23. luukku – Olutvinkkejä joulupöytään

23.12.2017

Tumma lager - Raskasta joulua, Vakka Suomen Panimo


Joulupöydästä löytyy usein perinteisesti tummaa lageria, kuten tämäkin hevihenkinen olut. Lager tarkoittaa pohjahiivaolutta, mikä on yleisintä ja tavallisinta olutta. Tummat lagerit ovat maultaan paahteisempia. Tässä runsaan maltaisessa pohjahiivaoluessa on asennetta, muttei suinkaan liikaa vähemmän tummempia oluita juoneelle. Helposti tutustuttava vaihtoehto tavanomaisten jouluoluiden rinnalle.


Ale - Santa Olaf Christmas Ale, Mustan virran panimo


Kyseessä on ale, eli pintahiivaolut. Oluen käymisprosessissa hiiva nousee pintaan, kun taas lagereissa se painuu pohjalle. Tumman paahteinen ja samalla makea ale sopii hyvin ruuan kanssa, mutta käy hyvin myös janojuomaksi. Mausta on erotettavissa suklaista karamellimaisuutta. Hyvä humalointi on oluen ehkäpä tärkein ominaisuus ja tässä on onnistuttu luonnikkaasti.


Stout - Mufloni Joulupukki, Beer Hunters


Oluttyyppi on perinteikäs, hyvin tumma ja paahtunut pintahiivaolut. Porilaispanimon jouluolut on hyvin voimakkaasti paahteinen, josta löytyy mm. kahvimaisuutta. Aavistuksen suklainen makeus kevittää paksua stoutia. Jämäkässä oluessa on vahvasti makua ja sopii maisteltavaksi yksinäänkin.


IPA - Xmas Ipa, Olvi


Joku saattaa kavahtaa indian pale ale -oluita niiden katkeruuden vuoksi, mutta oluttyypistä löytyy laajalti erilaisia oluita ja kannattaakin tutustua rohkeasti. Ipalle on tyypillistä runsaan humaloinnin ja sitrushedelmäisyyden luoma kombinaatio, kuten tässäkin oluessa. Olut on raikas ja makea vaihtoehto joulupöytään sekä ikkuna ipojen maailmaan. Punertavanruskea red ipa sopii eritoten liharuuan kaveriksi.