17/2018 - Lapikkaan simailut

28.04.2018

Tänä vappuna maanantai on viikon paras päivä. Lapikas kokoontuu ainejärjestötiloihin nautiskelemaan suhteellisen hyvästä seurasta ja suorastaan eeppisestä simasta perinteisten vappuaaton simailujen merkeissä.


Itse simailun historia on yhtä sakea kuin tarjolla oleva juoma. Simailuja ollaan tiettävästi vietetty ensimmäisen kerran 30.4.1715, kun Rovaniemeä hallitsi maanpaossa elävä Kittilän ruhtinaskunnan perillinen Sim Aesten II. Simin valtakausi oli kaikessa mahtavuudessaan eeppinen ja jonka kesteistä kumpuaa suurin osa Suomen Lapissa vietettävistä juhlatraditioista, kuten nauraminen, beer pong ja humalahakuinen alkoholin nauttiminen. Väitetäänpä itse Saunan syntyneen eräiden Simin juhlien jälkimainingeissa vieraiden valitellessa ulkona myrskyäviä pakkasia.


Mutta tuona kohtalokkaana päivänä Sim Aestenin hovissa vallitsi aamun valjetessa syvä hiljaisuus. Simillä ei ollut syytä juhlaan tuona kauniina keväisenä aamuna ja koko valtakunta suri kuivaa suuta ja mietti päänsä puhki mille voitaisiin kohottaa malja, mutta koko Etelä-Lapin juomavarastot olivat heikot, olihan Sim juuri juhlinut hiustenleikkuun vuosipäivää läpi maaliskuun. Yhtäkkiä rauhan ja murheen murtaa julma pamaus ja salin ovet suorastaan lentävät auki. Sisään astuu merkillinen mies, joka tottelee nimeä Kecks Ijäs. Kecks Ijäs oli mahtava keksijä joka matkasi Aestenin hoviin kaukaa Kolarin erämailta mukanaan pullo jotain kovin oudon näköistä juomaa. Kylän suurin ja mahtavin näädän pyydystäjä, Arto väitti juomaa kiljuksi sillä silmäyksellä mutta ei, tästä ei ollut Kecks Ijäksen mukaan alkuunkaan kyse.


Kecks kiersi korkin auki ja ojensi seremoniallisesti maljan Simille. Sim ei tunnetusti arkaillut minkään juoman suhteen ja kumosi maljan sillä silmäyksellä juomaa huutavaan kehoonsa. Mikä ihmeellinen, fantastinen maku sieltä löytyikään! Sim kumosi välittömästi toisen kupillisen tätä eliksiiriä ja otti Kecks Ijäksen hoviinsa keksijäksi. Juoma nimettiin Sim Aesten II:n mukaan simaksi ja julistettiin liikekannallepano siman maksimaalisen tuotannon saavuttamiseksi. Tuona päivänä Kolari ja Kittilä löysivät toisensa, mutta kuten kaikki muistavat, rauhaa kesti vain vuoteen 1763, jolloin suuret Korpisodat melkein tuhosivat molemmat kunnat.


Tuona iltana sima virtasi janoisten huulilla, vappu ei loppunut, eikä kukaan muistanut aamulla mikä se maku lopulta oli mikä sai ihmisen eläimellisen juhlinnan valtaan. Juhlien pikkutunneilla tapahtui myös suurenmoisia asioita, Kecks keksi sipsin ja rynnäkkökiväärin, sekä ensimmäinen dokumentoitu yritys hybridimoottorin valmistamisesta näki päivänvalonsa.


Tuota iltaa Lapikas muistelee edelleen suurella hartaudella joka vuosi 30.4. Myös resepti on tismalleen sama kuin Kecks Ijäksen alkuperäinen satsi joka lumosi paitsi Sim AestenII:n, niin myös koko Rovaniemen.