12/2020 Lapikas villasukat

18.03.2020

Hengailetko usein kotona Lapikkaan kauniin siniset haalarit jalassa, Lapikas-paita päällä, Lapikas-pipo päässä ja Lapikas-kangaskassi kainalossa ja mietit, että tästä yhdistelmästä puuttuu jotakin? Tuntuuko siltä, että jalat palelevat ja kaipaisivat lämmitystä? Mikäli vastasit kyllä, onneksi olkoon! Nyt on kehitelty ratkaisu, joka hipoo täydellisyyttä ja tuo kantajalleen lämpöä sekä keholle, että mielelle!


Elämme epävarmoja aikoja ja näyttäisi siltä, että ihmiskuntaa kannustetaan yhä enemmän pysymään oman kodin turvassa. Aika voi kuitenkin käydä pitkäksi, mutta minulla on teille ihanille lapikaslaisille täydellinen ajanviete: kutokaa Lapikas villasukat!

Itselleni tämä idea tulvahti ollessani kotikonnuilla hiihtolomaa viettämässä. Tylsyys iski ja mitä muutakaan sitä ihminen tekee kuin ottaa kutimet kauniisiin käsiin ja kutoo. Ja koska eihän puheenjohtajalla pyöri kuin oma rakas ainejärjestö aina mielessä niin kyseinen valinta oli selkeä. Lähdin kokeilemaan eri luonnoksia logostamme, kunnes päädyin kyseiseen:

Aluksi haetaan sopivaa lankaa kaupasta, ellei sitä löydy jo kotoa. Itse ostin Novitan 7 veljestä lankaa väreissä 174 ja 011. Puikot käsialan mukaan, itselläni käytössä 3.0 :n puikot. 

 1. Luo sinisellä langalla 60 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (15 s. per puikko).
 2. Neulo alkuun 2 oikein 2 nurin joustinneuletta muutama kierros (itse tein 10 krs.).
 3. Vaihda valkoiseen lankaan ja neulo 3 kierrosta sileää neuletta (kaikki oikein).
 4. Aloita kuvion tekeminen. Kuviossa edetään vasemmalta oikealle. Tyhjä ruutu = valkoinen oikein
  Mustan rasti = sinisellä oikein

  Ensimmäinen kuviokierros alkaa siis 1 valkoinen oikea, 1 sininen oikea, 4 valk. oikein, 2 sin. oikein, 2 valk. oikein, 3 sin. oikein jne. Kuvio tehdään ensin puikolle 1-2 ja toistetaan puikoilla 3-4. Näin kuvio muodostuu molemmille puolille villasukkaa.
 5. Kuvion jälkeen neulo kolme kierrosta sileää neuletta.
 6. Neulo halutessasi 2 oikein 2 nurin joustinneuletta muutama kierros (itse tein 10 krs.)
 7. Aloita kantapään teko *, itse teen aina vahvistetun kantapään, jonka tekoon löytyy hyvät ohjeet: https://yhteishyva.fi/artikkeli/villasukan-kantapaa-kolme-ohjetta/article-77624  
 8. Luo kantalappu ohjeiden mukaisesti, tee kantapohjan kavennukset ja kiilakavennukset.
 9. Jatka sileällä neuleella, kunnes villasukka peittää pikkuvarpaasi.
 10. Tee kärkikavennukset valitsemallasi tavalla, itse teen sädekavennukset, joihin myös löytyy tarkemmat ohjeet ylemmän linkin artikkelista!
 11. Luo villasukalle pari.


* Huomioi kantapään aloittamisessa miltä puikoilta nostat silmukat kantalappuun. Mikäli haluat, että villasukkaan tulee kuvio sivuille niin kuin mallissa on, kantalappuun valitaan 2. ja 3. puikon silmukat tai 4. ja 1. puikon silmukat. Näin kantalappu muodostuu kuvioiden keskikohtaan ja kuviot jäävät villasukan sivuille.


Tulkaa rohkeasti kysymään, jos tekovaiheessa ilmenee ongelmia! Ohjeistan mielelläni tarkemmin 😉


- Emma-Karoliina -