23/2019 – Lapikkaan kesäkiertue osa 2: Kuninkaiden kaupunkiin

10.06.2019

Heipparallaa! Kesäkiertueen seuraava pysähdys löytyy noin 1500 km päästä Roomasta koilliseen: Krakova, Puola. Mielenkiintoinen matkakohde, joka on lompakkoystävällinen, helppo suunnistaa ja täynnä upeita nähtävyyksiä. Matkalle lähdin pikkusisko seuranani ja kyseessä oli ensimmäinen ulkomaanreissu omin päimme. Onneksi matkat sujuivat ongelmitta ja saimme viettää viisi kokonaista päivää paikassa hyvillä mielin. Ajattelin nyt kertoa teille hieman näkemisen arvoisia paikkoja Krakovan alueelta ja jakaa kuvia reissultamme!


1. HistoryLand


Krakovan vanhan juna-aseman tiloihin rakennettu lego-museo on hauska paikka sekä lapsille, että aikuisille. Mahtavat rakennelmat kuvaavat Puolan historian tapahtumia ja tunnelmaa luodaan eeppisten valo- ja videoesitysten kautta. Mielenkiintoinen paikka siis, vaikka ei historia kiinnostaisi. Ja lippu sisään maksoi opiskelijalta alle 5€! Lähdimme epähuomiossa kiertämään näyttelyä väärään suuntaan, mutta paikkoihin oli merkitty selkeästi vuosiluvut, joten pian huomasimme mitä kautta oli tarkoitus kiertää. Jokaisen näyttelyn eteen oli merkitty, paljonko legoja oli käytetty ja kauanko niiden rakentamiseen oli kulunut aikaa. Aulassa löytyi myös lego-kauppa, jos/kun innostui näyttelyn kierrettyään.

2. Botanic Garden of the Jagiellonian University


Aivan hostellimme kupeessa sijaitsi kaunis puutarha, johon sisäänpääsy ei ollut muutamaa euroa enempää. Paikka oli valtava, lähes kymmenen hehtaarin kokoinen ja oli jaoteltu käsitykseni mukaan eri kasvillisuusvyöhykkeisiin. Kasveja, kukkia, puskia ja puita kaikkialta eri puolelta maailmaa. Sateinen sää ei haitannut ollenkaan, näkymät olivat kauniita siitä huolimatta. Mitään merkittyä kulkusuuntaa paikassa ei ollut, tarhaa sai kiertää mielensä mukaisesti. Suosittelen käymään! Saa ainakin kauniita kuvia otettua, jos ei muuten eri kukkalajit innosta.

3. Wawel Royal Castle

Yksi Krakovan näyttävimmistä nähtävyyksistä, vain pienen kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Sisäänpääsymaksua linnan maille ei ole, mutta opastettu kierros linnassa on maksullinen ja jonot niihin suunnattoman pitkät. Jonottaminen kuumassa auringon paahteessa ei houkuttanut, joten emme lopulta kokeneet opastettua kierrosta tarpeelliseksi. Linnan ulkoiset rakennukset olivat tarpeeksi näyttävät itsessään ja sisäpihalta löytyi muutamia ruokapaikkoja, mikäli nälkä pääsee yllättämään. Kauniina kesäpäivänä linnan muurilta avautuvat näkymät olivat kerrassaan erinomaiset.

4. Rynek Glowny

Nyt vuoroon Krakovan vanhakaupunki! Vanhasta kaupungista löytyy muun muassa upea katedraali, renessanssiajan kauppahalli ja Euroopan suurin markkina-aukio. Jos tuliaisia mielii ostaa, niin täältä löytyy lukemattomia kojuja, jotka myyvät niin Krakova teemaisia mukeja, magneetteja kuin hyllykaupalla pehmoleluja (joista suurin osa oli joko Snappie-krokotiilejä tai lohikäärmeitä). Aukiolla oli mahdollisuus päästä hevoskärryjen kyytiin kiertämään aukiota ympäri, mutta hintaa huvitukselle oli 25€. Ruokapaikkoja löytyy enemmän kuin tarpeeksi ja suurin osa on levittäytynyt myös ulos terasseille, jotta voi nauttia näkymistä syödessään ja viiniä hörppiessään. Vanhankaupungin osaa kiersi pieni puisto alue, joka helpotti suunnistamista alueella ja oli oikein miellyttävä paikka istuskella ja nauttia kaupungin hulinasta.

5. Auschwitz

Syy miksi lähdimme Krakovaan oli halu päästä näkemään Auschwitz. Matkaa keskustasta oli tunnin ajomatkan verran, joten varasimme suosiolla "Cracow Visit - local tours" kautta matkan, johon kuului kyyditys ja englanninkielinen opastettu kierros Auschwitzin keskitysleirissä ja Auschwitz-Birkenaun leirissä. Hintaa lipulle oli 35€, joka kaiken huomioiden ei ollut mielestämme kallis. Itse vierailusta voisin kertoa pitkät pätkät, mutta ne olisivat vain sanoja. Mitkään sanat eivät riitä kuvaamaan tai antamaan oikeutta paikalle, tai sen tapahtumille. Se on jotakin mitä jokaisen on nähtävä ja koettava omin silmin. Siksi suosittelenkin menemään, mikäli tilaisuus siihen ilmaantuu. Vierailu ei ole helppo, mutta se on sen arvoinen.

Mikäli matkaan ei pääse heti lähtemään, voin suositella kuuntelemaan tai lukemaan "Auschwitzin tatuoija", tositarinaan perustuvan romaanin. Tarina on koottu keskistysleirillä olleen henkilön muisteloista, jonka kautta saa todentuntuisen käsityksen elämästä keskitysleirillä.

BONUS: Stara Pączkarnia

Leipomoluukku alikulkutunnelin päässä, joka tarjoaa parhaimmat herkut koko Krakovassa. Leivoksia, jotka ovat kuin herkkumunkkeja, mutta eivät kuitenkaan mitään mitä olen koskaan ennen maistanut. Munkin täytteitä oli parikymmentä erilaista, mutta ehdottomasti parhaita olivat suklaapatukoiden Snickers, Kinder Bueno ja Bounty. Oi pojat, mitä herkkua. Koskaan ei päässyt jonottamatta leipomon luukulle, sen verran suositusta paikasta oli kyse. Näiden takia lähtisin Krakovaan uudestaankin! Munkeista ei ikävä kyllä kuvaa löydy (ei kerennyt ottamaan, kun ahtoi sen suoraan naamaansa) niin tässäpä otos oikein maittavista jätskiannoksista!

Siittä! Olipa hauskaa kirjoitella reissusta ylös asioita, toivottavasti niistä oli myös mukava lukea. Kiitos kaunis, oikein mahtavaa ja mansikantuoksuista kesää teille kaikille!

- Emma-Karoliina -