14/2021 - Rakkautta, ruskaa ja revontulia

07.04.2021

Mielekästä keskiviikkoa kaikille! Vaikka korkeakoulujen yhteishaku on jo ohi, ajateltiin vielä vähä haipata (lol mikä sana) Rolloa himpun verran tulevia rollolaisia varten. Itse kun kuuluimme siihen kastiin aikanaan, joka selasi opiskelupaikan varmistuttua Lapikkaan somet ja Lerpsut läpi - ja haippasi (lol) tulevaa. Rollosta on muovautunut meille oikein kelpo uusi kotikaupunki ja halutaankin kertoa teille, uusille sekä vanhoille siitä, mistä meidän Rollo on tehty. Ja sehän on tehty:


Opiskelijaystävällisyydestä

Tähän kohtaan löytyisi varmasti loputtomasti perusteluita, mutta kerron olennaisimmat. Opiskelijakorttia vilauttamalla saa todella monista paikoista opiskelija-alennusta, joten paikallisia kahviloita tukeekin tästä syystä mielellään. Lyhyiden välimatkojen ansiosta keskustassa asuvallakaan opiskelijalla ei mene kovin kauaa ylpälle kävellessä, mutta jos koiranilman yllättäessä ulkoilu ei innosta, niin opiskelijahintaisen lounaan saa virastotalolta. Samoin myös yliopiston kirjastosta voi tilata kirjoja Arktikumin kirjastoon, joka on todella kätevää.Luonnosta

Rollossa on aivan ihana luonto ja usein huomaan, kuinka sitä pysähtyy lenkillä ollessa ja jää katselemaan maisemia. Ei tarvitse mennä edes Ounasvaaralle ihastellakseen Rollon luontoa, koska yliopiston ympäristössäkin löytyy esimerkiksi lintuorni, missä saa kokea ja nähdä pienen palasen siitä, mitä Rovaniemi pystyy tarjoamaan.Kaamoksesta(ko?)

Voi olla, että näin nippanappa-pohjois-suomalaisena syystalven pimeys ei pahemmin täällä Lapissakaan hetkauttanut. Rehellisesti sanottuna, ei päivänvalon vähäisyyttä hirveästi kerennyt harmitella, sillä kiinnitin huomioni kaikkeen muuhun. Lumipeite toi heti valoa, samoin valtaisa jouluvalomäärä, jota sai ihastella useita kuukausia. Ja on vain myytti, ettei täällä saisi nauttia auringonpaisteesta keskitalvella - kyllä se taivaankappale muistuttaa olemassaolostaan yllättävän usein, erityisesti pakkaspäivien aikana.


Ihanien ihmisten kohtaamisista

Olipa kyse sitten siitä, että vanhempi rouvashenkilö haluaa kertoa kuntosalin pukuhuoneessa tietyn kadun varrelta löytyvistä pihlajista ja niiden suuresta marjamäärästä, tai siitä, että itse päätät pysäyttää hiihtoladulla kanssaulkoilijan opastamaan reittiä, niin näistä kohtaamisista jää aina hymy huulille. Täällä ihmiset ovat auttavaisia ja ystävällisiä, eikä poikkeuksia ole myöskään luokanopeopiskelijoiden keskuudestakaan tullut löydettyä. On huippua, että täällä voi rupatella kenen kanssa tahansa, eikä ylempien vuosikurssilaisten ja meidän fuksien välillä ole kuilua, vaan kaikki otetaan avoimesti mukaan opiskelijayhteisöön. Tämä, jos jokin, saa olon, että on just oikeessa paikassa opiskelemassa.

Ps. Ja tietysti kävin ihastelemassa niitä pihlajia, kun niin hyvä myyntipuhe niistä pidettiin.

Ihmisistä, jotka haahuilevat pitkin poikin kevyen liikenteen väyliä

Tulevina opettajinahan tiedämme, että palautetta tulee antaa hampparimallin avulla - suhteessa eka jotain hyvää, sitten kehitettävää ja sitten taas niitä hyviä juttuja. Nyt nostankin esiin empiirisen tutkimukseni tuloksia: osa kulkijoista haahuilee pyörä- ja kävelyteillä siellä sun täällä. Ei vasemmassa laidassa, ei oikeassa laidassa, ei keskellä - vaan jossain näiden välissä. Tutkimus pohjautuu useisiin otantoihin ja muiden kanssatutkijoiden huomioihin. Kuitenkin aika mahtavaa sinänsä, että muuta hampparimallin pihviä en keksinyt - niin ja tämähän oli sitten kovin vakavamielinen tutkimus ja havainto.


Ravintoloista, kahviloista ja muista maukkaista paikoista 

Rovaniemen ravintolamaailmasta löytyy varmasti jokaiselle jotain - hifistelijöille, nautiskelijoille, vegaaneille ja sekasyöjille. Synttärikahvit voi nauttia paikallisissa pienleipomoissa, lasilliset pääsee nauttimaan kattoterasilla tai jos ihan perinteistä kahvihammasta kolottaa, kahvia saa joka toisesta kadunkulmsta keskustan kuppeessa. Lisäksi erityismaininta Cafe Rovaniemelle, sillä olen itse  keliaakikko ja noudatan gluteenitonta ruokavaliota, joten oli ihana huomata, että Rovaniemeltä löytyy kokonaan gluteeniton kahvila ja lounaspaikka Cafe Rovaniemi. Sen lisäksi, että ruoka on gluteenitonta on se aivan älyttömän hyvää. Ruoka siellä on ehdottomasti omassa Top3-listassa. Erilaiset suolaiset ja makeat herkut vievät myös kielen mennessään.Katutaiteesta

Asia josta itse tykkään mahottomasti Rollossa on ehdottomasti kaupungin monipuolinen katukulttuuri - itseä lämmittää erityisesti katukuvan värikkäät muraalit ja seinämaalaukset, jotka piristää katukuvaa. Kaupungin läpi kävelleskellessäni alikulkutunneleissa ihastelen erilaisia värikkäitä maalauksia.  Värikkäitä seinämaalauksia löytyy myös keskustan ja Viirinkankaan kerrostalojen päädyistä, parkkitasanteen kyljestä sekä sähkökaapeista. Viime viikolla törmäsin keskustassa pääsiäismunin koristeltuihin puihin - parasta! Kiitos siitä ilosta tuntemattomille pääsiäistaiteilijoille.Esimerkiksi näistä asioista on meidän Rollo tehty. Niin ja sitten rakkaudesta, ruskasta ja revontulista - tästä kauniista lausahduksesta kiitos jollekin urbaanille sähkökaapin taiteilijalle, upeasti sanottu!- Minna, Selina ja Veera