Fuksi, are you ready?

30.06.2016

Hoi, sinä uusi fuksi! Kyllä, sinä olet nyt fuksi. Eikö kuulostakin aika hienolta? Olet kulkenut pitkän matkan rämpien myrskyisän VAKAVA-kokeen läpi ja uhmaten vaativia haastattelijoita soveltuvuuskokeessa. Onnea siis siitä! Osalle yliopistoelämä voi jo entuudestaan olla tuttua, mutta varmasti suurimmalle osalle täysin tuntematonta. Joitakin voi jännittää uuteen ja tuntemattomaan paikkaan muutto.

Itselläni oli tismalleen sama tilanne vuosi sitten. Tein elämääni muuttavan extempore-valinnan ja hain täysin tuntemattomaan paikkaan, tänne Rovaniemelle. Ja itkuhan siinä pääsi, kun opintopolku kertoi minulle tulevasta opiskelupaikasta. Onnen itku siis. Paniikki iski siinä vaiheessa kovaa päin kasvoja, kun laitoin Google mapsiin reitin Hämeenlinna-Rovaniemi: 760km suoraan kohti poroja. No eipä siinä auttanut muu, kuin pakata omaisuus ja lähteä valtion veturin kyydissä kohti pohjoista. Hasta la vista, Hämptön! Älä siis murehdi, jos sinäkin olet kaukomailta eksynyt Rolloon. Meitä on täällä paljon!

Yliopistoelämä on käsite, jota ei voi kuvailla. Se pitää kokea. Ja sinä tulet kokemaan sen tulevien vuosien aikana. Itse asiassa sinullahan on mahdollisuus ottaa varaslähtö opiskelijaelämään jo ennen virallisten yliopiston avajaisten alkua! Tästä onkin mainittu tuutorkirjeessämme, jonka löydät Lapin yliopiston nettisivuilta. Suosittelen ehdottomasti osallistumaan aktiivisesti ensimmäisten päivien ohjelmiin. Itseäni ainakin helpotti, kun ensimmäisenä opiskelupäivänä oli jo joku tuttu, kenen kanssa olla. Meitä tulevia kansankynttilöitä yhdistää sosiaalisuus ja iloisuus. Minä olin positiivisesti häkeltynyt, kuinka helppoa olikaan löytää omanhenkisiä ystäviä ja löytää yhteisiä puheenaiheita täysin tuntemattomien opiskelijatovereiden kanssa.

Voin vaikka vannoa, että et tule katumaan päätöstäsi hakea Rovaniemelle opiskelemaan. Itse ainakin voin ylpeydellä sanoa opiskelevani luokanopettajaksi juuri Lapin yliopistossa. Meillä on huikea yhteishenki, mikä on osaksi yliopiston pienuuden ansiota. Opettajat tuntevat opiskelijat ja kahvilassa on aina joku, kenen kanssa mennä höpöttelemään. Myös opiskelu on hauskaa! Me luokanopeopiskelijat emme istu vain luennoilla ja tee muistiinpanoja. Ensimmäisen vuoden aikana suurin osa kursseistasi tulee olemaan monialaisia opintoja eli niiden oppiaineiden kursseja, joita alakoulussa opetetaan. Ja ne tunnit vasta hauskoja ovatkin! Monialaisten opintojen ryhmätunneilla olet pääsääntöisesti oman kotiryhmäsi kanssa. Opintojen alussa uudet opiskelijat jaetaan ryhmiin, joissa muutamat ensimmäiset vuoden tullaan olemaan hyvin tiiviisti. Tämä helpottaa uusiin ihmisiin tutustumista paljon! Ja mainittakoon vielä, että pääset kokeilemaan jo oppituntien pitoa oikeiden oppilaiden kanssa, sillä ensimmäisenä vuotena teillä on jo kolmen viikon orientoiva harjoittelu.

Ja onhan meillä myös oikeus opiskella yliopistomme vanhimmassa tiedekunnassa: opettajia on koulutettu Rovaniemellä jo vuodesta 1975 alkaen! Täten myös ainejärjestömme Lapikas on oikeutetusti yliopiston vanhin ainejärjestö. Lapikas tulee lämmittämään sinua monen monta kertaa Rovaniemen kylmässä talvessa. Mikä olisikaan parempi tapa hakea lämpöä arktisten olosuhteiden keskeltä kuin osallistua Lapikkaan järjestämiin tapahtumiin, joissa voit hengailla ystäviesi ja uusien tuttavuuksien kanssa tai näyttää reteimmät tanssimoovisi yökerhon tanssilattialla. Ja erilaisia opiskelijatapahtumiahan meillä täällä riittää joka makuun! Urheilusta pitäville löytyy leikkimielisiä kilpailuita mmm. hankifutiksenkin merkeissä. Viisasten juomasta pitäville löytyy joukoittain tapahtumia, kuten sitsit, joissa jokainen oman elämänsä Danny pääsee hoilaamaan karm... siis kauniit sulosointunsa ilmoille juomalaulujen parissa. Legendaarisimmat tapahtumat ovat kuitenkin Pönttärit ja Talvipäivät. Pönttäreitä on järjestetty jo ennen Kekkosta. Se onkin tapahtuma, joka kokoo kaikki lapikaslaiset yhteen heti syksyn alussa kotiviinin merkeissä. (Meinasin aluksi lisätä kotiviinin eteen adjektiivin "loistava", mutta tunsin piston sydämessäni ja päätin jättää viinin maun arvostelun jokaisen omien kielinystyröiden armoille).

Talvipäivät ovat täysin oma lukunsa. Se kokoo vuosittain yhteen kaikki Suomen opeopiskelijat yhden viikonlopun ajaksi. Viimeksi Lapikkaalla oli kunnia järjestää talvipäivät Rovaniemellä. Seuraavaksi on Savonlinnan vuoro järkätä vuoden bileet, joihin toivottavasti teidänkin tienne käy!

No minkälainen kaupunki tämä Lapin stadi sitten oikein on? Faktahan on, että Rovaniemi on kaukana kaikesta ja kaikki on kaukana Rovaniemestä. Mutta so what? Juna kulkee ja Norwegianilla pääsee. Meillä on täällä jotain sellaista, mitä ei enää kunnolla etelämpää löydy. Talvi. Ja lumi. Edes talven pimeys ei tunnu pahalta, kun ympärillä on lunta ja kaunista luontoa. Edellä mainittujen ansioista Rovaniemellä on erinomaiset talviharrastusmahdollisuudet. Ei tarvitse mennä kuin muutama kilometri ja pääsee Oukulle laskettelemaan. Muista harrastusmahdollisuuksista mainittakoon mm. Lapin ylioppilaskuoro ja Lapin ylioppilasteatteri.

Vaikka Rovaniemi onkin melko pieni kaupunki, on se sitäkin elävämpi ja kansainvälisempi. Jos ikävä iskee ulkomaille, ei tarvitse kuin mennä talvisesongin aikaan Sampoaukiolle. Suosittelen lämpimästi! Sinne vain seisomaan, suljet silmäsi ja tunnet olevasi keskellä Tokiota. Kätevää! Rovaniemi herää uuteen eloon aina talviaikaan. Rovaniemeltä löytyy kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Ja mitä Rovaniemeltä et löydä niin sitä et tarvitse.

Summa summarum: Rovaniemi rocks, Lapin yliopisto rocksrocks ja luokanopeopiskelijat rocksrocksrocks. Nähkäämme syssymmällä! J

Lopuksi vielä mainittakoon, että muistathan liittyä Facebookissa ryhmään Lapikkaan fuksit 2016. Siellä infoamme sinua tulevasta syksystä jo kesän aikana!

-Emma, tuutori