17/2020 Vappu 2020

22.04.2020

Tröööööööööööt! Vappu on yksi opiskelijaelämän kohokohta, jota monet odottavat koko vuoden. (#vabueilobu) Opiskelijavappu ei rajoitu vain vappupäivän juhlintaan, vaan vappufiilistä haudutellaan kahden viikon kestävällä hulinalla. Opiskelijoiden vappu on haalareita, skumppaa ja yhdessäoloa. Vappu vaatii hyvää kuntoa. Vappu on siis opiskelijoille tuttu juhla, mutta harva tietää, miksi vappua oikeastaan juhlitaan.

Tässä pikku tietopläjäys siitä:


Vaikka vappu tunnetaan nykyisin suomalaisen työn päivänä ja opiskelijoiden juhlana, sen perinteet juontavat juurensa keskiaikaan. 700- luvulla elänyt Walburga- niminen nunna julistettiin pyhimykseksi 1. toukokuuta, josta tuli juhlapäivä. Suomen kielen sana vappu on johdettu nunnan nimestä. Valpuri, eli vappu, on kuulunut maatalouden vanhoihin merkkipäiviin. Maaseudulla karja laskettiin valpurina laitumelle ja lapset juoksentelivat lehmänkellot kaulassa, "kellottelivat", karjaonnen varmistamiseksi. Rannikkoseudulla on poltettu juhlatulia, helavalkeita. Näiden tulien äärellä pidettiin hauskaa, juotiin olutta tai simaa ja tanssittiin. Savu ja metelöinti suojeli laitumelle päästettyä karjaa petoeläimiltä. Nykyään vapun tunnusmerkkeihin kuuluvat ilmapallot, serpentiinit ja usein myös karnevaalimainen pukeutuminen.


Tämän vuoden vappu onkin himpun verran erilainen, kuin koskaan ennen. Lapin yliopistossa vietetään etävappua 23.4.-1.5. VAPPU ALKAA SIIS HUOMENNA!! Luvassa on mm. kuva arvoitusta, approt, Habbo Hotel, Vappu- Kahoot, munkinpaisto- live, vappubrunssi, vappuradio sekä jätkänpatsaan lakitus. Monenlaista ohjelmaa siis tiedossa! Onneksi meillä on LYY, sekä kaikki rakkaat ainejärjestömme, jotka tässäkin uudessa tilanteessa jaksavat järjestää toinen toistaan timanttisempia tapahtumia meille jokaiselle.

Utelin Lapikaslaisten vappuperinteitä ja nopeasti huomasin siman ja munkin olevan uusi paita ja peppu. Sima onkin perinteinen vappujuoma ympäri Suomen ja sitä voi helposti valmistaa kotona. Jos simaa aikoo valmistaa, niin nyt on hyvä aika pistää se käymään. Sain käsiini salaistakin salaisemman simareseptin, jonka aion nyt jakaa teille, rakkaat Lapikaslaiset.


Salainen simaresepti

4l Vettä

250g Fariinisokeria

250g Normisokeria

2 Sitruunan mehu (kunnolla puristettu, niin että hedelmälihakin tulee mukaan)

Tuorehiivaa herneen kokoinen pala

rusinoita


Kiehauta puolet vedestä (vedenkeitin on nopee ja helppo) ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna käydä huoneenlämmössä 1 vuorokauden. Pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistusaika n. viikko ja huoneenlämmössä n. 3 päivää.


Munkkeihin reseptin te saattekin Munkinpaistolivestä ensi viikolla. Siman ja munkkien lisäksi muita perinteisiä vappuherkkuja on perunasalaatti. Itse miellän perunasalaatin uudenvuoden kekkereihin nakkien kanssa herkuteltavaksi, mutta menkööt nyt sitten vappunakin. Sen verran herkullisen oloisen reseptin sain käsiini, että jaetaan tämäkin. Tämä kyseinen perunasalaattiresepti on erään sinihaalarisen luokanopettajaopiskelijan perheen perinneherkku. Parantaa kuulemma krapulan kun krapulan ja on sata kertaa parempaa kun sellanen majoneesiperunasalaatti.


Superperunasalaatti


Perunaa

Omenaa

Maustekurkkua (ei mitään suolakurkkua)

Kapriksia

Salaattisipuli (tähän kysyin täsmennystä niin on kuulemma vähän kun kevätsipuli mutta siinä on pyöree isompi sipuli mukana)

Purjosipuli

Valkosipulia oman maun mukaan

Tilliä

Oliiviöljyä

Ripaus suolaa

Sitten kaikki vaan pilkkoen ja sekasin. Avot.


Tämä menikin nyt ihan herkutteluksi koko vappu, mutta ehkä me ollaan se ansaittu. Ainiin! Tänä vuonna #vabueilobu on todellista, kun vappu tulee uudestaan heti syksyllä! Röllöwappu tulee taas 14.-27.9. Pistäkääpä kalenteriin!


Tähän loppuun voisin todeta, että vappu (vaput) 2020 tullaan muistamaan! #herkutteluvappu #vabueilobu


  • Iida