35/2021 - Lapikkaan harrastelijat

01.09.2021

Innostavaa keskiviikkoa kaikille! Viime viikolla heittelin Lapikkaan instaan (@lapikasry) kyselyboxit tulille ja havittelin teitä lapikaslaisia kertomaan omista harrastuksista täälä Rovaniemellä ja voi junpe, tehä kerroitte! Yllätyin positiivisesti, sillä historiassa on ollut hetkiä, jolloin instan kyselyboxit on ammottanut tyhjyyttään. Nyt kuitenkin boxi täyttyi lajien taitajista ja nyt on aika ottaa katsaus Rollon harrastustarjontaan - itseasiassa boxi täyttyi niin kovin, että tänään pääsette tutustumaan neljään ensimmäiseen harrastukseen. Homma siis jatkuu ensi viikolla vielä, eli teidän kaikkien upeat kirjotukset pääsee kyllä parrasvaloihin!  Meikämandariinin tekstiosuus jää tällä kertaa kuitenkin tähän, suuri kiitos jokaiselle tämän ja ensi viikon postauksen kirjoittajalle, meikä <3 te ja teidän kertomukset! 

Rollon skeittiskene

Vaikka Rovaniemen skeittiskene onkin hieman pienempi kuin muissa kaupungeissa, harrastusmahdollisuuksia täältä löytyy ja niitä pyritään parantamaan aktiivisesti. Tällä hetkellä Rollosta löytyy kaksi parkkia; Valdemarin rannan läheisyydessä sijaitseva DIY-skeittiparkki sekä Ounasvaaralta löytyvä vähän isompi betoniparkki. Valtsun parkki puretaan valitettavasti ensi kesään mennessä, joten suosittelen käymään siellä vielä, kun ehtii!

Rovaniemellä toimii Rovaniemen Rullalautailijat ry, joka pyrkii parantamaan skeittauksen harrastusmahdollisuuksia täällä Rovaniemellä. Yhdistys myös järjestää skeittitapahtumia. Esimerkiksi King of Rovaniemi -kilpailu pidettiin ihan äskettäin heinäkuussa. Parkille mennessä on aina tervetullut fiilis, ja on sieltä muutama kaverikin tarttunut matkaan, kun on vain rohkaistunut juttelemaan muille parkin käyttäjille!

Loppuun vielä vinkki: vaikka täältä ei löydykään skeittikauppaa, Rovaniemen Prisma myy oikeasti laadukkaita dekkejä, ja ne on kuitenkin skeittauksessa sitä kovinta kulutuskampetta!

- Teo


Salibandy

Lappiin muuttaessani olin jo päättänyt, että haluan jatkaa urheiluseuratoiminnan parissa harrastamista. Joukkueessa toimiminen sekä kaikki sen ympärille rakentuva oheistoiminta on ollut itselle aina eräänlainen voimavara, joka on auttanut jo useamman vuoden tasaamaan ajatuksia esimerkiksi arjen stressin tuoman rasituksen kanssa. Eritoten salibandyn parissa tusaaminen on tuottanut pohjatonta iloa niin minulle, kuin myös tahoille, jotka ovat vastaanottaneet selkänahastani raavittuja kausimaksuja. Nivelrustojen päämäärätietoinen kuluttaminen sekä mielivaltainen mailan kanssa muovimatolla ravaaminen on tuonut miellyttävän lisän omiin opiskeluvuosiin. Lisäksi pelaamissani joukkueissa ympärille muodostunut porukka on tuonut oman yhteisönsä, joiden kanssa ajatukset klikkaavat automaattisesti eikä kaveruussuhteilta ole voinut välttyä. Harvoin sitä eksyy samaan tilaan niin usean puuhelmistä sekä hikipannoista neuroottisesti kiinnostuneen kanssa.

Rovaniemellä salibandyn harrastaminen on tehty muun urheilutoiminnan ohella naurettavan helpoksi, sillä varaa on valita niin tason kuin myös seurankin puolesta. Rollossa seuratoimintaansa pyörittävät salibandyssa esimerkiksi AC Ressut, SBC Levi sekä Santa's United, joista viimeisimmän toiminnassa itsekin olen ollut mukana kuluneet viisi kautta. Seuroista löytyy useita eri tasoisia joukkueita aina Suomisarjasta 5. divariin sukupuoleen katsomatta ja mukaan pääsee vain parilla puhelinsoitolla. Harjoitukset pyörivät pääasiallisesti Ounasrinteen monitoimitalolla, mutta Keltakankaan liikuntahalli on myös ahkerassa käytössä joillain joukkueilla. Seurojen nettisivuilta löytyy myös hyvin helposti lisäinfoa esimerkiksi kausihinnoista, treeniaikatauluista sekä esimerkiksi valmennuksesta. Mahdollisuuksia on myös päästä vetämään nuorisoryhmien toimintaa.

Mikäli kuitenkin koet olevasi enemmän höntyilevää tyyppiä, tykkäät peippailla reikäpallon kanssa tai nautit muuten vain neppailusta rennossa remmissä, niin onneksesi Rovaniemen korkeakoululiikunta tarjoaa sinulle myös mahdollisuuksia orientoitua innebandyn parissa. Tarjolla on esimerkiksi sporttipassivuoroja pitkin viikkoa sekä mahdollisuus perustaa joukkue Korkeakoulusarjaan, jossa pääset haastamaan muiden opiskelijoiden joukkueita. Vaikka olisit enemmän sooloartisti kuin tiimipelaaja, niin voin hyvällä omatunnolla sanoa, ettei mikään tunnu yhtä hyvältä, kuin kunnon körökörön antaminen naapuriainejärjestön joukkueelle.

- Joonas Kinnunen, 2016 paikkakunnalle eksynyt Päijät-Hämäläinen


Crossfit

Moikka! Olemme Emmi ja Alexandra. Kerromme teille meidän yhteisestä harrastuksesta nimeltään crossfit. Crossfitissa yhdistyvät eri fyysisen kunnon osa-alueet, joita ovat esimerkiksi ketteryys, voima ja kestävyys. Treenit voivat olla voimapainotteisia tai tai sitten kovalla intensiteetillä tehtäviä metconeja, joissa syke nousee takuuvarmasti. Parasta crossfitissa on se, että se on yhteisöllinen laji, jossa kaikki kannustavat toisiaan! Treenejä voi skaalata omaan tasoon sopivaksi, esimerkiksi vähentämällä painoa ja toistojen määrää.


Emmi: Omat lempparit crossfitissä on ehdottomasti pitkät ja kestävyyttä vaativat metconit! Tykkään myös eri voimisteluliikkeistä, kuten toes to bar-liikkeestä.

Alexandra: Itse rakastan voimapainotteisia treenejä sekä erilaisia taitoliikkeitä, kuten käsilläkävelyä.


Tervetuloa mukaan!

- Emmi ja Alexandra


Jääkiekko

Olen Marianne Lassila, toisen vuoden luokanopettajaopiskelija sekä toimin tuutorina. Olen 23-vuotias ja kotoisin Tampereelta. Muutin täysin opintojen perässä Rovaniemelle opiskelemaan, mutta Lappi on houkutellut minua aikaisemminkin sen upean luonnon ja ympäristön ansiosta. Ennen Lappiin muuttoa asuin Turussa vuoden ja työskentelin iltapäiväkerhossa sekä pelasin jääkiekkoa TPS Naisten joukkueessa. Olen lukion jälkeen kouluttautunut Varalan urheiluopistossa liikuntaneuvojaksi ja erikoistuin muun muassa elämysliikunnanohjaajaksi. Kouluttauduin myös alppihiihdonohjaajaksi SHORY:n kurssilla ja olen työskennellyt satunnaisesti Ylläksen hiihtokoulussa, kun vapaata on jäänyt muista harrastuksista.

Rakkain harrastukseni on siis jääkiekko, jota olen vasta pelannut kuusi kautta. Tällä hetkellä pelaan jääkiekkoa Rovaniemen kiekon eli Rokin naisten liigajoukkueessa ja pelaamme Suomen korkeimmalla naisten kilpatasolla. Harjoittelemme 5-7 kertaa viikossa, johon päälle vielä viikonloppuna pelataan, joko kotihallissa Lappi Areenalla tai vieraspeleissä ympäri Suomea. Jääkiekkoharrastuksen ympärille oma arki ja opiskelut rakentuvat mainiosti sekä kuulun Lapin urheiluakatemiaan. Urheiluakatemia mahdollistaa sekä auttaa opiskelun ja tavoitteellisen urheilun yhdistämisessä.

Pelasin itse viime kaudella Roki Pilke -joukkueessa ja tulevan kauden pelaan Rokin naisten liigajoukkueessa. Kuva: Arno Hämäläinen (@hockeygrapher)
Pelasin itse viime kaudella Roki Pilke -joukkueessa ja tulevan kauden pelaan Rokin naisten liigajoukkueessa. Kuva: Arno Hämäläinen (@hockeygrapher)

Jääkiekkoa voi harrastaa Rovaniemellä niin poikien ja tyttöjen joukkueissa. Poikien ja miesten puolelta löytyy myös huippukiekkoilusta harrastetason joukkueisiin sarjatoimintaa, johon kannattaa ehdottomasti tarttua, mikäli jääkiekkoilu kiinnostaa. Naisten ja tyttöjen jääkiekon harrastusmahdollisuudet ovat hieman suppeammat, mutta esimerkiksi Rokissa on naisten ja tyttöjen haastajajoukkue Roki Pilke, joka harjoittelee säännöllisesti ja aktiivisesti niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Roki Pilke joukkue ilmoittautuu kilpasarjaan, mikäli pelaajia löydetään tarpeeksi! Joten jos sieltä löytyy innokkaita kiekkoilijoilta, niin rohkeasti mukaan! Naisten harrastejoukkueen löytää Napapiirin Panttereiden seurasta, jotka harjoittelevat samaisessa hallissa kuin Roki eli Lappi Areenalla Ounasvaaralla.

Aloitin varsinaisesti jääkiekon pelaamisen vasta 16-vuotiaana naisten harrastejoukkueessa ja oman monipuolisen harjoittelun kautta olen saavuttanut paikan liigajoukkueesta. Opiskelun ja pelaamisen ohessa työskentelen tulevalla kaudella Suomen Jääkiekkoliitolla Lapin alueen tyttökiekkokoordinaattorina, ja työnkuvaan kuuluu tyttökiekkoilun kasvattaminen Lapin alueella eri seuroissa. Jos näät mut yliopistolla tai vaikka kaupassa, niin saa kysyä apuja esim. varusteiden hankintaan tai joukkueiden yhteydenottoasioissa. Haluan rohkaista kaikkia teitä kokeilemaan lajia mikäli jääkiekkoharrastus kutkuttaa. Aion myös järjestää matalan kynnyksen tapahtumia Rovaniemellä, johon voi tulla kokeilemaan jääkiekon pelaamista iästä ja tasosta huolimatta. Tervetuloa! <3

- Marianne


Ensi viikolla luvassa lisää huippuja kirjoituksia niin tiimipeleistä kuin myös yksilöharrastuksista! Nähdään silloin!

- Veera