7/2022 - Koko tarina kavalluksesta kukoistukseen

16.02.2022

Alkupohjustuksena: 

Hei, täällä Minna, viime vuotinen Lerpakkeen päätoimittaja. Kun viimeisten velkojen maksu oli viime joulukuussa ajankohtainen, ajattelin, että olisi tärkeää saada näistä tapahtumista vielä koonti tänne blogiinkin. Sellainen koonti, jonka lukemalla jokainen hahmottaa tapahtumien kulun, eivätkä kuulopuheet liikkuisi vuodesta toiseen värittämässä Lapikkaan historiaa. Onnekseni sain apua Hennariinalta, joka on toiminut mm. Lapikkaan puheenjohtajana syksyllä 2016. Enkä vain apua, vaan rehdisti tämän koko seuraavan tekstin. Suuret kiitokset hänelle tästä & muutenkin kaikesta työstä ainejärjestömme eteen💙


Mitä tapahtui vuonna 2016 ja miten siitä selvittiin

Tämä teksti on hyvin tiivistetty versio tapahtumista, josta on pyritty jättämään sivuun suuremmat tunteilut ja henkilöiden nimet. Lähteenä on käytetty muistiamme ja omien kokemuksieni lisäksi vanhoja tiedostoja sekä WhatsApp-keskusteluja, joita olemme varjelleet todistusaineistona syksystä 2016 asti.

Vuonna 2016 SOOLin Talvipäivät järjestettiin Lapikas ry:n toimesta Rovaniemellä. Vaikka tapahtuman aikana järjestäjien niskaan satoi lokaa esimerkiksi kylmän kelin, pitkien kulkuyhteyksien ja suuren jonotusmäärän takia, tapahtuma oli loppujen lopuksi onnistunut, ja aiheutti vain 2000-5000 euroa tappiota. Talvipäivien kokoluokan tapahtumassa tällainen tappio voidaan laskea onnistumiseksi, ja tapahtuma olikin uskomaton. Suurin voitto oli se, että tapahtuma lisäsi lapikaslaisten innokkuutta osallistua muiden kaupunkien Talvipäiville, sillä useamman vuoden ajan lähtijämäärät olivat olleet pienet; edes kokonaista bussilastillista lapikaslaisia ei saatu moneen vuoteen kasaan.

Talvipäiviä 2016 luullaan helposti syyksi Lapikkaan velkoihin. Ne olivat kuitenkin vain se kuuluisa viimeinen tikki, jonka myötä valheiden vyyhti alkoi keriytymään auki. Vaikka Talvipäivät tuottivat tappiota, olisi yhdistyksen talous ollut vakaa muiden tapahtumien ja onnistuneiden merkki- ja pipomyynnin johdosta, jolloin tappio olisi voitu kuitata näillä tuloilla. Lapikas ry:n talousvaikeuksien pääsääntöinen syy onkin rikos.

Miten kaikki alkoi selvitä?

Syyskuussa 2016 vuoden 2015 puheenjohtajalle ja vuoden 2016 varapuheenjohtajalle selvisi käräjäoikeudesta tulleen puhelun myötä, että Lapikas ry on taloudellisissa vaikeuksissa. Vuoden 2015 puheenjohtaja sai pankista tilitapahtumat viimeiseltä kahdelta vuodelta ja niistä kävi ilmi karu totuus: kyseessä ei ollut virhe, vaan vuoden 2016 puheenjohtaja oli jo pidemmän aikaa käyttänyt yhdistyksen varoja väärin. Lapikkaan postilokerosta löytyi vino pino laskuja, maksumuistutuksia ja perintäkirjeitä. Kaiken kaikkiaan velkaa oli noin 30 000 euroa, josta suuri osa koostui koroista ja perintäkuluista. Osa laskuista oli edennyt haasteiksi asti, jonka vuoksi käräjäoikeudesta otettiin yhteyttä ja tapahtumasarja sai alkunsa.

Tilanteesta ei aluksi kerrottu muille kuin LYYlle, jonka kanssa sovittiin palaveri, johon myös vuoden 2016 puheenjohtaja kutsuttiin. Hän kuitenkin ymmärsi varojen väärinkäytön selvinneen, eikä saapunut paikalle. Jäljellä ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin tehdä Lapikas ry:n puolesta rikosilmoitus. Syyllinen otettiin kiinni poliisin toimesta samana iltana. Asioiden laidasta informoitiin tässä vaiheessa myös muita hallituksen jäseniä. Järkytys ja suru oli pohjaton.

Tilanne oli kamala. Lapikas ry:n tili oli nostettu vuoden 2016 puheenjohtajan toimesta tyhjäksi samana päivänä kuin rikosilmoitus. Yhdistyksen varoja oli kavallettu kaiken kaikkiaan noin 16 000 euroa. Maksamattomia laskuja oli kymmenien tuhansien eurojen edestä ja ne kasvoivat korkoa, nopeasti. Oli päätettävä, hakeutuako konkurssiin vai taistella.

Mitä sitten tapahtui?

Päätimme taistella. Ensimmäiseksi asiasta tiedotettiin paitsi jäsenistöä, myös muiden ainejärjestöjen hallituksia. Koska rikostutkinta oli vasta alkuvaiheessa, emme kuitenkaan voineet kertoa, mistä taloudelliset vaikeudet johtuivat. Juorut ja huhut kiersivät niin yliopistolla kuin sosiaalisen median kanavissa. Osa osui arvauksissaan lähelle maalia, osa oli vain loukkaavia. Esimerkiksi vihjailtiin koko sotkun johtuvan Lapikkaan hallituksen naisvaltaisuudesta, sillä naiset eivät osaa laskea.

Tämän myrskyn silmässä oli kuitenkin pystyttävä toimimaan. Kulut karsittiin minimiin, velkojat soitettiin läpi ja pyydettiin lykkäystä. Saimme sekä LYYltä että SOOLilta tukea ensihätään, jotta pystyimme välttämään velkojen siirtymisen ulosottoon. Seuraavaksi vuorossa oli rahan tahkoaminen. Aloitimme Annoin säälistä Lapikkaalle -kampanjan, johon sisältyi muun muassa bileitä, haalarimerkkejä, kirppistapahtuma ja jopa haravointia. Saimme tukea muilta ainejärjestöiltä, kuten Lastu ry:ltä Leirikari-tapahtuman järjestämisessä ja Artikla ry:ltä vuosijuhlatilan muodossa, sekä tärkeimmältä yhteistyökumppaniltamme Half Moonilta ja tietysti LYYltä. Tiedotimme tilanteestamme myös SOOLin muita jäsenjärjestöjä, jotka auttoivat osaltaan esimerkiksi tilaamalla Lapikkaan haalarimerkkejä, jotka sitten myytiin ja rahat tilitettiin Lapikkaalle. Kampanja huipentui "säälivujuihin", jonne askartelimme koristeet ja teimme kaikki ruuat itse.

Kevääseen 2017 mennessä tilanne oli jo huomattavasti helpottunut. Kulujen karsimisen ja rahan tahkoamisen johdosta jäljellä oli enää neljä eri tahoa, joille Lapikas ry oli velkaa. Velkojien kanssa sovittiin maksusuunnitelmista, joita alettiin noudattamaan ja elämä jatkui tasaisena. Kaikesta tosin säästettiin edelleen ja rahaa pyrittiin tienaamaan niin paljon kuin mahdollista.

Rikostutkinta valmistui ja elokuussa 2018 pidettiin oikeudenkäynti. Tilaisuus oli nopea, eikä tapahtumien kulussa ollut epäselvyyttä. Kun saimme tuomion, olimme tyytyväisiä, mutta peloissamme: kavalletut rahat maksettaisiin todennäköisesti perinnän kautta, emmekä voineet tietää, milloin tämä käytännössä tapahtuisi.

Mitä tästä kaikesta ajattelemme?

Tämä tapaus oli uskomaton ja hurja. Siis täysin uskomaton. Se oli myös hirveä. Emme haluaisi sanoa, mutta olihan se myös opettavainen. Harmillista on, että opetus oli se, että emme voi luottaa toiminnassa liikaa toisiimme, vaikka vapaaehtoinen toiminta perustuu paljonkin luottamukseen.

Tämä tapaus alkoi yhden ihmisen toiminnasta, mutta onnistui koskettamaan koko yliopistoa tavalla tai toisella. Meitä hallituslaisia se työllisti, ahdisti, stressasi ja horjutti mielenterveyttämme ja vaikutti myös opiskelujemme suorittamiseen. Jäsenistö tai muut opiskelijat eivät saaneet yhtä hienoja tapahtumia, mitä olisivat voineet saada ja olisivat ansainneet ilman Lapikkaan taloudellisia vaikeuksia. Kenenkään ei olisi pitänyt joutua kokemaan tätä, mutta tapahtunutta ei pysty pyyhkimään pois. Suunta oli ylöspäin ja sinne mentiin.

Haluamme kiittää vuoden 2016 hallitusta siitä työstä mitä he silloin tekivät eivätkä luovuttaneet. Haluamme kiittää omia ja jokaisen hallituslaisen ystäviä siitä tuesta mitä saimme ja niistä pienistä juttuhetkistä, jolloin veitte ajatuksemme muualle ja muistutitte, että on tärkeää pitää huoli myös itsestä. Kiitos myös aikaisemmille hallitustoimijoille, jotka auttoivat meitä selvittämään tätä kaikkea. Kiitos LYY, joka autoitte meitä saamaan lakiasiantuntemusta ja huolehditte, että saamme psykologilta kriisiapua. Kiitos muille ainejärjestöille, jotka autoitte meitä kaikin tavoin pääsemään jaloillemme, ettekä antaneet meidän pudota. Kiitos yliopiston henkilökunnalle, joka otti asian huomioon ja oli tukenamme. Kiitos heille, keille olimme velkaa, siitä ymmärryksestä ja empatiasta mitä saimme, kun kohtasimme vääryyttä. Kiitos jokaiselle, joka osallistui tapahtumiimme tai osti Annoin rakkaudesta Lapikkaalle - tai Annoin säälistä Lapikkaalle -merkin. Kiitos jokaiselle Lapikas ry:n jäsenelle. Kiitos Half Moonille, joka auttoi meitä järjestämään menestyksekkäitä tapahtumia.

Suurin kiitos kuitenkin jokaiselle hallitustoimijalle 2016 vuodesta eteenpäin ja Lapikas ry:n jäsenistölle. Ilman teidän toimintaanne ja osallistumistanne toimintaan Lapikasta ei olisi. Te autoitte pelastamaan Lapikkaan, ilman täydellistä tietoa ja kokemusta siitä, mikä tilanteen on aiheuttanut.

Kiitos teille kaikille. Te pelastitte Lapikkaan.


Hennariina Syrjä

Lapikas ry:n liikuntavastaava 2017, puheenjohtaja syksy 2016, varapuheenjohtaja kevät 2016, kulttuurivastaava ja Lerpakkeen päätoimittaja 2015, tuutori 2014, fuksi 2013.

Elisa Luukinen

Lapikas ry:n puheenjohtaja 2014 & 2015, varapuheenjohtaja, edunvalvonta- ja SOOL-vastaava 2013, tuutori 2012, fuksi 2011.