9/2019 – Olutblogi: Maistelussa pohjoissuomalaisia pienpanimo-oluita

04.03.2019

Mikä homma? Käsityöoluiden ystävä ja amatööri olutmaistelija perkaa panimotuotteita kirjottaen niistä selkeän ymmärrettävästi. Blogi on kurkistus oluiden moniulotteiseen maailmaan ja sopii erityisesti niille, jotka haluavat oppia maistelemaan mallasjuomia muutenkin kuin vain Pohjanmaan kautta.


Lapikkaan tasting kokoontui 20. helmikuuta. Raadin tarkastelussa oli pohjoissuomalaisia pienpanimo-oluita. Mukana oli oluita Oulusta, Taivalkoskelta, Rovaniemeltä ja Torniosta. Näistä viimeisin panimo oli hyvin edustettuna ja se nappasikin tämän makutestin voiton. Pisteitä kullekin oluelle annettiin 0,5 - 5 ja pisteet laskettiin kaikkien maistelijoiden antamien arvosanojen keskiarvoina.


Tornion panimo - Tornio


North arctic lager 5,5 % 2 pistettä


"Melko laimea maku etenkin vahvuuteen nähden. Tuoksuu paljon voimakkaammalle kuin mitä maistuu. Tuoksu on miellyttävän hedelmäinen. Jälkimaku melko karvas lageriksi."


Lapland red ale gluteeniton 5,2% 3 pistettä


"Maussa karamellia. Hieman tulee Daim mieleen. Raikkaan makea, mutta tymäkkä olut. Tuoksu on vahva. Arvioimme mukaan sopisi etenkin ruokajuomaksi kesäpöytään."


Artic pale ale 5,5% 4 pistettä - testin voittaja


"Vieno tuoksu. Maussa on hedelmää, olisiko passion? Jälkimaku yllättävä vähän karvas. Humalointi on kevyttä. Sopii mainiosti janojuomaksi vaikka saunan jälkeen. Raikas ja pirteä pale ale."


Taiwalkosken panimo - Taivalkoski


Savu lager 4,7% 1,5 pistettä


"Savunmaku jotenkin teennäinen. Maussa on jännä porrastus. Savuisuus ei oikein sulaudu olueen. Muuten ihan perushyvä lager. Yllätyksenä hiivanroippeet lasinpohjalla. Lieko huonoa erää?"


Sonnisaari panimo - Oulu


Lemones hapan olut 3,5% 3 pistettä


"Tämä on the kesä. Todella makea ja kivan sitruunaisen kirpeä. Hapanoluttyyppi monille hauska uusi tuttavuus. Simppeli sour tutustuttavaksi."


Lapin panimo - Rovaniemi


Lordi Scarctic Amber Lager 5.2% 3,5 pistettä


"Etiketissä on hevimeininkiä! Lordiksi yllättävänkin lempeä. Kevyt ja karamellimaisen makea. Hapokas ja hieman vahvemmin humaloitu kuin lajityypilliset oluet. "


- Kerhon epävirallinen puheenjohtaja Vili


Lisätietoa tastingista


Lapikkaan tasting -kerho kokoontuu epäsäännöllisin väliajoin. Kerhon tarkoituksena on järjestää illanviettoja, joissa sivistyneesti nauttien maistellaan oluita, viinejä, viskejä ja muita laadukkaita alkoholijuomia. Kerho haluaa toiminnallaan opastaa erilaisten juomien makujen maailmaan kokemattomiakin maistelijoita. Päämääränä on ohjata fiksuun ja analysoivaan alkoholinkäyttöön.


- Kerhon tilaisuudet ovat avoimia kaikille Lapin korkeakouluopiskelijoille. Aikaisempaa kokemusta maistelusta ei tarvitse olla


- Monipakkauksissa myytävät suurten valmistajien hyvin tavanomaiset alkoholituotteet ovat kiellettyjä. Määrä ei korvaa laatua


- Vahvaa päihtymystilaa paheksutaan jyrkästi