14/2020 Vasaloppet

02.04.2020

Heja heja! Ruotsalaisittain


Matka ruotsinmaalle sai alkaa. Lähdin siis hiihtämään Ruotsiin Vasaloppettiin. Hiihtomatka tässä kilpailussa on hurjat 90km.


Matkani alkoi yöjunamatkalla VR:n kyydissä kohti Suomen Turkua. Juna oli luonnollisesti tunnin myöhässä, mutta onneksi pääsin pian makuupaikalle mitä parhaimmille yöunille😊Turun jälkeen matka jatkui laivamatkalla kohti rakasta naapurimaatamme Ruotsia. Lopulta pääsin kilpailupaikalle Taalainmaalle, Moraan.


Kisa-aamu, sängyssä pyöritty. Herätys kilpailuun tapahtui Ruotsin aikaa klo 04:00. Katsoin ikkunasta ulos ja kas kummaa sääennuste on pitänyt paikkansa ja lunta tule taivaan täydeltä. Kisasta tulee siis jälleen todella raskas. Noh, keli on sama kaikille. Aamupalan jälkeen vaihdan kiireessä isommat sommat varmuuden vuoksi sauvoihin pehmeän olosuhteen vuoksi.


Saavun kisapaikalle. Teen normaalit kisarutiinit ja laitan numerolapun päälle. Tänä vuonna numeroni on 104.

Kuva lähdöstä, jengiä kuin muurahaisia, eli tosi paljon.

Pääsen kolmannesta rivistä lähtemään, parhaasta lähtöryhmästä. Startti tapahtuu, lähes 16 000 hiihtäjää säntää liikkeelle. Tiedostan, että nyt se on menoa. 90 kilometriä nautintoa (tai tuskaa) tasatyönnöllä. Kilometri kilometriltä matka taittuu. Hoksaan 50 kilometrin kohdalla, että nyt alkaa energiat hupenemaan. Alkuvauhti on siis ollut liian kova. Selviän kuitenkin jossain määrin kunnialla viimeiset kilometrit. Maaliin sijalla 217. Aikaa tälle lystille kertyi 5:04:13. Kilpailun voitti luonnollisesti turskanmaan poika Petter Eliassen. Kova kaveri!


Hieno mutta todella raskas kokemus! Päällimmäisenä tunteena maalissa pieni pettymys, koska viimevuoden sijoitus oli parempi. Pienen sulattelun jälkeen kuitenkin sitä vain löytää positiivista tästäkin. Luultavasti sitä löytää itsensä taas ensi vuonna viivalta, sen verran hullu taitaa olla.


Mukavaa faktaa Vasaloppetista:


  • Vaasahiihto (Vasaloppet) on Ruotsissa vuosittain maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestettävä maailman suurin yksittäinen maastohiihtokilpailu.


  • Vaasahiihdossa hiihdettävä matka Sälenistä Moraan on noin 90 kilometriä.


  • Vasaloppetin osallistujamääräksi on rajattu 15 800. Osallistujat sijoitetaan lähtöryhmiin ranking-kilpailuissa saavutettujen tulosten perusteella.


  • Vasaloppet on järjestetty vuodesta 1922.


Hiihtoterkuin, Lassi


ps. Rollossa mitä parhaimmat hiihtokelit, joten nauttikaa laduista. 😊