21. luukku – Parhaat kotimaiset joululevyt

21.12.2017

(ainakin allekirjoittaneen mielestä)

Lapsuuden joulu - Kari Salmelainen, Kirka, Edu Kettunen ym.

Tämä kokoelma kuuluu nimensä mukaisesti lapsuuteni joulutunnelmaan. Napakymppi-ohjelmasta monille tutun Kari Salmelaisen Nissepolkan alkutahdeista ja ensimmäisten vastaleivottujen torttujen tuoksusta tiesi joulunodotuksen alkaneen. Salmelainen on lisännyt tulkintoihinsa myös veikeän jouluista huumoria, josta osa on auennut vasta aikuisemmalla iällä. Albumilla kuullaan myös mm. Kirkan, Edu Kettusen ja Tapio Selinin versioita tutuista kappaleista.

Raskasta joulua 2013 - Marco Hietala, Jarkko Ahola, Tony Kakko ym.

Hietala ja kumppanit ovat tehneet Raskasta Joulua -projektillaan hyvää suomalaiselle joulumusiikille sekä kotimaiselle metallille. Nykypäivänä raskaampi rock ei ole hävinnyt yhtään minnekään vain päinvastoin menestyy joulumusiikinkin saralla. Jouluisesta hevistä nauttii myös vanhempi polvi ml. omat vanhempani. Miehet ovat projektissaan olleet hyvin tuotteliaita ja albumeita on ilmestynyt jo seitsemän.

Joulualbumi - Mamba

Yksi myydyimmistä kotimaisten artistien joulualbumeista on porilaisyhtye Mamban joulualbumi, eikä lainkaan suotta. Bändin nokkamiehen Tero Vaaran mukaan albumi kestääkin taiteellista tarkastelua, kun kappaleet ovat hyvin soitettu oikeilla soittimilla. Sitä paitsi levyn joulubiisit ovat aika hyviä, mistä olen täysin samaa mieltä. Albumilla on mukana suuri orkesteri ja viimeistään Kulkusten svengaava kitarointi saa jalan polkemaan.

Kuusessa ollaan - Juice Leskinen Slam

Suomalaisten joululevyjen yksi ehdoton klassikko on Leskisen Slam -kokoonpanon Kuusessa ollaan. Levyltä jokainen tuntee päätösraidan Sika, jota moni esittäjä on myöhemmin coveroinut. Legendaarisen kappaleen lisäksi levyltä löytyy kolme muutakin Juicen tekemää laulua ja monta menevää sovitusta tutuista joulubiiseistä.

Joulutuulella - Karvakuonot

Jos et ole vielä löytänyt oikeaa jouluista meininkiä, kannattaa ottaa kuunteluun tämä levy. Karvakuonojen Riku, Ransu ja Eno-Elmeri saavat iloisilla lauluillaan ja hauskoilla jutuillaan ainakin allekirjoittaneen hyvälle joulutuulelle.

-Vili