8/2021 - Kurkistus fuksin viikkoon

20.02.2021

Myönnettäköön, että ennen opiskeluiden alkua olin juuri se tyyppi, joka googletteli opiskeluarkeen liittyviä postauksia fiilistelyn vuoksi. Kuinka ihanaa olikaan lueskella, että millaisia juttuja sitä itse voisikaan päästä vielä jonain päivänä yliopistossa kokemaan. Joten tämä postaus on erityisesti teille fiilistelijöille, jotka haluatte kurkistaa ensimmäisen vuoden luokanopettajaopiskelijan viikkoon. Ja toki myös teille lapikaslaisille, jotka kaipaatte vaihtoehtoista luettavaa/mikrotaukoa/välttelevää tekemistä opiskeluiden parista.

Näin pandemiatilanteen aikana me ykköset olemmekin olleet etuoikeutettuja sen suhteen, että olemme päässeet opiskelemaan myös lähiopetuksessa. Olen kuullut, että tämä on hyvin harvinaista herkkua ylipäätään luokanopettajafuksien keskuudessa. Meillä opinnot ovat järjestyneet niin sanotun hybridimallin avulla, eli osa kursseista tai kurssisuorituksista on toteutettu etäyhteyksin, osa lähiopetuksena.  

Lähiopetusta vaativia kursseja ovat olleet esimerkiksi liikunnan, kuvaamataidon sekä biologian ja maantiedon kurssit. Juuri pari viikkoa sitten pakkaskelit pureskelivat poskiamme monta päivää putkeen, muttei se haitannut ulkoiluamme opintojen parissa. Pääsimmekin tuolloin luistelemaan, tekemään lumiveistoksia yliopiston edustalle ja ottamaan luminäytteitä, joista selvitimme esimerkiksi tulvaennustetta ja lumen saastepitoisuutta.  

Vaikkeivat mittaustuloksemme olleetkaan positiivisimmasta päästä, niin oli mahtavaa päästä tutkimaan tällaisia asioita konkreettisesti. Nämä ovat juuri niitä opiskeluhetkiä, jotka piristävät arkea - puhumattakaan auringonpaisteessa ulkoilusta ja omien ryhmäläisten seurasta.

Kuten mainitsin aiemmin yliopistomme hybridimallin, niin osa kursseistamme on tietenkin toteutettu täysin etänä. Tässäkin on ehdottomasti puolensa, sillä silloin tällöin aamuisin on yksinkertaisesti helpompaa kömpiä koneen äärelle verrattuna ylpälle kipittämiseen. Ja tarvitseeko edes mainita, että kotona luennointia kuunnellessa voi vaikka lipittää kuumaa kaakaota ja herkutella laskiaispullalla? (Näyttäisipä etäopiskelun set-uppi aina tuolta...)

Tuona viikkona, jolloin näitä opiskeluarkikuviani räpsin, laskiaisen lisäksi ystävänpäivä teki myös tuloaan. Postikortit ilahduttavat aina, mutta itselle ne ovat ehdottomasti olleet valtava piriste viimeisen vuoden aikana. Yhden ystäväni kanssa lähettelemme kortteja pitkine kuulumiskertomuksineen, joka tekee niistä entistäkin erityisempiä. Muistakaahan siis pitää yhteyttä etäämmälläkin asusteleviin läheisiinne💙

...Ja toki myös lähempää löytyviin opiskelukavereihin, vaikka heitä tulisikin mahdollisesti nähtyä melko säännöllisesti. Välillä voi olla piristävää sopia vaikkapa pari- tai ryhmätyön tekeminen muualle kuin Teamsiin, toki tämänhetkiset ohjeistukset tarkasti huomioiden. Me esimerkiksi käväisimme yhtenä aamupäivänä kirjastossa tekemässä musiikin tuntisuunnitelman, johon oli mukavaa hyödyntää myös kirjastosta löytyviä musiikinkirjoja.  

Joillakin kursseilla lähi- tai etäopetuksen lisäksi tulee työskennellä vapaa-ajalla itselleen sopivimpana ajankohtana. Tästä syystä kävimme kaverini kanssa yliopistolla tekemässä kuvaamataidon töitä eteenpäin ja soittelemassa hieman pianoa. Tarkoituksena oli harjoitella vielä komppiläksyjä, mutta yllättäen tulikin soiteltua aivan muuta. Musiikin kurssien toteutukset ovat vaihdelleet meillä melkoisesti, sillä syksyllä olimme lähiopetuksessa, mutta nyt keväällä taas täysin etänä. Pakko myöntää, että esimerkiksi pianokurssilla olisi mukavaa olla lähiopetuksessa, sillä pelkän esimerkkisoittovideon katsominen ei aina ole helpoin tapa oppia.  

Vaikka viikonloppuisin olisi ihanaa pitää täysin vapaata kouluhommista, niin lauantaina päätin viimeistellä vielä yhden palautettavan koulutehtävän. Sen jälkeen olikin rentouttavaa viettää pienimuotoisesti iltaa lautapelailun ja hengailun muodossa.   

Viikonloppuuni mahtui vielä yksi spesiaali ohjelmanumero, sillä lähdimme virkeinä sunnuntaiaamuna lumikenkäillen kapuamaan kohti Käyrästunturia. Tällainen kokemus oli tuntunut kaukaiselta bucket list -haaveelta, joka yht'äkkiä toteutuikin jo nyt, vaikka lappielämää ei olekaan ollut takana kuin puolisen vuotta. Tällä kyseisellä viikolla tuli suostuttua ekstemporena lettukesteihin ja ties mihin, mutta tälle retkelle lähteminen kruunasi koko viikon. Ja rennoin mielin tulikin lähdettyä, kun seurana oli kaksi partiotaustaista luontokasvatuspainotteisen opiskeluryhmän edustajaa😄

Vaikka tällä viikolla opiskeluiden ja vapaa-ajan parissa olikin paljon mukavaa puuhaa, niin tietenkään jokainen viikkoni ei näytä aivan tältä. Välillä on pidempiä jaksoja, jolloin ei näe omia ryhmäläisiä ollenkaan, esimerkiksi juuri nyt meillä on lukujärjestyksessä tyhjää lähestulkoon kuukauden verran (tosin liikunnan kurssin hiihtopäivä katkaisee tämän sopivasti). Tällaiset pidemmät tauot lähiopetuksesta saavat monet pakkaamaan laukut ja matkaamaan kohti kotikontuja, jossa on toki puolensa. Minustakin on ihanaa käydä viettämässä aikaa perheenjäsenten ja ystävien kanssa (ja päästä saunomaan!!), mutta toisaalta aikaa riittäisi kehitellä opiskelukavereidenkin kanssa jotain kivaa tekemistä.

Entä te muiden vuosikurssien opiskelijat: mitä fiiliksiä teillä on ollut lähestulkoon vuoden etäilyn suhteen? Millaista teidän opiskeluarki on? Kuulumiskommentteja saa laitella Facebook-ryhmän julkaisuun ja jos innokkuutta löytyy kirjoitella tämän postauksen vastapainoksi vaikka inhorealistinen versio omasta viikostasi, niin slaidaahan mun uulaplandiin: minnavai@ulapland.fi

Aurinkoista alkavaa kevättalvea!🌞

- Minna