun joutuu olemaan koston kohteena.

"Vappu on kaikessa hauskuudessaan ja villeydessään jäänyt aika hatarille muistoille (mistähän lie johtuu). Parhaimmat vappumuistot liittyvät ehdottomasti Kostajaisiin, joihin panostimme kamujeni kanssa täysillä. Oli jellyshottia ja pizzaa lahjuksina, ja asutkin oli kaikilla mintissä. Kierrettiin kaikki rastit ja satuttiin voittamaankin Paras suoritus -palkinto. Kaikista parhainta oli kuitenki se, kun kokoonnuttiin lapikaslaisten kanssa kirjaston eteen nurmikolle nauttimaan ihanasta keväästä ja pikkuhiprakasta rastien kierron jälkeen. Silloin, jos joskus, tunsi rakkauden opiskelijaelämää ja opiskelukamuja kohtaan<3"

- Ratakana 

Teemana oli tuona vuonna ollut viidakkowappu ja asut olivatkin sen näköisiä. Lapikas ei kahminut pelkästään parhaasta suorituksesta sinä vuonna palkintoa, vaan myös parhaasta asusta. Tässä kuva viidakkowapun kostajaisten asukilpailun voittajista: Kari Grandi, kaikkien janoisten sankari ja hänen arsenaalinsa.  

Vapun aikana on myös paljon muiden ainejärjestöjen tarjoamia tapahtumia. Artikla esimerkiksi järjestää usein wappusaunan ja useat ainejärjestöt järjestävät sitsejä. Näin oli myös fuksivuotenani, kun osallistuin ystävieni kanssa ESN:n eli vaihtareiden ainejärjestön toogasitseille. Oli hupia tutustua vaihto-opiskelijoihin ja katsoa kärsien vierestä, kun he eivät kunnioittaneet sitsisäännöksiä samanlaisella vakavuudella kuin perinteisiin jämähtäneet suomalaiset. Ensimmäisiä kertoja en itse ollut alati rankkujen uhrina.

Itse pääpäivään kuuluu tietenkin vappukulkue, Jätkänpatsaan lakitus, fuksikaste ja usein myös munkkietkot sekä juhlijasta riippuen pääbileet. Jätkä on seissyt aina kokonaisen vuoden odottamassa lakkia jälleen päähänsä, joten hänelle tulee tietenkin antaa vappupesu ennen kuin hänet voi pukea juhlahattuun. Pesun hoitaa joka vuosi eri ainejärjestö ja vuonna 2019 oli Lapikkaan vuoro. Tästä kertookin meille yksi entisistä hallituslaisista, joka pesua oli suorittamassa:

"Aika hämäriä muistikuvia noista vapuista mut jätkänpatsaan lakitus on jääny mieleen, kun sain vahingossa ämpärillisen saippuavettä niskaan erään nimeltämainitsemattoman paidattoman legendan toimesta. Toinen ilonen yllätys oli se kun harmiteltiin muunissa, et kun pilkku on tulossa kohta ja sit sitä ei ikinä tullukkaa ku baarit oliki puol viiteen auki. Samana iltana mun tanssipari kehu Aleksanteri Hakaniemen kalsareita ja tanssi sen kaa viimeset hitaat."

- Märkä juhlija 

Tosiaan, Röllöwappuna on koettu kaikenlaista. Parhaat muistot piilevätkin varmaan siinä, ettei niitä kovin montaa ole. On eletty hetkessä ja nautittu siitä täysin rinnoin ja janoisin suin. Vappu ei tietenkään ole pelkkää alkoholin huurtamaa juhlaa, vaan tärkeintä on yhteenkuuluvuuden tunne, jonka jokainen kokee, kun Jätkän jälkeen saa laittaa ylioppilaslakin päähän. Vaikka minulla ei taida olla monia yliopistovappuja enää jäljellä, aion tänäkin vuonna nauttia rakkaiden ystävieni seurasta siman, munkin ja valkolakkien äärellä - joskin rajoituksia kunnioittaen. Muistakaa tekin kaikesta vapun hulinasta huolimatta olla vastuullisia juhlinnassanne niin väkimäärällisesti kuin väkiviinallisestikin. Glada vappen med bara vatten hela natten!  

- Aliisa

P.S. Tässä Lerpakkeen vielä vanhemman entisen päätoimittajan, Lauri "Märkä-Lasse" Kattilakosken historiallinen katsaus siihen, miten Jätkänpatsaan lakitus alkoi ammoisina aikoina. Käykää lukemassa, miten 2000 vuotta sitten Rooman keisarillisen armeijan sotilaat Marcos ja Oeblottius joutuvat Ahti- ja Ukko-jumalien huijaamiksi täältä