40/2019 – Annikan keittiössä: Supersämpylät!

07.10.2019

Mainiota maanantaita kaikille! Olen aina pitänyt ruuanlaitosta ja leipomisesti, mutta sämpylät ovat olleet pahin kompastuskiveni. Olenkin kuitenkin löytänyt täydellisen sämpylärespetin, jossa ei voi epäonnistua! Halusin jakaa nämä opiskelijan kukkarolle ystävälliset, maailman pehmeimmät ja herkullisimmat sämpylät, jotka saavat vanhempasikin haukkomaan henkeään. (Nyt on siis paljon luvattu :D)

Tällä ohjeella valmistuu 6 sämpylää, joten jos näitä ei jaksa joka päivä väsäillä niin kannattaa suoraan tehdä kaksinkertainen annos!


Näitä herkkusämpylöitä varten tarvitset:


  • 2,5 dl vettä
  • n. 8g kuivahiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • n. 4,5 dl vehnäjauhoja (itse käytin puolikarkeita)
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 rkl huoneenlämpöistä öljyä


Tee näin:

1.  Laita kulhoon reilusti kädenlämpöinen vesi, sokeri ja kuivahiiva. Sekoita ja jätä tekeytymään noin 10 minuutiksi. Tässä ajassa hiivan pitäisi alkaa reagoimaan sokerin ja lämmön kanssa. 10 minuutin jälkeen kulhossa pitäisi näyttää miltä kuvassakin.

2. Lisää kulhoon kaurahiutaleet, suola, öljy ja noin 3 desilitraa vehnäjauhoja. Sekoita, kunnes taikina on yhtenäinen massa.

3. Lisää loput vehnäjauhot, älä lisää kaikkia, jos taikina tuntuu liian tiiviiltä. Vaivaa taikinaa niin, että se irtoaa kulhon reunoista.

4. Leivo jauhetetulla tai kevyesti öljytyllä pöydällä 6 suurin piirtein saman kokoista palleroa ja asettele ne pellille. Anna sämpylöiden kohota parisen kymmentä minuuttia. Kannattaa asetella sämpylät erilleen toisistaan, jotta ne eivät kohotessaan liimaudu toisiinsa kiinni.

5. Paista sämpylät uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia.

6. Anna sämpylöiden jäähtyä liinan alla hetkisen aikaa. Sitte ei muuta ku Oivariinia ja Oltermannia päälle ja ääntä kohti!

Yöksi sämpylät kannattaa säilöä muovipussiin, jotta ne pysyvät pehmeinä. Lupaan, että tällä reseptillä vakuutat pahimmatkin ruokakriitikot! 🙂


~ Annika