45/2019 – Maustepoikien makumatkalla Jyrhämänrannassa

18.11.2019

Almanakka näyttää ensimmäistä päivää marraskuussa 2019. Illan tullen koittavat halloween -kekkerit, joihin on pyydetty viemään pientä tarjoiltavaa nyyttärihengessä. Maustepojat ryhtyvät tuumasta toimeen ja päätös on yksimielinen. Jyrhämänrannan leipomo tarjoaa illan juhlallisuuksia varten muutaman pizzan.

Kauppareissulta mukaan tarttui:


 • 1 kg pizzajauhoja
 • 500g arki juustoraastetta
 • 1 prk herkkusieniä
 • 1 prk tonnikalaa
 • 1 prk fetajuustoa
 • kinkkua
 • kuivahiivaa
 • valkosipulia
 • rucolaa
 • Aurajuustoa


Maustepoikien pizza (kaksi pellillistä)


 1. Lisää kulhoon 4 dl vettä ja nakkaa joukkoon pari pakettia kuivahiivaa. Tämän jälkeen sekoita jauhot joukkoon koko ajan sekoittaen. Nyrkki on hyvä apuväline tehdessä kiinteää taikinaseosta. Taikinan ollessa tarpeeksi kiinteää, jätä se kohoamaan liinan alle noin puoleksi tunniksi.

2. Kaada tomaattimurska kulhoon ja lisää joukkoon mielesi mukaan oreganoa, basilikaa ja mustapippuria. Sekoita hyvin. Odotellessa on hyvä pilkkoa myös valkosipulit.

Odotellessa taikinan kohoamista on hyvä nauttia oheisvirvokkeita. Maustepojat suosittelevat leipomisprosessin yhteyteen Pyynikin panimon Mosaic -lageria. Kuten mosaiikki, on pizzakin yhtä lailla pienistä palasista tehty kaunis sommitelma.

3. Pizzapohjan kohottua on aika jakaa se kahtia kahta pohjaa varten. Pizzapohja kannattaa tehdä huolella ajan kanssa, jotta varmistetaan täydellinen makuelämys. Tässä vaiheessa kannattaa viimeistään pyöräyttää uunin lämpenemään 250 asteiseksi.

4. Levitetään ensimmäiseen pizzaan tomaattikastike, jonka päälle ripotellaan puolet juustoraastepussista. Raasteiden sekaan ripotellaan valkosipulia tanssittamaan makuhermoja, jonka jälkeen lisätään kinkkusuikaleita ja tonnikalaa. Lisäksi ripotellaan päälle aurajuustoa.

5. Toinen pizza on kokonaan lihaton. Juustoraasteen ja tomaattikastikkeen päälle ripotellaan valkosipulia, herkkusieniä ja fetajuustoa. 

6. Pizzoja paistetaan 250 asteessa n. 12-15 minuuttia.

7. Pizzojen paistuessa on hyvä muistaa myös kokkaamisen varjoisampi puoli eli tiskaaminen, koska puhdas keittiö on puoli ruokaa.

8. Pizzojen paistuttua ripotellaan hyvin pestyt rucolat viimeistelemään nämä kaksi koruttoman kaunista taideteosta.

Pizzat ovat nyt valmiina kuljetuskuntoon asettamista varten. Isojen astioiden puuttuessa on hyvä kaivaa varastosta esimerkiksi vanha pahvilaatikko.

Muistakaa nauttia pizzat hyvän juoman ja seuran kera. Maukkaita makuhetkiä Lerpakkeen lukijoille!

-Eetu & Juho Lapikkaan 3. vuosikurssilta