49/2022 - Seikkailuja, rohkeutta ja kansainvälistä osaamista

09.12.2022

Mitä hyötyä kansainvälisistä opinnoista on luokanopettajaopiskelijalle? Mitä muuta vaihtoon lähteminen antaa elämään? Näitä juttuja olen pohtinut päästyäni kokemaan vaihto-opiskelun.

Hälsningar från Stockholm! Eli terveisiä naapurimaasta. Tässä on minun vaihtaritarinani tiiviisti: Olen ollut vaihto-opiskelemassa viime kevätlukukaudella Linköpingin yliopistossa Ruotsissa. Tein sen jälkeen luokanopeopintoihin kuuluvan soveltavan harjoittelun ruotsinsuomalaisessa koulussa Tukholmassa tänä syksynä. Sen jälkeen olen jäänyt tänne töihin, kun sain töitä samaisesta koulusta.

Oman aavistukseni mukaan opeopiskelijat eivät ole kovin halukkaita lähtemään vaihto-opiskelemaan. Sitä ei välttämättä aina ajattele, että mitä hyötyä kansainvälistymisestä on, jos suunnitelmana on tehdä open töitä Suomessa ja suomen kielellä. Tähänpä totean, että kyllä kansainvälistymisestä on hyötyä ja siihen haluan kannustaa.  

Eväitä kulttuurien ja kielten kohtaamiseen

Opiskelin vaihdossa luontokasvatusta sekä tein vaihtareille suunnatun työharjoittelun ja osallistuin siihen liittyvään seminaariin. Seminaarissa pääsin esittelemään suomalaista koulutusta ja kuulemaan muiden maiden järjestelmistä. Opin kohtaamaan alan opiskelijoita muista maista ympäri maailmaa. Työharjoittelussa hyppäsin epämukavuusalueelleni, kun toimin opettajan roolissa ilman äidinkieltäni. Muistan hyvin keskustelut erään oppilaan kanssa, kun meillä oli eri äidinkielet. Minulla suomi ja hänellä persian kieli. Puhuimme ruotsia toisillemme ja ymmärsimme. Vaihto kasvatti omaa kykyä toimia monikielisesti.  

Haastattelin muutamaa muuta kasvatusalan opiskelijaa, jotka ovat myös olleet vaihto-opiskelemassa tänä vuonna. Englannin ja Saksan aineenopettajaopiskelija Lasse Lyytikäinen oli vaihdossa Innsbruckin yliopistossa Itävallassa.

"Vaihdossa syntyi paljon tietämystä, minkä avulla voi ´myydä´ vieraiden kielten opiskelua oppilaille", Lyytikäinen kertoo.

Lyytikäinen mainitsee myös kehittyneen kielitaidon, joka väistämättä vahvistuu kaikilla ulkomailla asuessa.

Erityispedagogiikan opiskelija Liina Vu kertoo saaneensa vaihdosta mahdollisuuden nähdä erilaisia koulukulttuureja ja laajentaa omaa osaamista kansainvälisessä ympäristössä. Hän oli vaihdossa Seoulissa Etelä-Koreassa.

"Kasvatusalalla korostuu yhteistyökyky ja ymmärrys toisten ihmisten kanssa, niin sitä nyt ainakin pääsee vaihdossa kehittämään", Vu lisää.

Opinto- ja uraohjausta opiskeleva Anni Laukkanen on opiskellut vaihdossa psykologiaa ja monikulttuurista opetusta Padovan yliopistossa Italiassa.

"Opinnot ovat antaneet uutta näkökulmaa ja laajentaneet ylipäätään kasvatusalan osaamistani. Tärkeimpänä opo-opintoihini koen vaihdosta saaneeni kokemusta siitä, minkälaisia tuntemuksia vaihto-opiskelu tai ulkomailla asuminen voi tulevissa ohjattavissakin herättää", Laukkanen kuvaa opintojaan.

Jaan samoja kokemuksia näiden opiskelijoiden kanssa. Vaihto-opinnot antavat näkökulmaa, kansainvälistä kokemusta ja kasvattavat ammattitaitoa. Ja uskon, että myös rohkeutta ja itsevarmuutta.  

Muusta kuin itse opiskeluista

Opiskelu on tietysti se vaihdon perusajatus, mutta oleellinen osa kokemusta on myös kaikki muu, mitä sen aikana elämässä tapahtuu. Vaihto voi olla kiva maisemanvaihdos opiskeluarkeen. Se tarjoaa mahdollisuuden hetkessä elämiseen.

Ulkomailla asuessa tulee ystävystyttyä uusien ihmisten kanssa. On ihanaa, että elämässä vaihdon jälkeen on oma kansainvälinen ´kupla´ ja voi suunnitella matkoja vaihtariystävien kotimaihin. Tulee lähdettyä matkustamaan eri tavalla kuin koto-Suomesta käsin. Pääsee kokemaan aidosti, miltä vaihtomaassa tuntuu elää. Oppii sen, miltä tuntuu olla uuden kulttuurin keskellä.

Puss och kram,

Siiri, 5. vuoden luokanopeopiskelija ja hiljalleen ruotsalaistuva suomalainen

Pari linkkiä ja vinkkiä vaihtojuttuihin

Lapin yliopiston kansainvälistymispalveluiden Instagram-tili: https://www.instagram.com/myglobaldiary/

Euroopan maiden vaihtohaku alkaa 15.12. Siitä ja muusta vaihtoon liittyvästä löytyy kaikki tärkeimmät täältä: https://www.ulapland.fi/FI/Opiskelu/Kansainvalisty-Lapin-yliopistossa/Vaihtoon