16/2019- Lapikaslainen Osmo: Paatuneen lihansyöjän kasvisruokahaaste

22.04.2019

Idea tähän haasteeseen syntyi, kun olin henkisesti heikoimmillani, eli Rauman Talvipäivien jälkeen. Synkkinä hetkinä sängynpohjalla ympäristön hyvinvointia ja omaa fyysistä pahaa oloa mietiskellessäni, sain loistoajatuksen. Kahden viikon kestävä kasvisruokahaaste.


-Ajattele maapallon tulevaisuutta! Sanoin itselleni


Kävin asiasta keskustelua itseni kanssa:


-Mutta pekoni... mumisin itsekseni samalla, kun tirautin miehisen kyyneleen.


-Mutta mieti kaikkia söpöjä eläimiä! Sanoin, kun samaan aikaan katsoin hauskoja koiravideoita


Hyväksyin tappioni ja päätin tutkia asiaa hieman tarkemmin.


Tehdessäni tutkimustyötä törmäsin erilaisiin faktoihin kasvissyönnin hyödyistä, joten tässä teille rakkaat lukijat muutama hauska fakta.


  1. Pienempi riski sairastua sydäntauteihin. No hei, onhan se mukavampi elää terveenä kuin töpseli seinässä.
  2. Matalampi verenpaine. Itse ainakin tykkään syödä salmiakkia, joten verenpainetaudit eivät kiinnosta.
  3. Pienempi riski sairastua diabetekseen. Kahta en vaihda, toinen on turun sinappi ja toinen on lauantain karkkipäivä.
  4. Kasvissyönnillä pienempi hiilijalanjälki, eläintalouden aiheuttamat päästöt ovat suurempia kuin liikenteen aiheuttamat päästöt. Itse haistelen mieluummin kukkasia kuin kakkasia.


Noh, sitten asiaan.


Kaksi viikkoa, eihän se nyt kovin pahalta kuulosta... eihän? Jo ensimmäisenä päivänä meinasin yliopistolta ostaa herkkupaninin jonka sisältä löytyy höyryävän herkullista pekonia ja kanaa. Pidin kuitenkin pintani ja leuka rinnassa kävelin kotia kohti, valmistamaan herkullista papupataa. Ottaessani ensimmäisen makupalan tekemästäni ruoasta tajusin, että kyllähän tästä selvitään. Päivät vierivät papujen lailla, ensimmäinen viikko olikin jo purkissa ja viikonlopun herkkuruoat odottivat. Lauantai iltana ruokalistalla oli kasvishampurilaisia mustapapupihveillä. Rankan opiskeluviikon jälkeen en kuitenkaan jaksanut itse valmistaa pihvejä, joten päädyin ostamaan valmiita tuotteita pakasteesta. Olin koko valmistusprosessin aikana todella skeptinen mustapapupihvien herkullisuudesta, yllätyksekseni kuitenkin lopputulos oli maittava. Lisukkeeksi hampurilaisen kaveriksi tein bataattilohkoperunoita, joita maustoin yrttiöljyseoksella. Hampurilaisen väliin löysi tiensä ananasviipale, tomaatteja, cheddarjuustoviipaleita sekä herkullista valkosipulimajoneesia.

Tässä teille äidin pikku herkkusuille vinkki helpon valkosipulimajoneesin tekemiseen. Kaupan normaalin majoneesin sekaan pilko makusi mukaan (itselläni yksi valkosipulinkynsi yhtä desilitraa kohden) valkosipulia ja anna maustua mielellään yön yli jääkaapissa.


Toisen viikon haasteena oli herkulliset liharuoat yliopiston ravintoloissa. Lähimmäisten, ystävien sekä herkullisten itsetehtyjen pinaattilettusien tuella toinenkin viikko selätettiin helposti. Haasteen viimeiselle illalle oli keksittävä ruoaksi jotain minkä voisin jakaa teidän kaikkien kanssa. Oma arkkiviholliseni, hirvittävä soijasuikale päätyi viimeisen illan ruokalistalle, mitä ihmettä siitä muka saisi tehtyä? Mausteiden ja kekseliäisyyden avulla saatiin hirvityksistä loihdittua täytettä tortilloihin ja tässä teille siitä resepti.


Itsetehdyt tortillat:


5½ dl durumvehnäjauhoja


½ tl suolaa


½ dl öljyä


2 dl vettä


Heitä kaikki ainekset kulhoon ja jyystä taikinaa kuin viimeistä päivää, kunnes taikina on kimmoisa ja irtoaa helposti kulhosta. Pyörittele 10 kappaletta taikinapalloja ja anna niiden levätä hetki. Kaulitse taikinapalloista paistinpannusi kokoisia lettusia ja paista niitä ilman rasvaa molemmin puolin niin, että lettuset saavat pieniä rusehtavia pilkkuja. Vinkki, pannu kannattaa olla tulikuuma kun paistat lettusia.


Tortillojen täytteeksi päätyi siis hirvitykset, eli soijasuikaleet. Aluksi soijasuikaleita liotettiin runsaassa vedessä muutama minuutti, jonka jälkeen ne leivitettiin Crispy chicken mausteseoksella. Toinen tapa on leivittää suikaleet korppujauhoilla ja maustaa Fajita mausteseoksella. Leivityksen jälkeen soijasuikaleet levitettiin uunipellille ja paistettiin 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes suikaleet näyttävät herkullisen ruskeilta.


Lopullisen tortillatuotoksen väliin tungettiin soijasuikaleita, salaattia, tomaattia, kurkkua, ananasta, salsaa, ranskankermaa sekä jalopenoja, ei mitään rahvaspenoja. Mielipide soijauikaleista muuttui, ne olivat herkkullistakin herkullisempia, suorastaan taivaallisia. Mahtava lopetus kasvisruokahaasteelle.

Loppufiilikset haasteesta ovat pelkästään positiivisia, päätinkin haasteen jälkeen pitää ainakin yhden kasvisruokapäivän viikossa tästä eteenpäin.


Kirjoittanut ensimmäisen vuoden lapikaslainen Osmo Salo, ei enää niin paatunut lihansyöjä.


Lapikaslainen-juttusarjassa eri vuosikurssien luokanopettajaopiskelijat kirjoittavat opiskelijaelämästään ja sydäntä lähellä olevista aiheistaan.