13/2019 – Lapikaslainen Allu: Ilmastonmuutos ja eduskuntavaalit

02.04.2019

Istun tässä mummon hajuisella nojatuolillani ja mietiskelen, että mitenköhän tätä asiaa voisi parhaiten lähteä lähestymään, kun tätä kuitenkin tuputetaan jo jokaisesta korva- ja nenäreiästä sisään. Jos otsikosta ei siis vielä selvinnyt, suosittelen optikkoa, mutta aiheena tänään on tosiaan ILMASTONMUUTOS ja EDUSKUNTAVAALIT (14.4.)! Kaksi niin kuumottavaa aihetta, että tekee mieli vähentää vaatetta ja pulahtaa sulaneiden napajäiden viilentämään veteen.


Uutisissa on pyörinyt toistuvana teemana se, kuinka ihmiset voivat yksilöinä toimia ilmastonmuutoksen tuhoavana sankarina vähentämällä hiilijalanjälkeään esimerkiksi matkustamalla vähemmän, suosimalla kotimaista sekä lopettamalla lihansyönnin ja piereskelyn. Vaikka nämä muutokset ovat ehdottoman tärkeitä varsinkin, jos haluaa oikeuden tuntea paremmuutta ja saarnata aiheesta muille, ne ovat vielä pieniä askelia.


Isoja askelia otetaan, kun toimitaan suuremmalla mittakaavalla. Seuraava saattaa kuulostaa heprealta, mutta siksi teksteihin on linkit, jotta pääsisitte nopeasti ja helposti jutun jujuun kiinni: Pariisin ilmastosopimus ja IPCC:n 1,5 asteen raportti ovat antaneet kaikille maille selkeän toimeksiannon päästöjen vähennyspakosta, jota ilman alkaa sattumaan ja tapahtumaan kamaluuksia. Edellisellä hallituskaudella kaudella aihetta ei paljoa käsitelty, joten on entistä tärkeämpää, että seuraavana kautena otetaan tiukasti poroa sarvista ja lähdetään taklaamaan ongelmaa.


Tuleva eduskunta tulee vaikuttamaan siihen, minne rahaa menee ja mistä sitä saadaan. Avain onkin siinä, minkälaiset ihmiset päästämme vallan kahvaan ja mitkä arvot tulevat vallitsemaan vahvimpina eduskuntatalossa. Eduskunnan suurimmat puolueet määrittävät myös hallituksen muodon ja suurimmasta puolueesta valitaan pääministeri. Kysymys kuuluukin: halutaanko päättäjiksi ihmisiä, jotka alkavat nostamaan turpeen verotusta, lisäämään metsiensuojelun rahoitusta ja tukemaan sähköautoilijoita vai ihmisiä, jotka tukevat fossiilipolttoaineiden käyttämistä ja haluavat leikata suoraan pohjoisen luonnon läpi pilaten monen saamelaisen elinkeinon jäämeren ratahankkeella.


Täältä voit katsoa, mitkä puolueet ovat selkeästi sitoutuneet vuoden 2030 päästövähennystavoitteeseen. Kirjoitukseni ei kuitenkaan ole tarkoitus paatoksellisesti käännyttää teitä äänestämään tiettyä puoluetta, vaan saada teidät miettimään tärkeimpiä arvoja, joita ehdokkaaltanne odotatte. Meidän nuorten on niin tärkeä äänestää, sillä eduskunnan päätökset tulevat alkavalla kaudella vaikuttamaan entistä voimakkaammin juuri meihin, tuleviin jälkipolviin ja meidän tulevaisuuteemme. Vain äänestämällä voi vaikuttaa kuinka sinun ja meidän asioistamme eduskunnassa päätetään


Muutama kannustava iskulause ennen kuin menette äänestyskoppeihin:


  • Ollaan edelläkävijöitä muussakin kuin koulutuksessa
  • Äänestämättä jättäminen ei ole kannanotto, vaan ääni vastapuolelle
  • Kyllä me suomalaiset sisulla pitkälle painetaan
  • Takametsän puolesta!


Haluatko tietää lisää aiheesta/lähteeni epäilyttää? Lue lisää sivulta www.pelastetaantalvet.fi


- Allu, toisen vuoden lapikaslainen


P.S. Lapikas on menossa ennakkoäänestämään lauantaina 6.4., joten kaikki vaan yhessä messiin!

Lapikasry: Ensi lauantaina 6.4. Lapikas ottaa varaslähdön äänestykseen. Tarkoituksena on siis porukalla mennä ennakkoäänestämään ja tämän jälkeen suunnatta Pancho Villaan yhdessä syömään! Olemme valinneet kaksi äänestyspistettä, kauppakeskus Revontulen ja Lapin yliopiston. Voit valita niistä kumpaan saavut, tavataan äänestyspisteen pääovilla klo 15.00
Muistathan, että äänestämättä jättäminen ei ole kannanotto, vaan ääni vastustajalle!