8/2023 - Lapikas tasting pt. 1: TP-bussi edition

22.02.2023

Bussi starttaa. Useampi juoma kuuluu aukeavan samanaikaisesti eri puolilla bussia. Matka kohti Talvipäiviä voi alkaa. 

Talvipäiville vievällä bussimatkalla on iso rooli Talvipäivä-kokemuksessa. Bussimatkalla odotukset viikonloppua kohtaan ovat nousseet huippuunsa ja fiilis on mitä mainioin. Matka testaa kunkin turnauskestävyyttä ja pelitaktiikkaa, sillä bileet alkavat jo bussissa mutta loppuvat vasta yömyöhään kohteessa. Raatimme lähtikin näin talvipäivien alla selvittämään, millaisilla juomilla opiskelijat yleensä lähtevät taittamaan tätä raskasta, mutta antoisaa matkaa, ja mitkä ovat juuri ne parhaat juomat, jotka kannattaa ottaa huomioon pakkauslistaa tehdessä. Lapikas tasting -sarjan säännöistä poiketen tässä juttusarjassa arvostelemme hieman arkisempia ja halvempia juomavaihtoehtoja.


Talvipäivät järjestetään tänä vuonna Oulussa, joten päädyimme teemaan sopivasti kysymään mielipidettä myös Oulun suunnalta:

"Juomasuositukseni TP-bussiin on energiajuoma, mieluusti jokin hyvän hedelmäinen sellainen (Nocco/Celsius/Battery). Tämän juoman tulee olla matkan ensimmäinen, sillä monesti matka on pitkä ja alkaa jo aikaisin. Tässä vaiheessa juoma on luultavasti myös vielä mukavan viileä. Juoma tulee nauttia yhdessä koko bussin kanssa niin, että lasketaan lähtölaskenta ja bussillinen marsuja aivastaa yhteen ääneen. Tämä toimii myös hyvin herätyksenä kaikille, joilla on vielä aamun unihiekat silmissä.

Mukavia marsun aivasteluja Lapikkaalle toivottaa Hilda OLOlta <3"

Celsius Peach Vibe

Raatimme otti suosituksen mukaisesti makutestiin Celsius Peach Vibe -energiajuoman. Maku on hyvin hedelmäinen, joka sopii tämän vuoden Talvipäivien teemaan. Juoma on hyvin makea, vaikka sokeria ei ole lainkaan. Makeutusaineen maku ei ole niin selvästi havaittavissa, kuin samaan kategoriaan kuuluvissa NOCCO-energiajuomissa. Ensimmäiseksi juomaksi emme tätä ottaisi bussissa, sillä aamu-Pistosta haetut vauhdit kuihtuvat kasaan heti ensipuraisulla. Kuitenkin, energiajuomat ja muut alkoholittomat juomat on hyvä muistaa pakata mukaan, sillä päivä on pitkä ja tämäntyyppiset juomat auttavat säästämään energioita pikkutunneille asti. 


Koska raatimme koostuu enemmän tai vähemmän märkäkorvista, halusimme pyytää suosituksia myös hieman vanhemmilta opiskeijoilta, joilla on hieman pidempi historia talvipäivien osalta:

"No hei ihanaa, ihanaa iltaa! Ja oon kyllä äärimmäisen otettu edelleenkin siitä, että tosissaan saan antaa kevyen lausunnon tästä meidän kulinaristisesta miedosta drinkistämme ja taustallahan tosissaan oli itselleni toisen vai ensimmäisen vuoden talvipäivät jolloin pidettiin, jo totuttuun tyyliin pysähdys ABC Tupoksella Oulun kupeessa. Ja siinä hetken aikaa, 9 pintaan kaltereita kolisteluamme siinä juomahyllyillä, niin ne kalterit tvattiin ja siellä tosissaan ylähyllyllä kimmelsi tällainen, jo pitkän aikaa markkinoilta pois ollut, herkku, joka sitten ne kultaisella olemuksellaan osui meidän silmiimme. Meillähän tosissaan heräsi ihan mieletön houkutus ottaa pikku tastingit tästä, voisiko jopa sanoa menneiden kultavuosien herkusta, jonka läsnäolo tosissaan valtasi meidän ajatusmaailmamme ja näin ollen päästiin nasauttamaan jokainen oma aarteemme auki, sillä jokainenhan meistä osti oman puolen litran törpön. Näitä päästiin sitten takapenkillä mölistessämme nasauttamaan ensimmäiset herkut tuolloin talvipäiväbussissa."

-Joonas Kinnunen


Olvi Kultalonkero 4,7%

Konkareiden makuanalyysit juomasuosituksesta:

"Tässä heti alkuun on hyvä muistuttaa, että mullahan tässä itselläni ei tietenkään ole tätä torppia kädessä, elikkä tämä makuarvio tosissaan tulee ihan täysin puhtaasta ulkomuistista. On hyvä ottaa myös huomioon, että minulla ja rakkaalla opiskelijakollegalla Pertulla (Heimo) on ehkä hieman eri näkemystä siitä mausta. Kolmantena, niin mihinkään kaupalliseen hössötykseen, kutenpa vaikka Alkon makumaailmaoihin ja makuesittelyihin ei kannata luottaa elikkä kaikista autentisimman kokemuksenhan saat luottaessasi meihin, tällaisiin käytännönläheisiin törpöttelijoihin.

Mausta sen verran sanoisin, elikkä kun otat kultaisen törpön käteesi, niin mielesi ihan valtaa tietyllä tapaa MM-95, 2011, kulta-perkele-urhoollisuus, lapsuuden muistot. Eli kaikki ne lämpimät pullantuoksuiset hetket lehahtavat mieleesi. Sitten ensimmäisen nasautuksen päästettyäsi ilmoille, tilan valtaa tällainen hyvin käytännönläheinen energiajuoman tuoksu, joka tietenkin on omiaan luomaan tällaista tietynlaista mopokulttuuria siihen talvipäiväbussiin ympärillesi. Ensimmäisellä maiskuttelikerralla tosissaan tää varsinainen maku itsessään räjäyttää sun tajunnan samallalailla niin kuin ensimmäiset kotibileet, jotka naapurin Adalmiina järkkäsi. Lasiin tuotetta kaataessasi kuitenkin joudut pettymään, sillä tämä väri on aika läpinäkyvää, niin kuin Adalmiinan valheet siitä ettei hänellä olekaan poikaystävää ja tää fakta iskee vasten kasvoja aika pahasti. Hieman kevyttä nahkaisuutta, kuten avokämmenellä poskella ja kyllähän tästä niinku tietynlaista vatsahappoa on tietenkin havaittavissa myös tuossa sivussa, jonka tämä energiajuomamaisuus tuo. Elikkä, hyvin vahvasti varmasti mielessäsi elää tällainen abiristeilyllä syliin oksennettu satsi, minkä tämä juoma on omiaan tuomaan myöskin tähän talvipäiväbussiin ilmoille.

Kaikki nämä kokemukset tosissaanhan tapahtuu aika pikaisella aikavälillä ja toi törppöhän holahtaa kurkusta alas aika vauhdilla, niin lopettaisin tosissaan tämän makuarvosteluni tällaiseen, erään pikaruokaketjun erittäin kaupalliseen lauseeseen;

"Kullan rapea kuori kätkee sisäänsä lihaisan ja maukkaan herkun!""

-Joonas Kinnunen

"No niin, Kultalonkerohan pitää vankkaa asemaa melko legendaarisena ja tunnistettavana juomana. Aika monelle se taitaa olla tuttu semmoiselta ajoilta, kun ei olisi välttämättä ollut vielä ihan ikää juoda, mutta ihan hyvä valinta startata ura tollasella tavaralla. Kultalonkerolla on sellanen kummallinen kyky jokaisella kulauksella, tämmöisen vähän vanhemmankin miehen, palauttaa takaisin sinne teiniaikoihin ja siihen, kun ei ollut kauheasti vielä mitään huolia, vaan miettiä että missähän ne seuraavat kotibileet taas viikonloppuun on. Ja joka kulauksella ne ajatukset tulee takaisin. Erittäin hyvä ominaisuus, etenkin talvipäiväbussia ajatellen, on myös, että sitä voi juoda vähän lämpimänäkin. Siinä kohtaa, kun bussikuski päättää laittaa lämmitykset täysille ja kaikki oluet sekä muut hyvät juomat lämpenee, niin kultalonkeroa voi ehkä silti vähän juoda kuitenkin. Täytyy kyllä sen verran sanoa, että lauantaiaamuksi sitä ei kannata ottaa miksikään korjaussarjaksi. Siinä voi mennä päivä helposti pilalle, kun yrittää ensimmäisenä aamulla varata kultalonkeron. Siihen kannattaa ehkä keksiä jotain muuta kuitenkin."

-Perttu Heimo

Juomaa haistaessa tulee vahva tuulahdus menetetystä nuoruudesta. Juoma palauttaa aikaan, jolloin 11-vuotiaana joit ensimmäistä energiajuomaasi: siinä on jotain kiellettyä, mutta jotain mahtavaa. Sivumausta löytyy vanhan kunnon Euro Shopper Energy Drinkin maku, jota alkoholi mukavasti höystää. Maku on hyvä, mutta vain, jos tykkää perinteisestä energiajuoman mausta. Pitkällä matkalla juoman prosenttimäärä voi aiheuttaa huomattavaa vessassa ravaamista.


Sherwood Strawberry Fields -siideri 4,7%

Bussiin istahdetaan. Millä se lähtee käyntiin? Mistä löytyy taikavoimaa? Sherwoodin sademetsästä!

Juoma on maultaan hyvin makea ja mansikkamehumainen. Sitä voisi verrata jopa muumilimuun, josta löytyy hienoisia alkoholin vivahteita. Juoma on helposti juotava, ja luultavasti oiva valinta ensimmäiseksi juomaksi myös useamman päivän alkoholin nauttimisen jälkeen. Prosenttimäärältään juoma tippuu samaan kategoriaan kuin Kultalonkerokin, eli näitä juodessaan joutuu ottamaan hieman useamman reissun vessan puolelle.

Olvi Sandels Lager 4,7%

Esteettisesti kaunis tölkki kätkee sisäänsä ihan normaalin lagerin makuisen juoman. Juoman maku ei yllätä, mutta se ei myöskään petä. Bussin lämmetessä juoman maku tuskin erottuu edukseen, jonka vuoksi se ei ole välttämättä paras ratkaisu bussiolosuhteisiin. Raatimme keskuudessa herää myös ajatus, olisiko kyseisen juoman vahvempi versio hieman toimivampi TP-bussiin.

Rainbow Pear -päärynäsiideri 4,7%

Kaupan hyllyjen tarjonnasta hinta-laatusuhteellaan erottuva siideri on loistava valinta siiderin ja lonkeron ystäville. Kaunis, jopa valkoviiniä väriltään muistuttava juoma on makea ja mietoutensa puolesta helppo juotava. Tätä S-kauppojen erikoisuutta jaksaisi juoda useammankin. Makeutusaine paistaa hieman mausta läpi, mutta se ei kuitenkaan ole niin aggressiivinen, että peittäisi päärynäisen maun kokonaan.  


HUOM! Vaikka juttu käsittelee pitkälti alkoholillisia juomia, on hyvä muistaa pakata bussiin myös pientä purtavaa ja alkoholittomia vaihtoehtoja. Päivä on pitkä ja fiksuilla valinnoilla takaat jaksamisesi aamusta yömyöhään!

Erityiskiitokset vieraileville tähdillemme Joonakselle, Pertulle ja Hildalle sekä raatiin osallistuneelle Roopelle!

-Teo, Joonas ja Jani