41/2018 Kestävä elämäntapa: neuvoja ekologiseen elämään

15.10.2018

Merikin alkoi pienistä pisaroista

Miltä Maapallo näyttää tuhannen vuoden päästä? Jos tutkijoita kuuntelee, niin ei oikein hyvältä kovinkaan pian. Vastikään IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) eli hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli antoi varoituksen: meillä on 12 vuotta aikaa estää ilmaston vaarallinen lämpeneminen.


Mitä tällä tarkoitetaan? Tähän mennessä ilmasto on lämmennyt yhden celsiusasteen verran ihmisen vaikutuksesta esiteolliseen aikaan verrattuna. IPCC haluaa rajoittaa lämpenemisen korkeintaan 1,5 asteeseen mutta tämä vaatisi 'nopeita, kauaskantoisia ja ennenkuulumattomia muutoksia yhteiskunnan kaikissa osissa".


Tällä hetkellä osa varoittaa, että olemme matkalla kolmen celsiusasteen lämpenemiseen tällä vuosisadalla. Tuskin tarvitsee sanoa, että tämä olisi katastrofaalista ihmiskunnalle sekä ympäristölle.
Mitä me voimme tehdä tavallisina kansalaisina ja tulevina opettajina? Tulen tässä Lerpakkeen artikkelissa käymään läpi neuvoja ekologisempaan elämään.

  1. Suosi kausiruokaa: ruokahävikin vähentämisen ohella meidän olisi hyvä huomioida mistä ruokamme tulevat. Vaikka kasvisten ilmastokuorma on pienempi kuin lihan, mutta monesti unohdamme ottaa huomioon kausiruoan ostoksilla. Mutta mitä on kausiruoka? Sillä tarkoitetaan sellaisia raaka-aineita, jotka ovat juuri tällä hetkellä parhaimmillaan lähellämme. Tämä sisältää kasvisten lisäksi kalan ja riistan.Tästä painamalla pääset blogiin jonne on listattu koko vuoden kattava kausiruokakalenteri.
  2. Vähennä ostoksia: mieti ennen tuotteen ostoa tarvitsetko sitä. Kokeile 30-päivän sääntöä: kun mietit jonkin asian ostamista, odota 30-päivää ennen kuin teet päätöstä. Mieti myös voisitko ostaa tuotteesi käytettynä: Tori.fi on hyvä sivusto käytettyen tavaroiden ostoon ja myyntiin. Lisäksi paikalliset kirpputorit voivat olla oikeita aarreaittoja.

  3. Sammuta valot kun poistut huoneesta. Näinkin yksinkertainen teko on tehokas, kun toteutat sitä läpi elämän.

  4. Käytä uudelleen käytettäviä tavaroita kertakäyttöisten sijaan. Kantakaa ruokakaupan ostokset repuissa, laukuissa taikka kangaskasseissa kaupan muovikassien sijaan. Välttäkää kertakäyttömukien ja -astioiden käyttöä. On parempi investoida kerran hyvin kuin tuhlata vähän monesti.

  5. Estä roskapostin saapuminen: tutki voitko lopettaa turhien mainosten saapumisen esimerkiksi teippaamalla 'ei roskapostia' -pyynnön oveen tai postilaatikkoon.

  6. Kanna aina mukia mukanasi. Näin vältät kertakäyttömukien käytön.

  7. Mieti tulevia matkasuunnitelmia: tutki onko hotellisi ekologinen ja tuhoaako turismi matkakohteesi luontoa.

Koska me olemme tulevia opettajia, niin meidän on tärkeätä olla esimerkkejä oppilaille. Meidän tulisi luoda luokkaympäristö, jossa voimme opettaa näitä elämäntapoja ja tutkia niiden vaikutusta maailmaamme ilman, että se delegoidaan ympäristöopin osa-alueeksi. Vaikka lapset eivät välttämättä ole itse vielä vastuussa, niin me voimme istuttaa heihin kestävän elämäntavan siemenen , joka puhkeaa kukkaan aikuisuudessa.

Jos sinulla on aikaa niin mittaa oma kulutuksesi, Ecological Footprint, klikkaamalla tätä linkkiä.

- Tume