12/2018 — Maan puolesta

22.03.2018
Pistä päivämäärä ja aika mieleesi.
Pistä päivämäärä ja aika mieleesi.

Tulevana lauantaina, 24.3, on jälleen aika vuotuiselle WWF:n (Maailman luonnonsäätiön) Earth Hour eli Maan Tunti tapahtumalle joka toteutuu yhtä aikaa kaikkialla Maapallolla ja meillä Suomessa kello 20:30-21:30; kyseisenä aikana osallistujien tulee sulkee tunnin ajaksi valonsa osallistuakseen. Tapahtumalla halutaan muistuttaa ihmisiä ilmaston suojelun tärkeydestä ja kuinka tärkeätä planeettamme suojelu tulisi olla. Vastoin ennakko-oletusta Earth Hour ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus vaan valojen sulkeminen on symbolinen ele jolla jokainen osallistuja ilmaisee huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Tavallisten kansalaisten lisäksi monet yritykset ovat hypänneet kelkkaan mukaan sulkemalla valonsa.


Tänä vuonna Suomi jatkaa jo neljättä vuotta kynttiläillallisen teemaa. WWF:n sivulla teemasta on kirjoitettu näin:


"Vuonna 2018 Earth Hour on Suomessa neljättä vuotta peräkkäin maailman suurin kynttiläillallinen, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua ruuan ilmastovaikutuksista. Yksi merkittävimmistä arkipäivän ilmastoteoista on valita lautaselle lihan sijaan yhä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa.


Ruoka muodostaa noin viidesosan yksittäisen suomalaisen ilmastovaikutuksista - saman verran kuin liikenne. Yhteensä noin 60 prosenttia ruuan ilmastovaikutuksista aiheutuu alkutuotannosta. Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten, joten suurin osuus ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruuan tuotantoon. Siksi helpoin tapa vähentää ruokavalionsa vaikutuksia ympäristöön on korvata osa lihasta kasviksilla. Parhaita vaihtoehtoja ovat kaudenmukaiset kasvikset. Myös lähivesien kalat ovat oiva vaihtoehto."


Eli jos haluatte, hyvät lukijat, voitte tukea Earth Hour -tapahtumaa myös miettimällä ruokavalintojanne. Ehkäpä voisimme miettiä mitä oikein syömme illalliseksi tulevana lauantaina. Voitte tutkia lisäksi paikallisia tapahtumia sekä Rovaniemellä että ympäri Suomea menemällä WWF:n sivulle josta voitte katsoa tulevia tapahtumia. Klikatkaa tästä päästäksenne kartalle ja samalle voitte myös tutkia muuta sivuston tarjoamaa tietoa koskien Earth Hour -tapahtumaa.


Ennen lopetusta vielä näin toimittajan suusta haluaisin panostaa, että mitä mieltä saatamme ollakaan niin faktat yksinkertaisesti osoittavat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen olevan käynnissä oleva reaktio. Näin ollen koen tärkeäksi tulevana opettajana, että me toimimme hyvää esimerkkiä näyttävinä kasvattajina. Niin sanottujen 'vihreiden arvojen' politisointi tai muuten argumentointi ei poista edellä mainittuja faktoja; se vain saa aikaan reaktion, että meidän ei tarvitse huolehtia ollenkaan tästä yhteisestä kodistamme johtuen jutusta X tai koska tekijä Y sanoo toisin. Yleinen antipatia ei myöskään saa olla automaattinen reaktio koskien kierrätystä tai luonnonsuojelua. Laiskuus ei koskaan ole ratkaissut ongelmia ja meillä ei ole opettajina mitään tekosyytä välttää oikeiden arvojen välittämistä eteenpäin.


Meillä on vain yksi Maa käytettävänä. Ei olla idiootteja sen suhteen.


-Tuomas