12/2022 - Rehtorin -palkinnon saaja Anna-Maija Partanen ja vuoden opettaja Miia Hast

23.03.2022

https://cdn.pixabay.com/photo/2016/11/23/15/33/sunflowers-1853562_960_720.jpg


1.3.2022 juhlittiin Lapin yliopiston vuosipäivää. Tässä juhlassa meille lapikaslaisille kaksi tuttua opettajaa saivat kunnianosoitukset. Miia Hast valittiin vuoden opettajaksi ja Anna-Maija Partanen sai rehtorin -palkinnon. Lähestyin Miiaa ja Anna-Maijaa muutamalla kysymyksellä sähköpostin välityksellä. Ilokseni molemmat vastasivat minulle, joten tässäpä tulee kysymykset ja vastaukset. 

Anna-Maija Partanen:

Miltä tuntuu, kun sait rehtorin -palkinnon?

"Kun kuulin palkinnosta, se yllätti ihanasti. Toisaalta olen kuitenkin oppinut jo elämässäni, että tärkeintä on tehdä työnsä hyvin ja korkeatasoisesti aina riippumatta siitä, näkevätkö muut sitä. Ajattelen, että uran rakentamisen sijaan haluan palvella muita ja rakentaa meidän yhteiskuntaamme. Joskus sitä ei huomata ja joskus se huomataan. Tärkeintä on, että voin itse olla tyytyväinen ja tietää tehneeni parhaani. Mutta on todella ihanaa, kun se huomataan. Ja iloa vielä lisäsi, kun niin moni ihminen yliopistolta totesi palkinnon julkistamisen jälkeen, että se meni oikeaan osoitteeseen. 🙂"

Motivoiko tämä kunnianosoitus jatkoa ajatellen?

"Toki palkinnon saaminen vahvistaa minun sitoutumistani yliopistoon ja työhön sen hyväksi. "

Minkä itse uskot toiminnassasi vaikuttaneen siihen, että sait tämän palkinnon?

"Olemme rakentaneet LUMA-keskus Lapin toiminnan tyhjästä, ja nyt olemme laajentamassa toimintaamme koko yliopiston ja ammattikorkeakoulun kattavaksi lasten ja nuorten yliopistoksi. (Valitettavasti meillä ei vielä ole sille nimeä.) LUMA-keskus Lappi perustettiin vuonna 2015. Nykyinen laajenemisvaihe on siitä mielenkiintoinen, että saamme ryhtyä tekemään yhteistyötä muiden tiedekuntien ja yksiköiden sekä ammattikorkeakoulun kanssa. Edellisessä Kide-lehdessä oli juttu siitä, kuinka viime elokuussa meidän salapoliisitiedeleirillämme lapset leikkivät poliisin teknistä tutkintaa ja Ilari Hovila Oikeustieteen tiedekunsata leikki syyttäjää. Samalla hän sai mahdollisuuden tehdä tiedekasvatusta oikeustieteen näköulmasta. Tällaisia loistavia ja luontevia yhteyksiä haluaisimme rakentaa yliopiston ja ammattikorkeakoulun sisällä ja järjestää Lapin lapsille ja nuorille kouluopetusta täydentävää tiedekasvatusta sekä markkinoida Lapin yliopistokonsernia innostavana ja mielenkiintoisena opiskelupaikkana. Tiedän myös, että lasten ja nuorten yliopiston kautta voisimme ihan oikeasti vahvistaa yhteishenkeä yliopiston ja amk:n sisällä, koska itse olen sitä niin vahvasti kokenut toimiessamme muiden yksiköiden kanssa."

Vapaa sana, jos on jotain mitä haluaa sanoa

"Kaikki henkilöt, joilla on ideoita lasten ja nuorten tiedekasvatuksesta sekä lasten ja nuorten yliopiston toiminnasta ja kehittämisestä, ottakaa rohkeasti yhteyttä. Teidän ajatuksenne ovat meille tärkeitä nyt tässä rakentamisvaiheessa. Ja meillä on jo rakenteita, leirejä, kerhoja, työpajoja, joihin voitte tulla toteuttamaan ideoitanne tiedekasvatuksesta."

Miia Hast:

Miltä tuntuu, kun sait vuoden opettaja -tittelin?

"OMG! Yliopistolta tuli sähköposti vuosijuhlasta ja ilmoittauduin juhlaan. Sen jälkeen tuli toinen sähköposti ja ajattelin, että se on vaan jonkinlainen varmistus juhlaan ilmoittautumisesta. Aukaisin ko. viestin siis vasta muutaman päivän jälkeen, koska otsikko viittasi siis vuosijuhlaan. Aukaisin viestin ja rehellisesti sanon, että tunteet olivat JES! JIHUU! -putosin penkiltä. Tämä oli minulle kaikkein arvostetuin kunnianosoitus ja palkinto urallani yliopistossamme - en unohda tätä koskaan😊"

Motivoiko tämä kunnianosoitus sinua jatkoa ajatellen?

"Haluaisin sanoa, että opetuksen kehittäminen yliopistourallani on aina kummunnut vahvasta motivaatiostani ja periksiantamattomasta luonteestani oppia aina jotain uutta. Kunnianosoituksia ei toisaalta jaella opetushenkilöstölle, vaan kunniamainintojen takana on yleensä raha/rahoitus sekä tutkinnot ja tutkimus. Vuoden opettaja -palkinnon saamiseksi kannustaisin ja motivoisin kaikkia arvioimaan ja ottamaan kantaa opetuksen kehittämisen resurssointiin ja sen laatuun. Siihen rakentuu meidän hyvinvointi, into opiskella ja opettaa sekä sellainen mieletön yhteisöllisyyden tunne, joka on perusta kaikelle innostavalle ja innovatiiviselle toiminnalle. Se, miten minä ennen näin yliopiston, näyttää hyvin erilaiselta tänään ja jatkossa😊"

Minkä itse uskot toiminnassasi vaikuttaneen siihen, että sait tämän palkinnon?

"Meillä opettajilla on teoreettisesti kaksi tarkastelukulmaa omaan toimintaan, persoonallinen ja professionaalinen. Kun nämä kaksi on hyvässä balanssissa, niin oma olokin on ihan mieletön. Jospas olisin tämän tunteen välittänyt myös opiskelijoille - kysehän on yksinkertaisesti vain oppijan parhaasta. En usko, että etähitsaus ja -taonta olisi Vuoden Opettaja -palkinnon arvoisesti mennyt😊"

Vapaa sana, jos on jotain, mitä haluaa sanoa.

"Suuri kiitos ja halaus kaikille opiskelijoille! Toivotan teille aurinkoa kevääseen ja opitaan yhdessä, sillä yhteisöllinen kehittyminen on välttämättömyys ja keskeinen osa kehittyvää professionaalisuutta!"

Aivan huikeasti onnea Miialle ja Anna-Maijalle kunnianosoituksista. On ilo saada olla osaavien ja innostavien ihmisten opetuksessa!

- Selina