45/2022 - Kuviksen sivuaine

11.11.2022

Viime syksynä rupesin miettimään tulevaa sivuainettani tarkemmin. En oikein päässyt mihinkään lopputulokseen ennen kevään haun alkua. Olen aina pitänyt kuviksesta oppiaineena, mutta opeopintojen kuviskurssi ei tehnyt minuun minkään näköistä vaikutusta. Kun sivuaine lopulta piti päättää, hain opettajan suosituksesta kuvikseen, kun muutkaan vaihtoehdot eivät herättäneet minussa mielenkiintoa. Sinne kuitenkin päädyin, ja tuntematon odotti opintojeni siirtyessä suurimmaksi osaksi taiteiden tiedekuntaan. Syksyn lähestyessä jännitys mukaili tasoltaan samaa kuin omana fuksisyksynäni. Osallistuinpa ennen opintojen aloitusta jopa yhteen TAO:n fuksitapahtumista kavereideni puolipakottamana, jotta uudet naamat tulisivat edes jollain tasolla tutuiksi.

Opintojen alussa olin hukassa kuin fuksi konsanaan, sillä F-siipi oli tuttu vain Petronellan ja musiikinluokkien osalta. Paikat tulivat yllättävän nopeasti tutuiksi ja opinnot alkoivat rullata. Opinnot alkoivat ympäristöpedagogiikan ja taiteelliseen ajatteluun johdattelun merkeissä, edeten mediakasvatukseen ja havaintopiirrustukseen. Aluksi itseä jännitti oma taitotasoni muihin nähden, olivathan he päässeet sisään pääsykokeella ja vertasin itseäni jatkuvasti muihin. Pian huomasin kuitenkin olevani oikeassa paikassa, sillä pääsin kokeilemaan paljon uusia tekniikoita, joista mielenkiintoisimpina (ja vaikeimpina) mainitsen Photoshopin ja Premieren käytön. Kurssilla Johdatus taiteelliseen ajatteluun kaikki taiteiden fuksit jaettiin eri taiteenaloja käsitteleviin työpajoihin. Itse pääsin mediapajaan, jossa kehittelimme kukin Premierellä oman videotaideteoksemme, jotka pääsivät viikoksi ihan esillekin F-siipeen. Mediakasvatuksessa olemme käsitelleet mediaa monista eri näkökulmista. On tehty TikTokin kaltaisia lyhytvideoita, harjoiteltu Photoshoppia ja analysoitu mainoksia ja muita kuvia mediakasvatuksen näkökulmasta. Oma lempikurssini tähän asti on ollut kuitenkin havaintopiirrustus. Kurssi oli kokonaisuudessaan päivästä toiseen piirtämistä ja vaikka päivät venyivät välillä pitkiksi, nautin joka hetkestä ja kehityin huimaa vauhtia, vaikka ennen kurssia koin kyseisen taiteenlajin omaksi heikkoudekseni. Välillä on meinannut myös nukuttaa, kun on kuunnellut luentoja visuaalisesta analyysista. Tulevaa kevättä odotan, sillä luentokurssit on siinä vaiheessa käyty, ja edessä on enää väriopin ja plastisen sommittelun kurssit, joiden jälkeen sivuaine onkin taputeltu.

Vaikka välillä on joutunut painamaan töitä yötä myöten ja meinannut nukahtaa luennolle, en ole katunut hetkeäkään päätöstä ottaa kuviksen sivuainetta. Huolimatta siitä, että aluksi se tuntuikin hieman nihkeältä ajatukselta. Mukaan on tarttunut monta uutta kaveria ja aivan jäätävä motivaatio piirtää koko ajan jotain. Sivuaine on myös työntänyt minua pois mukavuusalueiltani, joka on auttanut kehittymään rakkaan harrastuksen parissa. Suosittelen kuviksen sivuainetta jokaiselle, joka tykkää piirtää ja on valmis hyppäämään pois mukavuusalueeltaan. 

- Teo