Raivoa rannalla part 1 - Tietotekniikka

27.09.2016

Aamukahvit, flanellipyjama ja Netflix ovat kaukana muistoissa, kun koulutöiden alati kasvava pino uhkaa vyöryä päälle. "Onneksi" suurin osa tehtävistä on omatoimisesti suoritettavia, koneella väkerrettäviä esseitä, joita voi kirjoittaa milloin haluaa, kunnes opettajan kymmenes uhkausviesti pakottaa istuutumaan tietokoneen ääreen oikeasti. "Onneksi" voimme nyky-yhteiskunnassa käyttää helpottavaa tietotekniikkaa hyväksemme. "Onneksi".

Ensimmäinen kompastuskivi iskeytyy kalloon, kun Windows on sitä mieltä, että nyt päivitetään koko paska uuteen ja parempaan Windows kymppiin. Haista sinä microsoft pitkä *****! Mutta ei auta, ennen kuin kerkeän klikkaamaan cancel -nappia, Bill Gates painaa "pakota se uuvelo päivittämään rotiskon käyttis" -nappia. Niinpä niin, päivitykseen menee satoja ellei jopa tuhansia vuosia, joten Netflix, hyppään hellään huomaasi tunniksi tai ikuisuuksiksi.

Nyt kone ähisee ja puhisee, mutta sainpa huippuluokan käyttöjärjestelmän. Tärkeintä on, että kone muistuttaa teeman värin valitsemisesta tunnin välein, koska perinteinen sininen on vain liian tylsä. Otsassani sykkivä suoni uhkaa räjähtää, mutta hillitsen sen huutamalla ääneen laajan ja yllättävän monipuolisen kirosanavalikoimani useampaan otteeseen. Olen jälleen rauhallinen kuin myrskyävä meri.

Nyt seuraa tehtävien haastavin osuus; pitää käynnistää koulun omat palvelut. Onneksi juuri tälle päivälle sattuu käyttökatkos Optimaan, joten en voi suorittaa 90 prosenttia tehtävistäni koko päivän aikana. Rauhassa Lasse, sinulla on muitakin mahdollisuuksia. Voit suorittaa kurssia, jossa käytetään Optiman sijasta One note -selainversiota, jumalten lahjaa ihmiskunnalle.

Avaan One noten vain huomatakseni sen olevan vielä hitaampi kuin Windows ysiviitonen ja paint. Klikkaan oma kansio -kohtaa, jonka jälkeen ohjelma pohdiskelee erilaiset toimintaskenaariot lävitse: 1) Voisin avata kansion, mutta voinko olla varma, ettei käyttäjä yritä hakkeroida minua 2) Voisin ohjata käyttäjän omalle Help! -sivulleni, josta hän löytäisi kuumia neuvoja käyttöäni varten 3) Voisin kaataa koko nettiselaimen ja toivoa, ettei hän palaa enää 4) Voisin kaataa selaimen, koneen ja tuoda esille bluescreenin varmistaen, ettei hän pysty tekemään yhtäkään koulutehtäväänsä

Kiitos One note, olet jälleen osoittanut olevasi hintasi väärti. Kuuden tunnin väkertämisen jälkeen olen tyytyväinen päivääni koulutöiden parissa: keskeltä mystisesti katkennut näppäimistö, savuava pöytäkone, käyttökelvottomaksi muokkautunut näyttö, kofeiiniyliannostus, viittä vaille valmiit eropaperit koulusta, häiritsevästä äänenkäytöstä johtunut häätö asunnosta sekä uuden majapaikan ja ystävien löytäminen sillan alta. Joskus ei vain jaksa.

Computer says no

//Lasse Märkä