44/2019 – Edustamassa pohjoista osa 3: SOOLin hallitus Rovaniemellä 7-9.11.

15.11.2019

Marraskuun toisella viikolla Suomen opettajaksi opiskelevien liiton hallituksen jäsenet pakkasivat laukkunsa täyteen talvivaatteita ja suuntasivat hyiseen pohjoiseen. Tiistaina 6.marraskuuta puheenjohtajisto sekä Asser, Markus ja Vili kävivät tapaamassa oululaisia opeopiskelijoita Linnanmaan kampuksella. Vierailulla he tapasivat tiedekunnan johtoa, ylioppilaskunnan edustajia sekä tietenkin tärkeimpänä itse opeopiskelijoita. Päivän keskustelujen tärkeimpiä teemoja olivat mm. OLO ry:n julkinen kannanotto taide- ja teknologiapainotteisten koulutusohjelmien lakkauttamisesta sekä ovella kolkuttavat edustajistovaalit.

SOOLin hallitus tutustumassa Lapin yliopistoon
SOOLin hallitus tutustumassa Lapin yliopistoon

Lapin yliopisto ja maailman tutuksi


Keskiviikkoaamuna liiton hallitus aloitti kokouksensa täydellä kokoonpanollaan tutustumalla ensin Lapin yliopiston kampukseen. Napapiirin ilmasto näytti kyntensä marraskuisella arktisuudellaan ja kauniina pakkaspäivänä huurteisen lumipeitteen ympäröimä yliopisto tarjosi poikkitieteellisen kokemuksen lisäksi lämpimän sisätilan kokoustella. Etenkin yliopiston lukuiset taideteokset keräsivät katseita tutustumiskierroksella.


SOOLin hallitus tapasi aamupäivästä yliopistomme kansainvälistymispalveluiden henkilökuntaa. Tapaamisessa keskusteltiin siitä, miksi opettajaopiskelijoiden vaihtoon lähtemisaste on melko alhainen. Opintojen rakenteessa olisi hyvä olla enemmän joustavuutta, jotta mahdollisuus kansainvälistymiseen olisi parempi. Kansainvälistymisen merkitystä opettajankoulutuksessa tulisi myös alleviivata enemmän, sillä tulevat opettajat kasvattavat tulevaisuuden globaalissa maailmassa eläviä ihmisiä. Vaihtokokemuksilla on suuri vaikutus työelämän taitoihin.

Webinaarikatsomo äikänluokassa
Webinaarikatsomo äikänluokassa

Lapin opiskelijoita tapaamassa


Iltapäivällä tavattiin ylioppilaskuntamme hallituksen väkeä. Keskustelunaiheita olivat mm. tavoitteen opettajankoulutukselle, edustajistovaalit sekä Suomen ylioppilaskuntien liiton tuleva liittokokous.


Äidinkielenluokkaan pistettiin pystyyn katsomo, kun Helsingistä striimattiin SOOLin webinaari. Aiheena oli tällä kertaa inkluusio. Paikalle saapui lapikaslaisia kuuntelemaan seminaaria, vaihtamaan kuulumisia ja nauttimaan välipalaa.


Illaksi poppoo siirtyi Kansan Pubiin jännittämään LYYn edustajistovaalien tulosta. Illan aikana paikallaolleiden opeopiskelijoiden kanssa juteltiin ajankohtaisista edunvalvonnallisista asioista.


Tiivistä kokoustamista


Toisen kokouspäivän hallitus vietti tehokkaasti kokoustaen. Käsittelyn alla olivat hallituskauden projektit, kuten mm. opetusharjoitteluiden suositusten päivittäminen ja koulutuspoliittinen linjapaperi. Hallitus teki myös kautensa puoliväliarvioita omasta toiminnastaan. Kokoustelun lomassa tehtiin ja syötiin hyvää ruokaa. Illalla vietettiin rentoa aikaa yhdessä ja perjantaina koitti kotiinlähdön aika.


Kokous oli myös loistava tilaisuus haastatella liittomme hallitusta ja kysyimmekin heiltä ajatuksia meidän pohjoisen opeopiskelijoiden edunvalvonnasta. (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kiitos Rollo! Meillä oli kivaa 🙂
Kiitos Rollo! Meillä oli kivaa 🙂

Miten SOOL huomioi toiminnassaan ja päätöksenteossaan pohjoisen opeopiskelijat?


Sanni Salmenoja, SOOLin pj: "Toiminnassa ja päätöksenteossa yritetään aina tuoda ääneen kaikkien opekoulutuspaikkakuntien opeopiskelijat. Tällä hetkellä huomioiminen on helpompaa, sillä meillä on hallituksen jäsenenä Rovaniemeläinen, joka tuo tuoreen näkemyksen hallitukselle pohjoisesta, jolloin myös hallitus tekee viisaampia ja pohjoista huomioivia päätöksiä. Vilin esityksestä hallitus myös päätti tukea suurempaa määrää opeopiskelijoita saapuvaksi Educa-messuille, tervetuloa sinne siis!"


Laura Lahin, SOOLin vpj: "On rikkaus, että SOOLin jäseniä opiskelee eri paikkakunnilla ympäri Suomen. Tämä tuo toisaalta myös haasteita toiminnan ja edunvalvonnan järjestämisessä, mutta haasteet ovat aina voitettavissa! Esimerkiksi SOOLin seminaarit ovat nykyisin webinaarimuotoisia, jolloin kaikki jäsenet voivat seurata semmaa kotoa käsin tai paikallisessa yhteiskatsomossa. Myös SOOLin aluetoimijat, kuten Rovaniemellä Osmo, tekevät huippuduunia järjestämällä paikallisia tapahtumia omalla kampuksellaan. SOOLin hallituslaiset toimivat myös koulutuspoliittisina kummeina paikallisille jäsenjärjestöille, jolloin saamme tietoa eri paikkakuntien tilanteesta edunvalvonnan saralla. "


Asser Kakko, SOOLin hallituksen jäsen: "SOOL ry:n visio on se, että jokainen opettajaopiskelija kokisi olevansa soolilainen. Tämän varmistamiseksi hallituksen jäsenillä on jokaisella koulutuspoliittisena kummina olemisen etuoikeus. Kummiudet kattavatkin kaikki SOOL:n jäsenjärjestöt, eivätkä pohjoisen ainejärjestöt ole tässä poikkeus. Lisäksi olemme käyneet vierailemassa pohjoisessa jäsenistömme luona koko hallituksen voimin, ja vierailumme aikana tavanneet jäsenistöämme. Kaikista selkeimmin panostuksemme pohjoiseen näkyy kuitenkin hallituksessamme istuvan Lapin yliopiston opiskelijan kautta. Hänen kauttaan pohjoisen ääni löytää tiensä Akava-talonkin kellareihin."


Mikä on ollut parasta Rovaniemellä?


Sanni Salmenoja, SOOLin pj: "Parasta ehdottomasti oli lumi ja ihmisten vieraanvaraisuus. Ei jäänyt viimeiseksi kerraksi! "


Laura Lahin, SOOLin vpj: "Olin elämäni ensimmäistä kertaa Rovaniemellä käymässä, ja odotan jo seuraavaa reissua! Erityisen ihanaa oli lumi ja sen tuoma kaunis talven valoisuus. Lapin Yliopistolla ihastuin taideteoksiin, joita löytyi kampuksen käytäviltä paljon."


Asser Kakko, SOOLin hallituksen jäsen: "Rovaniemen vierailussa mielestäni oli parasta viihtyisä, arkkitehtuuriltaan vaikuttava ja taiteen täyttämä yliopisto, isäntämme lämminhenkinen asiantuntemus ja vieraanvaraisuus sekä kirpeä ja kuulas talvisää."