27/2020 - LAPIKKAAN KESÄKIERTUE OSA 2: Mökkihöperöt Ylläksellä

04.07.2020

Tällä kertaa kesäkiertue kurvaa Lapin keskikesään, Ylläkselle. Ylläksellä riittää tekemistä myös kesällä. Allekirjoittaneilta vahva suositus erityisesti, jos maastopyöräily, kalastaminen, frisbeegolf tai vaeltaminen kiinnostaa.


Tämän vuoden juhannus oli hyvin erilainen kuin aiemmat. Tavallisesti silloin saunotaan, vihdotaan, grillataan, syödään, juodaan ja pelataan pihapelejä. Yöllä käydään ihastelemassa juhannuskokkoa ja rohkeimmat saattavat jopa tanssahdella kokon loimutessa. Juhannusta ei juhannukseksi voi sanoa ilman kunnon vesisadetta ja hyytävän kylmää ilmaa. Poikkeus vahvistaa säännön, sillä tänä vuonna oli hellekeli ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Me vietimme juhannusta mökkeillen Ylläksellä. Metsäpalovaroituksen takia emme juhannuskokkoa päässeet näkemään, mutta muut juhannusperinteet pääsimme kuitenkin kokemaan.

Mökin terassilta keskiyön aurinko
Mökin terassilta keskiyön aurinko

Vietimme Ylläksellä reilun viikon, mutta touhuilua siihen viikkoon riittikin, jos jonkinmoista. Viikon aikana huiputettiin Yllästunturi, melottiin kesänkijoella, järjestettiin mökkiolympialaiset, narrattiin kesänkijärveltä lohia, maastopyöräiltiin, saunottiin, pelattiin frisbeegolfia, uitiin, grillattiin ja tehtiin useampi lyhyt päiväpatikointi tunturimaisemiin. Ehdottomia ykkösjuttuja reissulla oli kokea keskiyön aurinko. Pohjoisen kesäyö on uskomattomat värinen, suorastaan maaginen. Se on jotain mitä ei oikein osaa edes kuvailla, vaan se pitää itse kokea. Päivässä tuntuu olevan ihmeen paljon tunteja, kun aurinko paistaa läpi yön.

Maisemakuvaa Kesänkijärven tukikohdasta
Maisemakuvaa Kesänkijärven tukikohdasta

Kesänkijärveltä piti tulla huhujen mukaan enemmän kalaa kuin jaksaa kotiin kantaa. Noh, myöhemmin todistimme tämän huhun olevan täysin perätön. Vietimme koko päivän Kesänkijärvellä toiveissamme suuret kirjolohet ja maistuvimmat siiat. Pystytimme tukikohdan, laitoimme vavat kuntoon ja lähdimme toiveikkain mielin narraamaan kalaa. Onneksi otimme mukaan evästä ja juotavaa, sillä kalasaalis pysyi tukevan tasaisesti nollassa melkein koko päivän. Sää oli kuitenkin mitä mahtavin ja kalojen puutostila ei latistanut tunnelmaa juuri ollenkaan. Muutama pieni sintti jäi vahingossa kiinni, mutta päästimme ne takaisin kasvamaan ensi vuotta varten. Hyttysten pistoksia lukuun ottamatta palasimme mökille tyhjin käsin.

Kuva Kesänkijärveltä, tarkkasilmäisimmät saattavat löytää kuvasta jotain erikoista
Kuva Kesänkijärveltä, tarkkasilmäisimmät saattavat löytää kuvasta jotain erikoista

Myöhemmin päätimme lähteä Ylläksen huipulle pienelle kävelyreissulle. Aurinko paistoi kuumana, mutta pieni tuulenvire tuli oikein passelisti viilentämään meitä reissaajia. Otimme gondolihissin huipulle, jossa nautimme myös viilentävät virvokkeet ravintolan terassilla, sekä otimme muutaman pakollisen valokuvan tunturin huipulta.

Huipulla tuulee
Huipulla tuulee

Juomien jälkeen lähdimme reissaamaan tunturia alaspäin pitkää ja kivistä tietä. Puolessa välissä matkaa pysähdyimme syömään herkulliset Lämmin Kupit (ei sponsori) paikallisella laavulla, Tuomikurun laavulla. Vaikka lämpötila hipoi jo hellelukemia, oli hauska huomata isoja lumikasoja kävelyreittimme varrella. Mökille palattuamme laitettiinkin sauna lämpiämään ja nautimme taas ilta-auringosta.

Pitkä ja kivinen tie
Pitkä ja kivinen tie

Reissun lopulla lähdimme melontareissulle Äkäslompololta Kesänkijokea pitkin Kesänkijärvelle. Pääsimme kokeilemaan sekä kajakkia, että kanoottia. Viime kerrasta olikin jo vierähtänyt vuosia. Pienten alkuvaikeuksien jälkeen lähti matkamme sujumaan oikein näppärästi pientä jokea pitkin. Muutaman tunnin kestävän matkan jälkeen käteen jäi pari rakkulaa ja kasa hienoja kuvia.

Vesi oli kirkasta
Vesi oli kirkasta

Mökkiolympialaiset vietettiin kahdessa osassa eri päivinä. Olympialaisten kisoihin kuului muun muassa pullonheittoviesti, tanssimista, tarkkuusfrisbee, kuplajuoman juomiskilpailu sekä maailman nopeimman matosen tekeminen (itsetehtyä matoa puhalletaan esterataa pitkin). Helposti yksi hauskimmista aktiviteeteista mökillä, suosittelen lämmöllä!

Kaikenkaikkiaan Ylläs on aivan supermahtava paikka viettää juhannusta, tai muuten vaan kesällä käydä rauhoittumassa ja nauttimassa luonnosta.

Kesäisin juhannustanssiterveisin Iida ja Osmo