Raivoa rannalla part 2 - Silmälasit

11.04.2017

STOP! Jos et ole vielä kerennyt lukea ensimmäistä osaa, Raivoa rannalla part 1 - tietotekniikka, niin käy katsomassa se tästä linkistä. Muuten olet vapaa lukemaan eteenpäin, koska jutut eivä liity toisiinsa kuin nimen perusteella.

Jos omistat silmälasit niin tiedät tunteen. Ne ovat aina huurussa, rasvassa, likaiset, ruokatahroissa, vinossa, kenollaan ja mitä vain. Silmälasit ovat tiellä urheilussa, eivät sovi umpikypärän alle, menevät rikki osuessaan maahan, tekevät sinusta vanhemman näköisen tai vaihtoehtoisesti Harry Potterin. Oikeastaan en keksi yhtään hyvää syytä pitää silmälaseja. Ai niin, paitsi yhden; ilman niitä en näe kunnolla.

Itse sain rillit vasta kasin jälkeen, joten ne ovat killuneet päässä kohta kymmenen vuotta. Siinä ajassa niitä oppii rakastamaan, tai oikeastaan lähinnä vain inhoamaan. Ainoa hyvä puoli on se, että silmieni grafiikkatasot päivittyivät huikeasti ja ihmisten tunnistaminen kaukaakin helpottui kummasti. Silti en tykkää.

Joku varmasti miettii, etteivät silmälasit nyt niin pahat voi olla. Väärin. Annan muutaman elävän esimerkin aiheesta. Kakkulat eivät toimi oikeastaan minkäänlaisissa olosuhteissa. Sateella linssit ovat täynnä vesipisaroita eikä silmälasinpyyhkijöitä ole vieläkään keksitty. Pakkasella hengitys todennäköisemmin huurustaa ne jossain vaiheessa käyttökelvottomiksi. Kirkas auringonpaiste paljastaa kaikki pienetkin tahrat, joiden pyyhkiminen paitaan yleensä pahentaa vain tilannetta.

Olen satavarma, että joku neropatti miettii: "Mikset vain käytä piilolinssejä?" Myönnän olevani sen verran pehmo, etten uskalla työntää sormea silmää kohti. Olen katsonut liikaa muutaman vuoden takaista House -sarjaa, jossa potilaiden silmiin menevä iso neula on jättänyt traumaattiset muistot. Piilolinssien käytössä pelottavinta on sormen liikuttaminen silmää kohden sekä mahdollisuus, että ne pyörähtävät ja kuivuvat silmiin kiinni. Ahdistava ajatus.

Viimeisenä haluaisin sanoa vielä mielipiteeni feikkilaseista: IHANKO OIKEASTI!!! Minkä takia kukaan täysjärkinen ihminen haluaa käyttää laseja, joista ei ole vahvuuksia? Toisaalta nyt muodissa on farkut, jotka eivät yllä edes nilkkaan asti. Sehän järkevä ratkaisu Suomen olosuhteissa. Jos minulla olisi ollut sellaiset housut jalassa alakoulussa, niin olisin joutunut kiusaamisen kohteeksi, koska en omistanut sopivan mittaisia housuja. Oi näitä aikoja!