31/2020 - LAPIKKAAN KESÄKIERTUE OSA 4: Vinkkejä kotimaan matkailuun

31.07.2020

Nyt kun täytyy suosia kotimaanmatkailua niin tässä muutama vinkkivitonen! Jokaisen kohteen voi toteuttaa ihan päiväretkenä, toki riippuen siitä mistä päin Suomea lähtee liikenteeseen. (Kohteet eivät ole ihan niin tylsiä, kuin tää teksti :D) 

Porvoo

Porvoo on varmasti yksi Suomen kauneimmista kesäkaupungeista, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Porvooseen pääsee kätevästi autolla ja sieltä löytyy parkkipaikkojakin hyvin. Jos ei halua autolla kulkea, Porvooseen pääsee kätevästi laivalla Helsingistä. Laivamatkan aikana pääseekin ihastelemaan Uudenmaan kaunista saaristoa.

Porvoossa on paljon nähtävää kauniista vanhoista puutaloista erilaisiin museoihin. Ehdottomasti kannattaa kävellä jokirannassa sekä ympäri vanhan Porvoon katuja ja ihastella vanhoja puutaloja, käydä Brunbergin suklaatehtaan myymälässä, jätskillä Porvoon jäätelötehtaalla, kierrellä söpöissä pienissä putiikeissa (joiden hintataso ei ole niin opiskelijaystävällinen, mutta aina voi tyytyä ihastelemaan) ja tietenkin käydä syömässä.

Porvoosta löytyy paljon hyviä ruokapaikkoja, monet ovat kuitenkin näin opiskelijan näkökulmasta aika tyyriitä. Tässä yksi hyvä mainitsemisen arvoinen ravintola, joka on hintatasoltaankin aika hyvä, ravintola Zum beispiel. 

Raasepori

Padva Beach on aivan ihana hiekkaranta merenrannalla. Ranta on aika syrjässä, joten helteisimmilläkin päivillä siellä saa olla suhteellisen rauhassa ilman tungosta. Merivesi on kirkasta ja pohja hienon hienoa hiekkaa. Rannalta löytyy myös pieni kioski, josta saa pientä herkkua ostettua. Ranta on todella siisti ja löytyy useampi käymälä sekä pukukoppi. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Aurinkorasvauksesta kannattaa pitää huolta, sillä vaikka ilma olisi lämmin käy rannassa virkistävä tuulenvire koko ajan hämäten todellista auringon paahtavuutta. 

Tammisaari on mitä mainioin kesäkaupunki. Allekirjoittaneen mielestä yliarvostettua Hankoa huomattavasti parempi matkakohde. Tammisaaresta löytyy paljon erilaisia hyviä ruokapaikkoja, putiikkeja, hiekkaranta ja paljon kaikkea kivaa nähtävää. Itse vierailin siellä vain pikaisesti ohikulkumatkalla tänä kesänä. Poikkesimme kuitenkin syömään Tripadvisorin kolmanneksi rankaamassa ravintolassa YLP! :ssa. Kyseinen ravintola tarjosi varsin mielenkiintoisen kuuloisia pizzoja, itse päädyin varmaan valintaan eli neljän juuston pizzaan ja olihan se herkullinen!

(Ei kuitenkaan vedä vertoja Guido'sin pizzoihin, jonka löydät mm. Kauniaisista sekä Espoosta, kannattaa käydä!)

Raaseporin linnanraunioilla piipahdettiin myös ohikulkumatkalla. Paikka oli mennyt jo kiinni, mutta ihasteltiin linnan raunioita ulkoapäin. Pihapiirissä oli myös aitauksessa lampaita, joita käytiin vähän rapsuttelemassa.

Linnan ollessa auki pääsee sitä ihastelemaan myös sisältä, tämä lysti kuitenkin maksaa. Lipun hinta on aikuiselta 7€ ja museokortilla pääsee ilmaiseksi. Linnan juuresta löytyy Linnavoudin tupa, joka toimii ravintolana sekä kahvilana. Paikanpäältä saa myös vuokrattua kajakkeja. 

Kemiönsaari

Suomen saaristo ja satamakaupungit ovat vieneet kokonaan mun sydämen ja tänä kesänä hieman pidempänä matkakohteena olikin Kemiönsaari ja sen lähialueet. Kemiönsaari on osa Turun saaristoa ja sieltä löytyy todella paljon nähtävää, pyörät kannattaa ehdottomasti pakata mukaan reissuun! Vietimme Kemiönsaaressa vajaan viikon vuokramökissä. Iso suositus Lomakylä Meripesälle! Mökki oli todella siisti ja viihtyisä, sijaitsi rauhallisella paikalla merenrannalla ja ilmaiseksi sai käyttää rannasta löytyviä soutuveneitä. Toimistolta oli mahdollista vuokrata myös SUP-lautoja, moottoriveneitä, pyöriä, virveleitä sekä

Mökki sijaitsi Dragsfjärdissä, vain 15 kilometrin päässä Taalintehtaan ruukkikylästä. 

Taalintehtaan ruukkikylä on vanha tehdaskylä, josta edelleen löytyy vanhat raudan valmistukseen käytetyt hiiliuunit sekä masuunit. Taalintehtaalla ei tosin ruukkeja lukuun ottamatta ollut juurikaan nähtävää, mutta tulipahan sielläkin pyörähdettyä.

Matkalla taalintehtaalle piipahdettiin Söderlångvikin kartanossa. Söderlångvikin kartano on aikaisemmin ollut Amos Anderssonin omistama, mutta nykyisin se toimii museona. Kartanon pihapiiristä löytyy ravintola, jossa myydään kartanon puutarhassa kasvatetuista omenoista valmistettua herkullista omppumehua.  

Mathildedalissa kävästiin vain pikaistakin pikaisemmalla pikavisiitillä ja täällä haluan ehdottomasti käydä vielä uudestaankin! Myöskään sää ei meitä suosinut, vaan vettä tuli taivaalta kuin saavista kaatamalla, aurinkoisella säällä tämä paikka on varmasti hyvin erilainen! Kerkesimme kuitenkin käydä Matildankartanossa kahvilla sekä herkuttelemassa hapanjuureen leivottua tuoretta pullaa. Matildankartanossa toimii kyläpanimo- sekä leipomo.