40/2022 - Fuksiviikot

05.10.2022

Fuksisyksy on aina yhtä jännittävää aikaa uusille fukseille. Ensimmäisinä päivinä tulee niin paljon uutta tietoa, ettei tiedä miten sitä prosessoisi ja uusia tuttavuuksia tulee ovista ja ikkunoista. Onneksi Lapikkaan tuutorit olivat suunnitelleet fuksien päiden menoksi kaikenlaista mukavaa ohjelmaa virallisen ohjelman lisäksi. Suunnittelu aloitettiin jo hyvissä ajoin keväällä allekirjoittaneen fuksi- ja tuutorivastaavan avustuksella ja fuksiviikot alkoivat maanantaina 22.8. epävirallisen ensitapaamisen merkeissä yliopistomme pääovien edessä.

Ensitapaamisessa tuutorit vetivät fukseille erilaisia tutustumisleikkejä hedelmä-salaatista speed datingiin ja puheensorinaa riitti. Alkujännityksen helpotuttua tutustumisleikkien jälkeen suuntasi suuri porukka fukseja tuutoreiden johdolla läheiseen Pub Punapippuriin eli Punikseen jatkamaan tutustumista. Paikalle oli saapunut myös vanhempien vuosikurssien opiskelijoita. Seuraavana päivänä tutustumisleikit jatkuivat Luironpuiston leikkikentällä.

Keskiviikkona koitti Amazing Race Rollo eli kaupunkikierros, jossa fuksit pääsivät tutustumaan erilaisiin opiskelijoille tärkeisiin kohteisiin Rovaniemellä. Fuksit jaettiin ryhmiin Lordinaukiolla, jonka jälkeen ryhmät lähtivät kiertämään rasteja. Tutuiksi tulivat muun muassa perinteinen sitsipaikkamme Wiljami, virastotalo, Jätkänpatsas, meille luokanopeopiskelijoille merkittävä harjoittelukoulu sekä mikäpä muukaan kuin Half Moon. Myös Lapikkaan hallitus oli suunnitellut oman rastinsa Angry Birds leikkipuistoon. Kaupunkikierroksen jälkeen kokoonnuttiin yhdessä Jätkänpuistoon piknikille, josta oli vielä mahdollisuus jatkaa juuri tutuksi tulleeseen Half Mooniin.

Torstaina tuutorit johdattelivat fuksit Kirkonjyrhämän laavulle. Luvassa oli eilistä hieman rennompaa laavuilua, pelien pelailuja sekä laavun ympäristön ihastelua. Perjantaina kokoonnuttiin jälleen Lordinaukiolle ja tällä kertaa luvassa oli baari- ja kahvilakierros. Tässä tapahtumassa kasvatustieteilijät yhdistivät voimansa ja fukseille päästiin tekemään tutuksi Lastukas. Lapikkaan ja Lastun fuksit kiersivät sekajoukkueissa Rollon baareja ja kahviloita, joissa Lastukkaan tuutorit teettivät fukseilla erilaisia rastitehtäviä.

Ensimmäisen viikon jälkeen itse kukin sai hetken hengähtää, kun taas keskiviikkona 31.8. oli aika kokoontua yhteen ja lähteä kotiapproilemaan. Fuksit pääsivät kiertämään lapikaslaisten koteja Rantavitikan ja Viirinkankaan alueella sekä suorittamaan erilaisia tehtäviä. Myös Lapikkaan hallitus oli jälleen mukana rastinpidossa, kuten myös vanhempiakin opiskelijoita. Fuksit olivat jo selkeästi ryhmäytyneet hyvin, mikä oli hyvin sydäntä lämmittävää. Torstaina vietettiin välipäivää ja perjantaina Varjoavajaisten kunniaksi tuutorit järjestivät omille pienryhmilleen etkot, jonka jälkeen suunnaattiin Mooniin, jossa bailattiin kuin villieläimet konsanaan.

Fuksiviikot huipentuivat fuksiaisiin keskiviikkona 14.9., jota ennen kuitenkin välietappina toimi 7.9. perinteinen Pönttärit-tapahtuma. Fuksiaispäivänä tunnelmaa yritti latistaa vesisade, mutta hieman kurjasta ilmasta huolimatta fuksit saatiin liikenteeseen. Rasteja oli runsaasti ja mukana oli myös muiden järjestöjen kuin Lapikkaan rasteja. Teemana tänä vuonna oli Life is a music video, ja fuksit olivat pukeutuneet mitä hienoimpiin asusteisiin artisteista kuvaajiksi. Rasteilla he suorittivat sekä liikunnallisia tehtäviä että näyttelemistä ja musiikkivideoiden tekemistä. Lapikkaan hallituksen rastilla fuksit pääsivät tekemään TikTok-videoita, jotka ovat ihasteltavissa Lapikkaan TikTokissa! ;)

Fuksiaisten päätyttyä päättyivät myös Lapikkaan fuksiviikot. Onneksi fuksina oleminen ei kuitenkaan pääty ja opiskelijatapahtumia on luvassa läpi lukuvuoden. Tunnelma fuksiviikkojen aikana oli loistava. Oli ihana huomata, miten nopeasti fuksit tutustuivat toisiinsa samalla, kun he tutustuivat opiskelijaelämän saloihin!

- Riku