20/2019 – Lapikaslainen Laura: kansainvälisty luokanopettajaopinnoissa!

21.05.2019

Hellurei, täällä kirjoittelee Laura, neljännen vuosikurssin lapikaslainen. Nyt kun mielessäni kelaan tätä neljää opiskeluvuotta läpi, on sinne todentotta mahtunut monenmoista: vuodet Lapikkaan hallituksessa sekä kasvatustieteen tiedekuntaneuvostossa, töiden ja opiskeluiden yhteensovittaminen ja etenkin kokemukset ulkomailla, joita haluan nyt teille avata.

Toisena opiskeluvuonna mieleeni virisi ajatus opiskeluvaihtoon lähtemisestä. Haun vaiheet hoituivat asia kerrallaan ja muun puuhailun ohessa. Lopulta sain kuulla, että olen saanut opiskelupaikan Kanadasta Lakeheadin yliopistosta syksyksi 2017! Vaihtarilukukausi piti sisällään niin opintoja, uusia ystäviä sekä reissailuja Kanadassa ja Ameriikoissa. LuKa-opiskelijana halusin ottaa kursseja, jotka sisällyttäisin luka-sivuaineeseen. Opiskelinkin vaihdossa "Outdoor Education" ja "Environmental Education" -kursseja. Vaihdosta jäi käteen mm. roppakaupalla uusia kokemuksia ja ystäviä, kielitaitoa, perspektiiviä Suomen koulutusjärjestelmään ja omaan ammatti-identiteettiin. Lisäksi kokemuksesta jäi kipinä uusille reissuideoille.

Harjoitteluluokassani oli 50 oppilasta
Harjoitteluluokassani oli 50 oppilasta

Sainkin ajatuksen lähteä harjoitteluvaihtoon Tansaniaan kesäksi 2018. Näin suoritin opintoihimme kuuluvan kenttäharjoittelun. Tämän harkkapaikan hoidin itse. Kehitysmaissa on paljon vapaaehtoisjärjestöjä, jotka järjestävät harjoittelu/vapaaehtoistyömahdollisuuksia. Minun koordinaattorini oli suomalainen, jonka kanssa asiat sujuivat mutkattomasti. Opetin paikallisessa kolmosluokassa kaksi viikkoa, sekä rikollisten nuorten sijoitusyksikössä kaksi viikkoa. Tästäkin kokemuksesta sain uusia kokemuksia, ystäviä ja varmuutta toimia tilanteessa kuin tilanteessa. Afrikassa koulujärjestelmät ovat hiukan eri kuin Suomessa, kiteyttäisin, että sain kokemuksen kansakoulun opettajan työstä! Huh.

Kansainvälistyminen laajentaa mukavuusaluetta, kartuttaa kielivarastoa, tuo tietoa eri kulttuureista, terävöittää tilannetajua; kaikkia niitä taitoja, joita juuri opettajana, ja ihan elämässä tarvitsee. Väittäisin, että itsestä oppii myös monia uusia puolia, joita ei välttämättä normi arjessa kotona huomaisi. Uskon, että kv-kokemuksista on myös etua työnhaussa, se avaa myös ovia erilaisiin tehtäviin. Haluan vielä mainita, että jos pienikin kipinä maailmalle on, niin rohkeasti vain tarttumaan tilaisuuksiin! En olisi ikinä uskonut lukiolaisena, että juuri minä reissaisin näin paljon, saatikka pärjäisin englannin kielellä toisella puolella maailmaa. Englannin kieli onkin sittemmin hioutunut erinomaiselle tasolle antaen myös kipinän englanninopettajan opinnoille.

True Canadian in the Canadian woods
True Canadian in the Canadian woods

Jos kansainvälistyminen kiinnostaa, mutta et vielä ole ihan varma tai et tiedä mistä aloittaa, suosittelen kääntymään KV-toimiston puoleen. Siellä on osaava henkilökunta, jotka ovat siellä juuri sinua varten. Minuun voi myös ottaa yhteyttä, kerron mieluusti tarkemmin kokemuksistani. Ylläripylläri, olen lähdössä koko kesäksi Yhdysvaltoihin kesätöihin kesäleirille. Voit seurata matkaani instagramissa @laurahoi, voit myös lähestyä siellä viestillä. Autan mielelläni! 😊 Ja ai niin! Vaihtohaku keväälle 2020 on vielä auki 31.5. saakka! Käy heti kurkkaamassa https://www.ulapland.fi/events/Vaihtohaku-kevaalle-2020/38529/0ab50eb2-a4c9-4db1-8ae0-4cb9a5cf7d9d  

Mahtavaa kesänalkua!


Laura, 4. vuosikurssin lapikaslainen