39/2019 – ”Tee joka päivä sellaisia juttuja, joista oikeasti tykkäät”

29.09.2019

Lerpakkeen lukijat saattoivat ihmetellä, kun jostain kumman syystä kahteen viikkoon ei tuttuun tapaan ilmestynytkään uutta artikkelia. Mihin Lerpsu oikein hävisi? Päätoimittajana annan rehellisen vastauksen: aika ei riittänyt. Toimitustiimillä on pitkin syyskuuta ollut paljon tekemistä opiskeluiden ja mahtavien tapahtumien järjestämisessä. Allekirjoittanut on ollut suorittamassa opetusharjoittelua. Tämä harjoittelu oli aivan huippu! Sain hyviä kokemuksia sekä palautetta ja tunnen luokanopettajan identiteettini kasvaneen hurjasti. Itse asiassa kaikki harjoitteluni ovat olleet tosi hyviä ja tämä viimeinen etenkin. Kuitenkin lähes täysipäiväinen opettajan työ sitouttaa ja vie aikaa muilta vapaaehtoistoimilta.


Miksi sitten en vain ilmoittanut, että Lerpake jää muutaman viikon mittaiselle tauolle? Tiedän kokemuksesta, miten vaikeaa itselleen on myöntää, että ei ehdi tai jaksa. Sitä kuvittelee ehtivänsä kaiken, mutta päätyy tilanteeseen, missä iltakahdeksalta istuu vielä koneella tekemässä to do-listalle kertyneitä hommia. Neljännen vuoden lapikaslaisena tuoreessa muistissa ovat edellisten vuosien syksyt, jotka ovat osaltaan hyvinkin kuormittavia. Toisena vuonna kontaktiopetukset vähenevät ja on itse suunniteltava, aikataulutettava ja toteutettava monta samanaikaista ryhmätyötä. Kolmannen vuoden syksyllä sivuaine vie aikaa ja kandiakin pitää pakertaa ajoissa.


Kuitenkaan nämä kurssit eivät ole suinkaan mahdottomia tai ylitsepääsemättömiä suorittaa ilman yöunista tai sosiaalisesta elämästä rokottamista. Itse asiassa nämä kaksi ovat tärkeät edellytykset onnistuneelle opiskelulle. Opiskelijoiden rasittuminen on ajankohtainen ja kasvava ongelma, jonka helpottamiksesi haluan tuoda korteni kekoon. Tässä alla on kolme konkreettista vinkkiä, joista itselleni on ollut apua.


Tee joka päivä sellaisia juttuja, joista oikeasti tykkäät. Pelaa Pokémonia, bongaa ikkunasta tilhiä pihlajapuissa, kuuntele lempimusaasi tai ihan mitä tahansa. Tee jotain sellaista, joka saa sinut hyvälle tuulelle ja unohtamaan kaiken muun. Uppoudu hyvään kirjaan tai katsele mukaansatempaavaa telkkariohjelmaa. Liikunnalla on myös tutkittu vaikutus jaksamiseen!


Priorisoi ja karsi. Työt eivät lopu tekemällä. Aina tulee eteen uusia hoidettavia hommia. Omille harrastuksille ja sosiaaliselle elämällä täytyy siis olla kiinteät paikat aikataulussasi. Voit vaikka kokeilla, että teet kouluhommia vain kello yhdeksän ja neljän välillä. Jotkut asiat pitää jättää parin viikon päähän. Siivoanpa tuon laatikon vasta ensikuussa!


Kilauta kaverille. Kukaan ei varmasti pistä pahakseen, kun soitat ja kysyt kuulumisia. Päinvastoin tuttusi varmasti ilahtuu. Viestinkin laittaminen on oikein hyvä. Aina ei tarvitse olla sen kummemmin asiaa ja voit vaikka ehdottaa, että mentäisiinkö huomenna lounaalle yliopistolle.


Jos haluat enemmän tietoa opiskelijan apukeinoista, käy ehdottomassa lukemassa liittomme varapuheenjohtajan Lauran blogiteksti. Laura kertoo todella hyvin, mistä saat apua, kun oma terveys on koetuksella. "Tärkeintä on, ettei ongelmien kanssa jää yksin. Kysytään mitä kuuluu, ja kerrotaan mitä kuuluu."


Samettisen pehmeää alkavaa lokakuuta jokaiselle!


- Vili, Lerpakkeen päätoimittaja, 4. vuoden lapikaslainen